2024. március 29. 13:06
KezdőlapMagyarokFarkas Kevin szezonja a nívós sorozatban el sem kezdődött még, de máris...

Farkas Kevin szezonja a nívós sorozatban el sem kezdődött még, de máris újabb kihívást jelentett be

A magyar motorsport-rajongóknak Farkas Kevin neve nem ismeretlen. A fiatal tehetséggel tölthettem el egy napot a Pannóniaringen, amikor kifaggattam a versenyzőt idei céljairól, illetve elárulta annak apropóját is, hogy mit is kerestünk a Pannóniaringen.

Hogy jutott Farkas Kevin a MotoGP előszobájába?

November végén érkezett a hír, miszerint Farkas Kevin 2023-ban a Red Bull Rookies Cup-ban folytatja, ami a MotoGP előszobájának tekinthető.

Hivatalos: Farkas Kevin a Red Bull Rookies Cup-ban indul 2023-ban

Számos, ma már királykategóriában versenyző pilóta pályafutása kezdődött ebben a sorozatban, így méltán reménykedhetünk abban, hogy néhány év múlva akár lehet magyar versenyzője a világbajnoki sorozatnak.

Kevin 2022-ben nyolc pódiumos helyezéssel a 2. helyen végzett a Road To MotoGP Northern Talent Cup utánpótlássorozatában, olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtva, amire a Dorna szakemberei is felfigyeltek. Sérülése miatt a szezon végén nem volt esélye arra, hogy elhódítsa a bajnoki címet, de szereplése így is elég volt ahhoz, hogy észrevegyék őt.

Kevin hétköznapi élete, ami nem is annyira hétköznapi

A beszélgetést nem is kezdhettük volna mással, mint azzal, hogy boldog születésnapot kívánunk a magyar versenyzőnek, aki február 28-án töltötte be 16. életévét. Nem ez volt az egyetlen jeles alkalom családjuk életében az elmúlt időszakban, hiszen megérkezett kisöccse is, így meg kellett tőle kérdeznem, hogy milyen érzés nagytesónak lenni.

„Szokatlan érzés nagytesónak lenni, de mindenképpen pozitív. Sokat babázok otthon, nagyon jó érzés.” – érkezett a válasz Kevintől.

Kevin egyébként úgy éli az életét, ahogy a 16 éves kamaszok, iskolába jár, tanul, edz. Megkérdeztem tőle, hogy hogy telik egy átlagos napja a felkészülési időszakban.

„3-ig iskolában vagyok, utána konditerem egészen este 6-ig, 7-ig. Ha motorozás van, akkor az egész napos.” Egy épülő MotoGP-karrier érdekében nyilvánvalóan áldozatokat kell hozni és néha nem könnyű összeegyeztetni a mindennapokat a versenyzéssel, de Kevin számára az iskola is nagyon fontos.

„Sok pótlás kell majd az iskolában a szezon során, de fontos a tanulás is, hiszen mindig kell, hogy az embernek legyen B-terve is.” – válaszolta nagyon érett gondolkodással Kevin.

Nem tudtam kihagyni a kérdést, hogy ki a példaképe a MotoGP-ben, amire határozottan jött a válasz: „Fabio [Quartararo]”.

Mivel vasárnap volt a Forma-1 nyitóversenye, azt is megtudtam, hogy Kevin is figyelemmel kíséri a négykerekűek világbajnokságát, beszélgetésünk előtt megnéztük együtt a rajtot is, így hamar kiderült, hogy kinek szurkol a vb-n. „Egyértelműen Verstappennek.” – árulta el.

A felkészülés és a 2023-as célok

Több alkalommal is írtunk arról, hogy novemberben hivatalossá vált Farkas Kevin indulása a Red Bull Rookies Cup-ban, amiről maga a versenyző is számos csatornán nyilatkozott, de én arra voltam kíváncsi, hogy mi volt az első gondolata, érzése, amikor megtudta, hogy bekerült a nívós sorozatba.

„Az első gondolatom az volt, hogy megcsináltuk.” – kezdte a magyar versenyző a visszaemlékezést. „Megcsináltuk, el is sírtam magam egyből. Ezért küzdöttünk egész évben. Addig a pontig nem is tudtuk, ez november 20-án derült ki. A válogatón nem tudtam részt venni, hiszen az ausztriai hétvégén meg kellett műteni.”

Farkas Kevin és csapata keményen készül a rövidesen induló szezonra. Annak érdekében, hogy minél felkészültebben vághasson neki a szezonnak, több helyen is teszteltek a tél folyamán. Családja és csapata mindent megtesz azért, hogy a magyar versenyző a lehető legjobb körülmények között hangolódhasson az előtte álló kihívásokra.

„Voltunk decemberben Almeríában 3 napot, ezután 3 napot Valenciában. Januárban Jerezben kezdtünk, majd 1 héttel később már Portimãóban edzettünk 4 napot, ahonnan Estorilba mentünk további 4 nap gyakorlásra. A jó időnek hála februárban Kecskeméten is ki tudtunk menni a pályára, illetve most itt vagyunk a Pannóniaringen.”

Arra a kérdésre, hogy milyen motorokkal edz, Kevin elárulta, hogy a tavalyi  250 köbcentis KTM-et használja, de a jövőben lehetősége lesz 600-as motorral is gyakorolni.

