2024. április 30. 10:08
KezdőlapMotorsportNorth West 200 - Alastair Seeleyé az esős csonka csütörtök

North West 200 – Alastair Seeleyé az esős csonka csütörtök

Csütörtökön tovább folytatódott a legnagyobb északír utcai verseny, a North West 200 programja. A Portrush, Portstewart és Coleraine közötti háromszög alakú pályán csütörtök napközben rendezték a második időmérő edzéseket, este pedig három verseny várt a mezőnyre és a nézőkre: a Supersport, a Superstock és a Supertwin.

Azaz csak várt volna – ugyanis az ír tengerparti időjárás hozta a formáját, és a rajt előtt nem sokkal leszakadt az első. Ez nemcsak a programot írta át, hanem a mezőnyt is: a mezőny jelentős része ugyanis visszalépett a vizes pályán való versenyzéstől. Olyan nagy nevek is a távolmaradás mellett döntöttek, mint John McGuinness, Michael Dunlop, Lee Johnston, vagy épp az ezres géposztály időmérőit domináló Glenn Irwin is.

Nézzük meg röviden a versenyek történéseit:

SUPERSPORT

A hatszázas géposztállyal kezdődtek a versenyek. A foghíjas rajtrácson Alastair Seeley, Adam McLean és Davey Todd foglalták el az első rajtrácsot, őket követte Michael Dunlop, Dean Harrison és James Hillier.

A futamot az első körben megszakították piros zászlóval, miután egy versenyző bukott a Magherabouy sikánnál. Neki nem lett baja, de túl sok törmelék került a pályára. Lee Johnston és Ian Hutchinson az első rajtnál ott voltak, de az újraindításnál már nem – úgy látták, túl veszélyes a pálya. A második rajt első körében Michael Dunlop is erre az elhatározásra jutott, így a kör végén kijött a boxba.

A futamon a győzelem az IFS yamahás Seeley és a Padgett’s hondás Davey Todd között dőlt el. A Háromszögben Seeley a csúcstartó, senki más nem nyert itt annyiszor, mint ő. Todd keményen megdolgoztatta Seeleyt, aki úgy tűnt, hogy nem gyarapíthatja tovább a győzelmei számát.

A négykörös futam harmadik körében azonban Seeley vissza tudta venni az elsőséget a Juniper sikánnál, és egy lélegzetvételnyi, egy másodperces előnyhöz jutott. Amely azonban már kitartott a végéig, így Seeley 25-re növelte a North West 200 győzelmei számát. Todd lett a második, a harmadik pedig az 58(!) éves Jeremy McWilliams!

Supersport dobogó: 2. Davey Todd – 1. Alastair Seeley – 3. Jeremy McWilliams. Fotó: Stephen Davison/Pacemaker Press

Íme az első Supersport futam első tíz helyezettje, a teljes végeredmény itt tekinthető meg.

1 Alastair SEELEY IFS YAMAHA
2 Davey TODD Milenco by Padgett’s HONDA 1.984
3 Jeremy McWILLIAMS Burrows by RK Racing YAMAHA 5.976
4 Adam McLEAN McAdoo Kawasaki KAWASAKI 15.399
5 Conor CUMMINS Milenco by Padgett’s HONDA 24.689
6 Dean HARRISON DAO Racing KAWASAKI 30.317
7 James HILLIER RICH Energy OMG YAMAHA 38.801
8 Matthew REES Rees Racing KAWASAKI 41.838
9 Joe LOUGHLIN Team ILR YAMAHA 42.279
10 Pierre Yves BIAN Martimotos Racing KAWASAKI 42.886

 

SUPERSTOCK

A második futam a Superstock volt. Ezt már még kevesebben vállalták be, ahogyan az erősen foghíjas rajtrács is mutatja:

Az első Superstock futam rajtja. Fotó: Stephen Davison/Pacemaker Press

A pole pozíciót megszerző Glenn Irwin ezzel indokolta: Két kisgyermekem van, remélem, megértik az emberek.” De visszalépett még a rajttól Lee Johnston, Michael Dunlop, John McGuinness és Michael Sweeney is, hogy csak a legnagyobb neveket említsük. Peter Hickman és Dean Harrison pedig futam közben álltak ki a boxba inkább.

A futam már kevesebb izgalmat tartogatott, mint a Supersport: Alastair Seeley elhúzott a mezőnytől, az ismét második Davey Todd pedig bottal üthette a (vizes) nyomát. Sőt, Toddnak inkább hátrafelé kellett figyelnie, a Hawk Racing Suzukiján ülő Richard Cooperre – de az végül nem tudta leelőzni. Seeley így megszerezte a 26. North West 200 győzelmét, Todd ismét második lett, a bronz pedig Cooperé lett.

Superstock dobogó: 2. Davey Todd – 1. Alastair Seeley – 3. Richard Cooper. Fotó: Stephen Davison/Pacemaker Press

Íme a futam első tíz helyezettje – a hivatalos végeredmény egyelőre nem érhető el a hivatalos weboldalon, így a különbségeket sem tudjuk közölni.

1 Alastair SEELEY IFS YAMAHA
2 Davey TODD Milenco by Padgett’s HONDA
3 Richard COOPER Hawk Racing SUZUKI
4 Conor CUMMINS Milenco by Padgett’s HONDA
5 Michael RUTTER Bathams Racing BMW
6 Marty LENNON ML Designs YAMAHA
7 Carl PHILLIPS SBR SUZUKI
8 Ian HUTCHINSON Milwaukee BMW BMW
9 Michael BOOTH 44teeth.com KAWASAKI
10 Stefano BONETTI Speed Motor BMW

 

SUPERTWIN

A kéthengeres motoroké lett volna a harmadik futam csütörtök este, a romló időjárási körülmények, valamint a közeledő naplemente miatt a szervezők a verseny halasztása mellett döntöttek. Ennek a döntésnek nem örült minden versenyző, így Jeremy McWilliams sem.

Egyelőre nem tudni, hogy a szombatra tervezett öt futam mellé be tudják-e illeszteni az elhalasztott futamot.