2024. április 25. 02:22
KezdőlapMotoGPBemutatkoztak a zöld szörnnyel díszített Yamaha motorok

Bemutatkoztak a zöld szörnnyel díszített Yamaha motorok

Magyar idő szerint reggel fél kilenckor tartotta csapatbemutatóját a Yamaha gyári MotoGP alakulata: Motorjuk 2022-es festése kapcsán drasztikus frissítés nem történt, így inkább a technikai változtatásokra összpontosítottak.

2021-ben Fabio Quartararo jóvoltából minden kétséget kizéróan a gyári Yamaha csapata érte el a legnagyobb sikert a MotoGP-ben, hiszen a francia versenyző hosszú idő után visszahódította a hangvillások számára az egyéni világbajnoki címet. Utoljára 2015-ben, Jorge Lorenzo volt világbajnok yamahásként, azóta pedig rengeteget dolgozott a japán gyártó azon, hogy egyrészről versenyképes motort alkosson, másrészről ismét olyan pilótával rendelkezzenek, aki képes nekik világbajnokságot nyerni. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a mai prezentáció során az egyik pilótájuk továbbra is Fabio Quartararo, akinek idén év végén jár le a szerződése a Yamahával. Már amennyiben persze a hangvillások nem tudnak vele hosszabbítani, ugyanis Lin Jarvis a Yamaha Motor Racing igazgatója tavaly elmondta, hogy szeretnénk még a szezon kezdete előtt megegyezni a regnáló világbajnokkal. Nem lesz egyszerű dolga a Yamahának, hiszen a hírek szerint Quartararóak 2023-ra további két kérője is akad.
 
A Yamaha boksz másik oldalán Franco Morbidelli van, aki tavaly év végén már öt futamot teljesített gyári Yamaha színekben. Az olasz motoros Maverick Vinales idő előtti szerződésbontását követően vette át a spanyol helyét (és motorját) azonban mivel Morbidelli akkor még a korábbi térdműtétjét követően igyekezett régi formáját visszanyerni, így érhető módon nem igazán számított tényezőnek a legelőkelőbb helyekért folytatott harcokban. Az idei év egy újabb lehetőség számára a bizonyításra, hiszen 2019 óta tartó királykategóriás pályafutása során most kezdheti először az évet gyári csapattal. Az ő kontraktusa 2023 végén jár le, így hacsak valami váratlan nem történik, akkor a jövő évi csapatbemutatón is láthatjuk majd őt.
 
A versenymotort illetően a csapatbemutató során elmondták, hogy a legkritikusabb rész, melyre próbáltak összpontosítani az a Yamaha M1-es végsebessége volt. A hangvillások leszögezték, hogy ezt nem kizárólag az erőforráson történő változtatások által próbálják elérni, hanem aerodinamikai megoldásoknak köszönhetően is. Az M1-es dizájnját illetően nemigen történt változás, sem a színvilágot, sem pedig azok elrendezése kapcsán. Gyakorlatilag megőrizték az előző évi festést, azonban immáron a 2022-es motorjukon.

Fotó: Monster Energy Yamaha MotoGP