„Azért választottuk ezeket a pályákat a gyakorlásra, mert nem nagyon mentem még rajtuk, a Rookies meg megy. Nem úgy akartuk elkezdeni a szezont, hogy a pályát és a motort is egyszerre kell tanulni. Így a pályaismeret, a vonalvezetés már meglesz, nem úgy megyek oda, hogy mindenki más már ismeri a pályát, én meg még nem.” – folytatta a felkészülési időszak ismertetését.

Portimãóban több MotoGP-versenyző is edzett abban az időszakban, amikor Kevinék is kint voltak, Facebook-oldalán meg is osztott néhány képet a királykategória pilótáival. Megkérdeztem tőle, hogy milyen érzés volt velük találkozni, bár ez számára nem újdonság, hiszen a Northern Talent Cup számos hétvégéje a MotoGP versenyekkel közös időpontban van.

Rossi újra motorra ült, és a fiatal magyar versenyzővel is találkozott (videó, kép)

„Különleges érzés volt találkozni velük, de mivel az NTC több esetben a MotoGP betétfutama volt, így korábban is nyílt már erre lehetőség. Azért nem minden nap fut össze az ember Valentino Rossival, vagy Pecco Bagnaiával, így boldog voltam emiatt.”

2023.március 24-én kezdetét veszi a MotoGP-szezon, ezzel együtt a Red Bull Rookies Cup is, az első helyszínen rögtön ott lesz az utánpótlás-mezőny is. Előtte azonban még egy teszt is vár a fiatal versenyzőkre.

„Március 13-án már kint kell lennünk Portimãóban. 14-én lesz a médianap és 15.-16. a hivatalos teszt. Nagyon várom már” – árulta el a következő állomást Kevin.

Az idei évi célokról is faggattam a magyar fiút, amire nagyon érett versenyzői hozzáállás érkezett válaszul. Kevin tisztában van azzal, hogy az idei esztendő tanulóév lesz. „Tanulni, amennyit csak lehet. Az év elején megismerni a motort, felmérni a terepet, azután szállítani az eredményeket. Nyilván ha jól megy, akkor azt tartani, a legfőbb cél konzisztensnek lenni a szezon során. Természetesen van pozíciókban kitűzött cél, de ez egy annyira másik szint, akkora az ugrás, hogy most annyira nem tartom ezt fontosnak. Persze, nagyon jó lenne mondjuk a top5-ben végezni, de szerintem ezen a ponton felesleges ezt kitűzni olyan szempontból, hogy tényleg hatalmas az ugrás. A folyamatos fejlődés a cél, de természetesen a pontszerzés hatalmas boldogság lenne.”

Beszélgetésünket azzal zártuk, hogy Farkas Kevin elárulta annak okát, amiért kilátogattunk a Pannóniaringre.

„Most teszteltem azt a gépet, amivel a Rookies Cup mellett fogok menni. Ez egy Ducati Panigale V2, amilyennel a Supersport-világbajnokságon Bulega is versenyez. Az Alpok Adrián fogok menni Mohai Jani bácsiékkal az MW Performance csapat színeiben idén.”

Farkas Kevin
Fotó: P1Race.hu

Az első tapasztalatok a motorral pozitívak voltak annak ellenére, hogy az időjárás nem épp volt alkalmas a tesztelésre, egész nap 6-7 fokot mértünk a pályán, körülbelül 10 fokos aszfalthőmérséklet mellett: „Egy teljesen más motor ez a V2, de nagyon élvezem, jó volt vele menni. Álmom volt, hogy egyszer Ducatival mehessek és ez most teljesült, szóval boldog vagyok. Van még hova fejlődni nyilván, de a helyzet eddig pozitív.” – osztotta meg velem Kevin érzéseit az első körök után.

Farkas Kevin és csapata, Mohai Jánossal, az MW Performance csapatvezetőjével Fotó: Vasas Barbara

A hideg idő ellenére Kevin nagy elszántsággal körözött a pályán, Mohai János és az MW Performace csapata pedig profi munkával támogatta a magyar pilótát a motorral való ismerkedésben és abban, hogy a motor a lehető legjobban Kevin méreteire és motorozási stílusára legyen beállítva.

Nem tudtam kihagyni a kérdést, hogy ezen a sorozaton mik a célok. „Azért itt egy top5 jól nézne ki, de annyira más ez a V2 meg maga a Ducati is, ezért lesz mit tanulni.”

A magyar bajnokságról is kérdeztem Kevint, amire még nem tudott egyértelmű választ adni, hiszen rengeteg verseny van betervezve már most is az idei évre. Mindensetre elmondta, ha időben belefér, akkor szeretne menni a hazai bajnokságon is a Ducati V2-essel és Mohai János MW Performance csapatával.

Láthatjátok, hogy van rendesen feladat és kihívás Farkas Kevin számára 2023-ban, de amilyen elszántságot, motiváltságot és természetesen tehetséget látok a magyar fiúban, őszintén hiszek abban, hogy el fogja érni a céljait, amiben családja és csapata 100%-ban támogatni fogja.

Az Alpok Adria 2023-as időpontjai:

Alpe Adria Versenynaptár
Verseny Dátum Helyszín
1. 2023.05.26-28. Slovakiaring
2. 2023.06.16-18. Pannoniaring
3. 2023.07.14-16. Brno
4. 2023.08.04-06. Grobnik
5. 2023.09.08-10. Slovakiaring
6. 2023.10.20-22. Grobnik