2024. április 25. 17:12
KezdőlapMoto3Motegi: Guevara zsinórban a második győzelmét szerezte

Motegi: Guevara zsinórban a második győzelmét szerezte

A meteorológusok előrejelzése beigazolódott. A Moto3-as mezőny napsütésben, száraz körülmények között vágott neki a japán futamnak.

A bemelegítő edzést Ayumu Sasaki nyerte; Deniz Öncü pedig hatalmasat bukott, kézsérülést szenvedett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy rajthoz álljon. Száraz körülmények között a hétvégén eddig Diogo Moreira volt a legeredményesebb. Vajon a futam kinek sikerül a legjobban?

Az élről induló Suzuki zseniálisan kapta el a rajtot, García és Foggia azonnal a japán hátsó kerekére tapadtak. Egy versenyző volt, aki náluk is agresszívebben kezdte a futamot és úgy hámozta át magát versenytársain, mint kés a vajon. Ő pedig nem volt más, mint Izan Guevara. Az első kör 3. szektorában a Joel Kelso és Carlos Tatay bukott a mezőny végén, utóbbi vissza tudott állni a versenybe.

Guevara nem bízta a véletlenre, igyekezett egy kis előnyt kimotorozni. Sasaki azonban keresztül húzta a spanyol számításait, sikerült megelőznie, de Guevara szintén nem hagyta magát, szinte azonnal visszavette a vezető pozíciót a hazai versenyzőtől.

Az első négy pilóta, Guevara, Sasaki, Suzuki és Foggia majdnem egy másodpercnyire ellépett a mezőnytől. A 3. kör 9-es kanyarjában Daniel Holgado volt kénytelen feladni a versenyt, ahogyan egy körrel később az élről induló Suzuki is egy highside-ot mutatott be ugyanebben a kanyarban.

Eközben a negyedik helyen haladó Jaume Masiá futotta meg a leggyorsabb kört. Igyekezett ledolgozni a hátrányát Foggiával szemben. Az olasz versenyző kilépett a szélárnyékból és szinte állni hagyta Guevarát. Masiá csak úgy dobálta a piros szektorokat. Egyre közelebb került Álex Márquez 2014-es versenyben futott körrekordjához. A spanyol sikeresen felért az élmezőnyre.

Guevara és Sasaki egymást szorongatták az első helyért.

A világbajnoki tabella jelenlegi második helyezettje, García hátránya Guevara elsősége esetén már 47 pontra nőtt volna, ha minden így marad. A spanyol versenyző az 5. helyen haladt, de Moreira sikeresen ledolgozta a hátrányát vele szemben, így közel sem volt biztos, hogy meg tudja tartani ezt az előkelő pozíciót.

Az élbolyban Masiá megelégelte az üldöző szerepet, megelőzte Foggiát. 7 körrel a vége előtt Moreira is átvette az 5. helyet Garcíától. Hátránya azonban több, mint 4 másodperc volt az élmezőnnyel szemben.

García 6 körrel a vége előtt visszavette az 5. helyet az üldöző boly élén. Eközben csapattársa újra átvette a vezetést, de nem tudta magáról leszakítani a riválisokat. Sasaki egy kisebb hibát követett el, így mind Masiá, mind Foggia el tudott menni mellette. Guevara így egy minimális előnyhöz jutott. 4 körrel a vége előtt azonban Masiá hatalmas highside-ot szenvedett el, így fel kellett adnia a versenyt.

Guevara előnye már több, mint fél másodpercesre duzzadt. Sergio Garcíát pedig az utolsó Moto3-as szezonját teljesítő John McPhee lepte meg. Az utolsó kört Guevara kezdte meg az élen, Foggia és Sasaki előtt. Az olasz versenyző a spanyol előnye ellenére nem adta fel, de végül nem sikerült utolérnie versenytársát.

Guevara zsinórban a második győzelmét szerezte, így tetemes előnyre tett szert a világbajnoki tabellán csapattársával szemben.

A Moto3-as futam végeredménye:

1 Izan GUEVARA Autosolar GASGAS  GASGAS 39’26.526
2 Dennis FOGGIA Leopard Racing HONDA 0.593
3 Ayumu SASAKI Sterilgarda Husqvarna  HUSQVARNA 1.741
4 Sergio GARCIA Autosolar GASGAS GASGAS 9.338
5 David MUÑOZ BOE Motorsports KTM 9.414
6 Diogo MOREIRA MT Helmets – MSI KTM 9.743
7 John MCPHEE Sterilgarda Husqvarna  HUSQVARNA 9.815
8 Ryusei YAMANAKA MT Helmets – MSI KTM 15.490
9 Andrea MIGNO Rivacold Snipers  HONDA 15.573
10 Riccardo ROSSI SIC58 Squadra Corse HONDA 15.687
11 Xavier ARTIGAS CFMOTO Racing  CFMOTO 22.023
12 Stefano NEPA Angeluss MTA  KTM 22.656
13 Ivan ORTOLÁ Angeluss MTA  KTM 22.914
14 Taiyo FURUSATO Honda Team Asia HONDA 24.419
15 Deniz ÖNCÜ Red Bull KTM Tech3 KTM 30.368
16 Elia BARTOLINI QJMotor Avintia  KTM 45.070
17 Mario AJI Honda Team Asia HONDA 45.199
18 Adrian FERNANDEZ Red Bull KTM Tech3 KTM 48.531
19 Ana CARRASCO BOE Motorsports KTM 53.259
20 Scott OGDEN VisionTrack Racing  HONDA 1’06.056
21 Kaito TOBA CIP Green Power KTM 3 kör
Nem ért célba:
Jaume MASIA Red Bull KTM Ajo KTM 4 kör
 Lorenzo FELLON SIC58 Squadra  HONDA 11 kör
Nicola Fabio CARRARO QJMotor Avintia  KTM 14 kör
Tatsuki SUZUKI Leopard Racing HONDA 16 kör
Daniel HOLGADO Red Bull KTM Ajo KTM 17 kör
Kanta HAMADA Rivacold Snipers  HONDA 17 kör
Carlos TATAY CFMOTO Racing  CFMOTO 20 kör
Joel Kelso CIP Green Power KTM 20 kör
Joshua WHATLEY VisionTrack Racing  Honda 20 kör