2024. április 25. 11:24
KezdőlapHírekHihetetlen hiba fosztotta meg Rossiékat az újabb dobogó esélyétől

Hihetetlen hiba fosztotta meg Rossiékat az újabb dobogó esélyétől

Valentino Rossi egysége a hatodik helyen végzett a Bathursti 12 órás versenyen. Az olasz versenyző csapatának akár a dobogóra is lehetett volna esélye, ám egy kényszerű javítás miatt körhátrányba kerültek.

Valentino Rossi a Dubaji 24 órás után ezúttal a Bathursti 12 órás versenyen indult. Az olasz pilóta Augusto Farfusszal, valamint Maxime Martinnal alkotott egy triót a legendás Mount Panorama versenypályán, ahol eredetileg a nyolcadik helyre kvalifikálták magukat. Azonban két előttük végző riválisuktól is elvették a köridőt, így végül a hatodik pozícióból indulhattak.

Rossi csapata ismét bekerült az első tízbe a rekordot hozó időmérőn

A rajtnál a brazil pilóta ült a volán mögött, és rögtön javított is egy pozíciót, majd belga csapattársa még egyet. Rossi 130 perc után, egy biztonsági autós fázis közben vette át a WRT 46-os számú autóját. A kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok a kiállások miatt a harmadik helyre is feljött, majd a másik WRT-t vezető Charles Weertset sikeresen maga mögött tartotta.

Rossi szűk másfél órán át ült a volán mögött, majd ismét Farfus jött, aki azonban a kiállások következtében visszacsúszott a hatodik helyre. Rossi 5 óra elteltével ült vissza ebben a pozícióban, de később ő is visszacsúszott, miután elengedte a csapat másik autójával versenyző Dries Vanthoort. A 43 éves versenyző ezúttal elég sokáig 2 órán át volt az autóban.

Itt nézhető vissza a Bathursti 12 órás verseny első fele

Ekkor Martin következett, Rossinak pedig véget ért a napja, legalábbis ami a vezetést illeti. Utána ugyanis ment interjút adni, majd autogramot osztogatott a szurkolóknak, és beszélgetett is velük, hiszen nyilvánvalóan sokan voltak rá kíváncsiak. Az olasz versenyző így már csak kívülről élhette át azt a drámát, amely egységét sújtotta a futam háromnegyede után.

Bő 2 és fél órával a vége előtt Farfus az ötödik helyen haladt, de a dobogó még teljes mértékben lőtávolon belül van. A versenyirányítás azonban észrevette, hogy a kocsin nem működik a hátsó lámpa, ezért arra kötelezték a csapatot, hogy javítsák meg azt. Ennek következtében visszaestek a hetedik pozícióba, és ami ennél is nagyobb gond volt, hogy körhátrányba kerültek.

Itt nézhető vissza a Bathursti 12 órás verseny első fele

Martin aztán visszaszerzett egy helyezést, de innentől kezdve nem volt esély arra, hogy a dubaji viadal után Rossi ismét felálljon a pódiumra. A célvonalat Farfus szelte át a hatodik helyen. A győzelemért rendkívül szoros csata zajlott, hiszen az első három helyezettet kevesebb mint másfél másodperc választotta el a 12 óra végén. Végül a Sun Energy1 Mercedes-AMG GT3-asa diadalmaskodott, Kenny Habullal, Jules Gounonnal és Luca Stolzcal a volán mögött.