2024. április 19. 11:19
KezdőlapMoto2KTM: „Nem kényszeríthetjük a versenyzőinket, így Acostát sem”

KTM: „Nem kényszeríthetjük a versenyzőinket, így Acostát sem”

A KTM Motorsportét felelős igazgatója, Pit Beirer arról beszélt, hogy természetesen szeretnék hosszútávon megtartani Pedro Acostát, azonban érthető módon nem kényszeríthetik a spanyolt arra, hogy velük maradjon.

Azóta, hogy múlt nyáron felröppentek a hírek, miszerint a KTM csúnyán fogalmazva kisajtolta Raul Fernandezből, hogy aláírjon a Tech3-hez, igen körültekintő módon kommunikál az osztrák gyártó a versenyzői szerződésével kapcsolatban. A mattinghofeniek az utóbbi időben több ízben is cáfolták ezeket az információkat, továbbá rendszerint hangsúlyozzák, hogy ők nem szeretnék és nem is tudják magukhoz láncolni egyik versenyzőjüket sem, amennyiben az távozni szeretne tőlük, még akkor is, ha élő szerződése van. Most éppen a tavalyi Moto3-as világbajnok, Pedro Acosta kapcsán merült fel hasonló téma, hiszen bár a 17 éves versenyző még egyetlen versenykilométert sem tett a Moto2-ben, már most azt találgatja mindenki, hogy vajon mikor igazol a fiatal szupertehetség a MotoGP-be és ha ezt megteszi, akkor vajon a KTM-mel debütál-e majd. Valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a spanyol motorost a legnagyobbak között láthassuk, hiszen az előszezoni teszteken bravúrosan teljesít az Ajo Motorsport Moto2-es Kalex motorján, így már csak az a kérdés, hogy élesben is ott tud-e lenni az élmezőnyben.
Pit Beirer, a KTM Motorsportét felelős igazgatója a következőképpen beszélt a speedweek.com motoros portálnak Acosta jövőjével és szerződésével kapcsolatban. „Rengeteget dolgozunk az utánpótlásnevelésen, és azon, hogy jó versenyzőket neveljünk ki. Az számunkra elismerés, hogy ezeket a versenyzőket akarják más gyártók megszerezni. Amikor egy új szerződést kötünk, az mindig egy teszt. Az első, amit így visszakapunk a motorostól, az a bizalom. A MotoGP-ben szereplő versenyzőink közül mindegyiküknek volt már legalább egy szerződése velünk. Mi nem kényszerítettük őket erre, ők írták alá. Ugyanez a helyzet Pedroval is. Fiatal, szuper tehetséges, így természetes, hogy mások is akarják őt. Nem tudom pontosan, hogy meddig is szól a szerződése, de azt hiszem pár évre még. Nem akarom azonban, hogy csak emiatt maradjon velünk. Azt szeretnénk, ha egy jó partnert látna bennünk és bízom benne, hogy ezt is fogja érezni a szezon során, amikor a többi gyártó és csapat elkezdi őt rohamozni. Mi azonban nem kényszeríthetjük a versenyzőinket, mindössze annyit tehetünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy komfortosan érezzék magukat. Ezért keményen dolgozunk.”
A tél folyamán már beszámoltunk róla, hogy Pedro Acostának lehetősége lett volna akár azonnal a MotoGP-be igazolni – kihagyva így a Moto2-t – viszont a spanyol úgy döntött, hogy inkább igyekszik minél több tapasztalatot gyűjteni a középső géposztályban, hogy aztán minél sikeresebben debütálhasson a királykategóriában. Acosta korábban arról beszélt, hogy mivel a Red Bull Rookies Cup és a Moto3 bajnoki címét is egy KTM-en ülve szerezte meg, ezért szívesen menne velük a MotoGP-be, azonban természetesen erre nem lehet mérget venni, hogy így is történik majd. Nem mindegy például az sem, hogy a KTM MotoGP motorjai milyen formát mutatnak idén és mennyire tűnnek versenyképesnek majd, hiszen talán magyarázni sem kell, hogy egy gyengébb technikán senki sem kezdené meg őszinte mosollyal az arcán MotoGP-s karrierjét.

Fotó: Ajo Motorspot Team