2024. március 28. 19:14
KezdőlapHírekRossi nem volt elégedett saját szereplésével, mégis teljesült a vágya a dubaji...

Rossi nem volt elégedett saját szereplésével, mégis teljesült a vágya a dubaji időmérőn

Valentino Rossiék a nyolcadik helyet szerezték meg a Dubaji 24 órás autóverseny időmérőjén. Az olasz versenyző nem volt maradéktalanul elégedett saját szereplésével, viszont az autóját dicsérte.

Ezen a hétvégén rendezik a Dubaji 24 órás autóversenyt, amelyen többek között a MotoGP-ben hét, összességében pedig kilenc világbajnoki címet szerző Valentino Rossi is szerepel. A 43 éves versenyző a W Racing Team egyik autóját vezetheti a hétvégén, ám a tavalyi évvel ellentétben ezúttal nem egy Audi, hanem a BMW M4 GT3-as volánja mögött ült.

Itt nézhető vissza a nappali szakasz közvetítése

A pénteki napon a szabadedzések mellett az időmérőt is megrendezték. A gyakorláson az egységek minden tagja autóba ült, az időmérő egyes szakaszaiban azonban rendre csak egyvalaki kapott szerepet, persze mindig más. Az egyes pilótáknál a legjobb kör számított, ám az összesített rangsornál ezeknek az átlagát vették figyelembe autónként.

A Q1-ben a stílszerűen 46-os rajtszámú kocsi amatőr pilótája, Timothy Whale kapott szerepet. A brit versenyző 2:01.198 másodpercet autózott, amivel a tizedik helyet szerezte meg saját idősávjában. A második, szintén nappali szakaszban Rossi volt a volán mögött. A MotoGP legendája elsőre 2:01.045-ös kört teljesített, és ezt később sem tudta megjavítani. Mindez a saját mezőnyében a tizenharmadik helyre volt elég, míg összességében feljöttek a tizenegyedik pozícióba.

Jobban is mehetett volna, volt némi problémám a forgalommal és a piros zászlóval, de ez mindenkinek ugyanolyan – nyilatkozta a nem teljesen elégedett Rossi az esti szabadedzés alatt, miután teljesítette a rá eső részt. – Most nem vagyunk valami jó pozícióban, a tizenegyedik helyen állunk, de egy óra múlva jön a Q3 Sean [Gelaellel] és a Q4 Max [Martinnal]. Reméljük, képesek lesznek két jó körre, és kicsit előrébbről rajtolhatunk.”

Bár Rossi korábban már tesztelte a BMW-t, éles körülmények között most először vezette a számára új autót. Az olasz pilóta elárulta, mi a legfontosabb különbség a korábbi Audijához képest „Az autók nagyon eltérőek, főleg a motor tekintetében, mivel a BMW-nek turbója van, az Audinak nem – magyarázta. – Másképp kell vezetni, de nagyon kedvelem a BMW-t, könnyebben [irányíthatónak] tűnik.”

Ami az időmérő esti szakaszát illeti, csapattársai teljesítették Rossi vágyát, és összességében előrébb kerültek a rangsorban. Bár Gelael 2:00.391-gyel a tizennegyedik, míg Maxime Martin 2:00.606-tal a tizenegyedik lett saját mezőnyében, az átlagot tekintve 2:00.840 másodperccel, a nyolcadik pozícióban végeztek, vagyis innen kezdik meg a futamot.

Itt nézhető vissza az esti szakasz közvetítése

A WRT másik autója a negyedik legjobb átlagidővel rendelkezik, de csupán hatodikként fog elrajtolni, mert még a nappali szakasz után nem felelt meg maradéktalanul a technikai szabályzatnak. A pole pozíciót az Al Manar Racing by HRT 777-es számú Mercedes-AMG GT3-asa szerezte meg 1:59.791-es átlaggal. A futam magyar idő szerint ma 12 órakor indul, és vasárnap ugyanekkor ér véget.