2024. április 25. 15:43
KezdőlapHírekSúlyos vádak Lorenzótól: maffiamódszerekkel tették tönkre a pályafutása végét

Súlyos vádak Lorenzótól: maffiamódszerekkel tették tönkre a pályafutása végét

Jorge Lorenzo közleményt adott ki, miután az elmúlt napokban megjelentek az adóügyeiről szóló híradások. A háromszoros MotoGP-világbajnok szerint évek óta boszorkányüldözés zajlik ellene, maffiamódszerekre hajazó eszközöket vetettek be vele szemben, és ez meglehetősen negatívan hatott pályafutása utolsó éveire.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, úgy néz ki, Jorge Lorenzo újabb győzelmet arathat a spanyol adóhatósággal szemben, miután 2021-ben már megnyert egy pert az állami szerv ellen. A spanyol exmotorost a 2013 és 2016 közötti időszak kapcsán vonták kérdőre, de úgy tűnik, hogy a bíróság elfogadja azt az érvelést, miszerint adóügyi szempontból svájci illetőségűnek számít, hiszen már hosszú ideje ott él.

Csőbe akarták húzni Jorge Lorenzót – nem sikerült

Ugyanakkor hiába hiába a bíróságon aratott győzelem, az ügy nyilvánvalóan nem tesz jót a hírnevének, hiszen néhány emberben bizonyára felmerül a gyanú, hogy adót csalt, csak valahogyan megúszta. Éppen ezért Lorenzo úgy döntött, hogy egy közleményt ad ki, amelyben igyekezett tisztázni, hogy mi történt az elmúlt öt és fél évben.

Tekintettel a spanyol adóhatósággal folytatott közelmúltbeli vitáimról szóló hírekre, szeretnék néhány sort írni nektek, hogy elmondjam, hogyan látom a történteket – üzent a rajongóinak, illetve a teljes közvéleménynek a 35 éves egykori pilóta saját Twitter-oldalán. – Mint azt mindannyian tudjátok, sok évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy Luganóba költözöm, egy kicsi, de modern svájci városba, alig egy órára Milanótól. Sok más sportolóhoz hasonlóan azért költöztem oda, mert szükségem volt a város nyújtotta nyugalomra, amikor nem a fél világot kellett beutaznom, valamint a Yamaha csapatának létesítményeiben (60 km-re az otthonomtól) való edzéslehetőség miatt. Emellett persze értékeltem az adórendszert is, amelyet [Svájc] a polgároknak kínál, sokkal észszerűbb, és kevésbé agresszív, illetve elkobzó, mint más országoké.”

Lorenzo tehát Svájcban, az ottani feltételek mellett adózott, vagyis a spanyol adóhatóságnak papíron nem volt dolga vele. Ennek ellenére még a pályafutása alatt rászálltak, és kétségbe vonták ezt a státuszát. Ráadásul a háromszoros MotoGP-világbajnok elmondása alapján már-már maffiamódszerek bevetésével próbálták őt kellemetlen szituációba hozni.

2017 júniusában a spanyol adóhatóság adóellenőrzést indított, megkérdőjelezve, hogy adóügyi szempontból svájci illetőségű vagyok – idézte fel kálváriájának kezdetét. – A vizsgálat végül a 2013 és 2016 közötti időszakra terjedt ki. Annak ellenére, hogy a svájci hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy a helyzetem teljesen legális, a spanyol adóhatóságok mindig mindent megkérdőjeleztek. Ennélfogva több száz megkeresést küldtek a szponzoraimnak és a csapataimnak, és nemcsak információk után kutattak, hanem arra is törekedtek, hogy lejárassanak a közvélemény előtt, és adócsalóként tüntessenek fel a médiában. Még odáig is elmentek, hogy néhány ügynököt küldtek a paddockba, hogy egy dokumentum aláírására kényszerítsenek. Ezek az emberek elállták a kijáratot előlem, amikor percekkel a verseny rajtja előtt fel akartam szállni a motorra. Hasonlóképpen, meg kellett előlegeznem a pénzt, amit követeltek tőlem, hogy elkerüljem az elkobzást és a megalázó helyzeteket (például hogy felkerüljek a csalók listájára). Igazi megvetés.”

Ebben az időszakban Lorenzo még két és fél éven át versenyzett. Bár a megpróbáltatások nem mindig látszottak meg az eredményein, hiszen 2018-ban három futamot is nyert, állítása szerint padlóra küldték őt az események. Olyannyira, hogy szerinte ebben a küzdelemben bizonyos szempontból sokkal inkább alulmaradt, mint bármelyik riválisa ellen a pályán. Ráadásul mindez a visszavonulása után sem ért véget.

Sokat szenvedtem ebben az öt és fél évben – emlékezett vissza. – Profiként igyekeztem mindig a futamokra koncentrálni, és elszigeteltem magam a harmadik fél okozta zajtól. Azonban be kell vallanom, hogy a spanyol adóhatóságok igazságtalan és kiforgatott üldözése okozta nyomás és gyötrelem végül a szakmai életemre is kihatott. Lelkileg legyőztek engem (ellentétben más versenyzőkkel, akiknek ez soha nem sikerült).”

2021-ben született egy számára kedvező ítélet, hiszen megúszta a 35 millió euró befizetését, ugyanakkor még így sem lehet feltétlenül kijelenteni, hogy győztesként került ki a dologból. Természetesen azt a pénzmennyiséget, amit jogtalanul követeltek tőle, visszakapta, de semmilyen más formában nem kárpótolták, még egy egyszerű gesztust sem tettek az irányába.

Az ügy Lorenzo karrierjének utolsó éveire is negatív hatással volt (Fotó: MotoGP Media)

Másfél évvel ezelőtt, 2021 júniusának végén, a versenyzéstől már visszavonulva, végre megláttam a fényt az alagút végén – fogalmazott. – A 2013-as, 2014-es és 2015-ös évre vonatkozóan a bíróság helyt adott az ügyvédem meggyőző érveinek, és természetesen visszafizették a megelőlegezett pénzt. Azonban semmilyen kártérítést, semmilyen kompenzációt nem kaptam az okozott kárért. Sem egy bocsánatkérést, sem egy nyilvános vagy magánjellegű levelet vagy telefonhívást. Semmit.”

Már csak a 2016-os évre vonatkozó ügy lóg a levegőben, de úgy néz ki, hogy Lorenzót ebben sem találják majd bűnösnek, és végleg lezárulhat a kálváriája. A 47-szeres MotoGP-futamgyőztes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a spanyol adóhatósággal szembeni konfliktusától függetlenül a közteherviselés alapesetben hasznos és jó dolog.

Decemberben új nyilatkozatot adtak ki 2016-ra vonatkozóan – folytatta. – Bízom benne, hogy ez a rémálom most már véget ér. Az adókra szükség van, és ha a pénzt jól kezeli a kormány (ami nem mindig van így), akkor büszkék lehetünk a hozzájárulásunkra. A spanyol adóhatóság boszorkányüldözésbe kezdett, és azt hitte, megtalálta a bűnbakot. Tévedtek. Természetesen senki nem fogja visszaadni nekem az álmatlan éjszakákat vagy a nyugalmat, amire szükségem lett volna ahhoz, hogy a pályákra koncentrálhassak.”