2024. április 20. 05:55
KezdőlapMotoGPMárqueztől Márquezig – ezek voltak a 2022-es idény legijesztőbb balesetei a MotoGP-ben...

Márqueztől Márquezig – ezek voltak a 2022-es idény legijesztőbb balesetei a MotoGP-ben (videó)

A MotoGP visszatekintés gyanánt összegyűjtötte az idei szezon öt legnagyobb bukását. Marc Márquez horroresése természetesen helyet kapott a listán, de többek között öccse és a 2022-es világbajnok is szerepel az összeállításban.

Sajnos a MotoGP és úgy általában a motorozás még mindig jóval veszélyesebb, mint a négy keréken történő versenyzés. Ezt az idei szezon is megmutatta, hiszen több sérülés is történt, de szerencsére karriert derékba törő esetekről vagy annál is rosszabbról nem volt szó. Ettől függetlenül voltak rendkívül ijesztő esetek, ezekből szedett össze ötöt a MotoGP, amolyan visszatekintés gyanánt.

A videó nem kronológiai sorrend halad, hanem vélhetően a legkisebbtől a legnagyobb bukásig, mi viszont időrendben vesszük sorra az incidenseket. Nem is lehet kérdés, hogy az idei szezon legnagyobb balesete Marc Márquezzel történt az Indonéziai Nagydíj bemelegítésén: a spanyol versenyző 185 km/h-s sebességgel vesztette el a motor hátulját, aminek következtében a levegőbe repült, és 27 g erővel esett vissza az aszfaltra. A hatszoros MotoGP-világbajnoknak nemcsak azt, hanem az argentínai futamot is ki kellett hagynia, miután kettős látással diagnosztizálták. Nemrég árulta el, hogy ez a baleset még őt is elrettentette egy időre.

Marc Márquez beismerte, nem akart visszaülni a motorra a horrorbalesete után

Álex Rins franciaországi bukása önmagában közel sem volt ennyire nagy, ellenben borzasztóan ijesztő, tekintve, hogy sokkal rosszabbul is végződhetett volna. A Suzuki versenyzője a 6. körben sodródott ki a kavicságyba nagy tempónál a Dunlop-sikán előtt, majd annak a második kanyarjában tért vissza a pályára, de a kerékvető miatt azonnal elesett. Óriási szerencse, hogy a pálya átvágásának köszönhetően kellően a mezőny előtt volt, és amire az élen álló Jack Miller odaért, már nem volt az ideális íven, mert könnyen lehet, hogy a Ducati motorosa nem tudta volna kikerülni őt.

Két fordulóval később Rins megint részese volt egy balesetnek, de a Katalán Nagydíjon egyértelműen vétlen áldozat volt, ahogyan Francesco Bagnaia is. A barcelonai viadal első kanyarjában Nakagami Takaaki felborult, és magával vitte a spanyol és az olasz versenyzőt is. Bagnaia még visszaállt, de csak azért, hogy visszamenjen a bokszba, a másik két pilóta viszont megsérült: Rinsnek eltört a bal csuklója, míg Nakagami az intenzív osztályon kötött ki, miután sisakja nekiütközött a Ducati hátsó kerekének. Végül egyiküknek sem kellett kihagynia a soron következő sachsenringi futamot.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Nakagami Aragóniai Nagydíjon történt balesete nem került fel a listára, pedig az bizonyos szempontból a barcelonainál is rosszabbul nézett ki. A japán pilótának nem maradt helye Márquez mellett az egyenesben, így elesett, és a hátulról jövőknek nagyon kellett figyelniük, hogy kikerüljék őt. Hazai pályán még elindult, a következő három versenyt viszont kihagyta, mert megműtötték.

Szintén sérüléssel végződött Joan Mir spielbergi balesete. A Suzuki pilótája az első körben, a 4-es kanyarban vesztette el a motort, majd nagy repülés után fogott talajt. A spanyol versenyzőnek a bokája sérült meg súlyosan, és bár az eredeti tervek szerint csak a San Marinó-i Nagydíjat hagyta volna ki, végül az azt követő három futamon sem tudott elindulni.

Időrendben Álex Márquez és Jack Miller ütközése volt az utolsó incidens, amely bekerült az összeállításba. A spanyol versenyző teljesen érthetetlen módon szállt bele a hazai pályán szereplő ellenfelébe, kiütve ezzel mindkettejüket a versenyből. A Ducati pilótája ezzel ráadásul végleg búcsút mondhatott a bajnoki álmainak.