2024. április 16. 15:33
KezdőlapMoto3Carrasco: Segít, ha nem nőként tekintek magamra

Carrasco: Segít, ha nem nőként tekintek magamra

Ana Carrasco a Moto3-as évek között Supersport 300-as világbajnoki címet is szerzett. Az eredményességben az segít neki, ha nem nőként tekint magára.

Ana Carrasco nevét annak idején a Moto3-as világbajnoki mezőnyben ismerhette meg szélesebb közönség. A most 25 éves spanyol hölgy újoncévében nagyon sokáig nem tudott pontot szerezni 2013-ban. Ez végül először Malajziában sikerült neki, a szezonzáró valenciai futamon pedig nem kis bravúrt végrehajtva nyolcadikként intették le.

2014 és 2015 nem sikerült ennyire jól számára, ugyanis két év alatt egyetlen pontot sem tudott szerezni. Ezt követően a világbajnokság mezőnyéből önként távozott, hogy a Moto2-es Európa-bajnokságon indítsa újra karrierjét. Itt sem kísérte siker az erőfeszítéseit, ugyanis szintén nem tudott pontot szerezni.

Carrasco a helyét aztán a Supersport 300-as mezőnyben találta meg. 2017-ben, az új bajnokságban töltött első évében rögtön stabil pontszerzőnek mondhatta magát. Portugáliában végül első győzelmét is megszerezte, a szezont pedig nyolcadikként zárta. 2018-ban aztán még feljebb tudta srófolni a maga ázsióját, miután a motorversenyzés első női világbajnoka lett. Bár honfitársa, Mika Pérez, valamint a holland Scott Deroue nagyon nagy nyomást helyeztek rá, két győzelméből adódóan volt annyi előnye, amennyit a szezon végéig be tudott osztani. Év végén egy pont döntött a javára, ezzel a motorversenyzés első női világbajnoka lett.

2019-ben Carrasco még harmadik tudott lenni a szezon befejeztével, és bár 2020-ban és 2021-ben is itt versenyzett, ezek az évek már nem sikerültek úgy neki.

2022-ben aztán Ana Carrasco visszatért a Moto3-ba, de a pontszerzés egyelőre továbbra is várat magára. Legjobb eredménye idén egy tizenkilencedik hely Indonéziából. Ezzel jelenleg a tabella 28. helyén áll.

Női vezérszerep – illetve mégsem

Ana Carrasco még mindig csak 25 éves, de már most tulajdonképpen minden idők egyik legsikeresebb női motorversenyzője. És mégis, hiába az egzotikum, hogy nőként versenyez egy alapvetően férfias sportágban, ő ezt a megközelítést ahol csak tudja, kikerüli.

Mindig, amikor ez szóba került, úgy tekintettem magamra, mint bárki másra. Egy versenyzőként, aki olyan, mint a többi, és nem nőként. Azt gondolom, ez az évek során rengeteget adott nekem. Nem fogsz tudni versenyezni, ha egy gyenge pontként gondolsz magadra” – mondta el Carrasco a hozzáállásával kapcsolatban Carrasco a Marca kérdésére.

Carrasco egyébként úgy érzi, szakmailag a legjobb helyen van. „A Dornának köszönhetően a MotoGP évről évre növekszik. Új országokba jutunk el, egyre több embert elérve. Ilyen körülmények között mindannyian fejlődni tudunk motorosként és magánemberként is.

Spanyolként Carrascónak van hová néznie, ha példaképeket keresne. „Volt annyi szerencsénk az országban, hogy a MotoGP-ben és a kisebb kategóriákban rengeteg viszonyítási pontunk van. A spanyol motorversenyzés a világ egyik legjobbja.

Carrasco beszélt aztán a versenyzői lélektanról, ami egy igen érdekes téma. „Ha jól érzed magad, minden össze fog jönni. Ha viszont katasztrofális heteken, hónapokon vagy túl, minden sokkal nehezebbé válik. Ott van például Marc Márquez is, neki is nagyon nehéz lehet mentálisan jó állapotban maradni. Ilyenkor a barátokra és a családodra van szükséged. Nagyon sok múlik azon, milyen emberekkel veszed magad körbe.

ForrásMarca