2024. április 23. 17:08
KezdőlapMagyarokZsigovits Norbert döntőbe jutott a Superenduro-vb csúcskategóriás idénynyitóján

Zsigovits Norbert döntőbe jutott a Superenduro-vb csúcskategóriás idénynyitóján

A laza talaj miatt küzdelmes versennyel kezdődött a FIM Superenduro-világbajnokság, amelynek krakkói fordulóján Zsigovits Norbert bejutott a Prestige kategória döntőjébe és értékes tapasztalatokkal gazdagodott. A HUMDA Academy versenyzője a következő fordulókra előrelépést célzott meg.

A lengyelországi Krakkóban megkezdődött a FIM Superenduro-világbajnokság 2022-2023-as szezonja, amelynek harmadik fordulóját 2023. február 4-én Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában rendezik. Az idénynyitón népes magyar különítmény állt rajthoz: a csúcskategóriát jelentő Prestige-ben Zsigovits Norbert, Varga Imre és Mizsér Gergő, a Junior-világbajnokság mezőnyében Liszka Roland képviselte a magyar színeket.

A krakkói verseny hagyományosan nehéz, ezúttal is komoly kihívást jelentett a mezőny tagjainak a rendkívül laza talaj miatt. Ezt illusztrálta, hogy a 32 fős Prestige kategórián belül is jelentős időkülönbségek alakultak ki, az igazán rutinos pilóták kiemelkedtek a mezőnyből, a Juniorból érkező versenyzőkre nagy feladat várt.

Zsigovits Norbert a leggyorsabb volt a csoportjában a szabadedzésen és az időmérőn is, ezzel megszerezte a döntőbe bejutó négy pozíció egyikét. A rajtsorrendet kialakító kvalifikációs edzésen kemény küzdelem alakult ki, a csákánydoroszlói versenyző is többször elesett, végül a 13. rajthelyet szerezte meg.

A Prestige három döntőjében végig izgalmas csaták zajlottak, ez jó tanulási lehetőséget biztosított Zsigovitsnak. A csákánydoroszlói versenyző két 13. helyet és az utolsó versenyen egy 12. pozíciót szerzett az idei első Superenduro-hétvégén, ami a tavalyi, izraeli beugrástól eltekintve az első igazi versenye volt a tavaly óta megerősödött Prestige-ben.

Blazusiak a dobogóért küzdött idei első hazai Superenduro-versenyén

Nagyon vártam a versenyt, hiszen mérföldkő a pályafutásomban, hogy továbbléptem a Prestige kategóriába. Sikerült kvalifikálnom magam a döntőbe, ennek nagyon örültem, utána nehezebb versenyek következtek, hiszen a 13 ellenfél a világ legjobbjai közé tartozik. Minden egyes pozícióért meg kell küzdeni” – nyilatkozta a HUMDA Academy támogatásával versenyző sportoló.

Az első futamon jól rajtoltam, tudtam menni a középmezőny hátsó felével, ennek örültem, de aztán jöttek a lekörözések, és fejben még nem tudtam összerakni a versenyt. Sok idő elment, amikor elengedtem a gyorsabb versenyzőket. A második futamon rosszabb rajttal, de jobb tempóval tudtam menni, majd féltávnál ismét össze kellett szednem magam a lekörözések miatt.”

A harmadik futamon végig a 11. helyért csatáztam, az utolsó körben sajnos elvesztettem, de örültem, hogy be tudtam érni a 12. helyen. Rengeteget tanultam és az egész szezon jó tanulóév lesz. Az a cél, hogy minél hamarabb eljussunk a top 10-ig, ezért fogok most minél többet edzeni, hiszen már jobban látjuk, hogy miken kell javítani. Jó úton haladunk, remélem, hogy Németországban már előrébb leszek.”

A FIM Superenduro-világbajnokság legközelebb 2023. január 7-én a németországi Riesában látható, mielőtt 2023. február 4-én a Papp László Budapest Sportarénában láthatók a versenyzők. A versenyeket Magyarországon a Sport TV közvetíti.

Zsigovits Norbert krakkói eredményei

Résztvevők: 32
Open szabadedzés, 2. csoport: 1. hely
Open időmérő edzés, 2. csoport: 1. hely
Prestige időmérő edzés: 13. hely
Prestige 1. döntő: 13. hely
Prestige 2. döntő: 13. hely
Prestige 3. döntő: 12. hely
Prestige összesítés: 13. hely, 10 pont

Zsigovits Norbert (Fotó: TRP Hungary)
Zsigovits Norbert (Fotó: TRP Hungary)
Zsigovits Norbert (Fotó: TRP Hungary)
Liszka Roland (Fotó: TRP Hungary)
Liszka Roland (Fotó: TRP Hungary)
Liszka Roland (Fotó: TRP Hungary)
Varga Imre (Fotó: TRP Hungary)
Varga Imre (Fotó: TRP Hungary)
Varga Imre (Fotó: TRP Hungary)
ForrásMOTAM