2024. április 20. 06:26
KezdőlapMotoGPJelentősen átalakítják a tavalyi MotoGP-szezon egyik legrémisztőbb balesetének helyszínét

Jelentősen átalakítják a tavalyi MotoGP-szezon egyik legrémisztőbb balesetének helyszínét

A téli szünetben szorgalmasan dolgoznak a montmelói „Circuito de Barcelona-Catalunya” pályán, hogy növeljék a biztonságot a közelgő versenyekre és edzésekre.

Jelenleg is zajlanak a munkálatok a katalán pályán, egész pontosan az 1-es kanyarban. Bizonyára mindenkit sokkolt a 2022-es barcelonai futam első kanyarjában bekövetkezett, 3 résztvevős bukás. Takaaki Nakagami indította el a dominót, Álex Rins külső íven érkezett mellette, így a japán motorja elsodorta. Nakagami olyan szerencsétlenül esett, hogy fejével eltalálta Pecco Bagnaia hátsó kerekét, így az olasz is feladni kényszerült a futamot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MotoGP™ (@motogp) által megosztott bejegyzés

 A pálya vonalvezetése a munkálatok során nem változik, de a biztonság érdekében a pálya kifutási zónáját mintegy 40 százalékkal megnövelik.

A munkálatok már tavaly novemberben megkezdődtek és várhatóan összesen 18 hetet vesznek igénybe. A Circuito de Barcelona-Catalunya üzemeltetői szerint a tiszta kavicságyat körülbelül 3100 m2-ről 5100 m2-re, a teljes zónát pedig körülbelül 5200 m2-ről 7200 m2-re bővítik.

Márqueztől Márquezig – ezek voltak a 2022-es idény legijesztőbb balesetei a MotoGP-ben (videó)

Különösen az egyre magasabb végsebességi értékek miatt a MotoGP világbajnokságban a rendelkezésre álló ütközési zónák komoly biztonsági problémát jelentenek.

Emlékeztetőül: a 2022-es katalán futamon Enea Bastianini az 1047 méter hosszú rajt-cél egyenesben 352,9 km/h-s csúcsot ért el.