2024. április 19. 11:10
KezdőlapMotoGPA világbajnokot korábban egy csapat sem akarta

A világbajnokot korábban egy csapat sem akarta

A királykategória 2020-as világbajnoka, Joan Mir hiába volt tehetséges, számára nem volt olyan könnyű bekerülni a MotoGP világába, mint más pilótáknak. 7 évvel ezelőtt egy csapat sem akarta leszerződtetni a Red Bull Rookies-Cup után.

A 24 éves spanyol mindenkit meglepett, amikor két évvel ezelőtt világbajnoki címet szerzett a MotoGP-ben. Mindezt úgy sikerült véghezvinnie, hogy a szezonban állt először dobogón ebben a géposztályban. A mallorcai versenyző 2014-ben még a Red Bull Rookies Cup-ban rótta a köröket, de amikor szóba került a Moto3-ba való fellépés, egy csapat sem érdeklődött utána. Hozzá hasonlóan Johann Zarco is ebben a cipőben járt még 2007-ben.

Mir menedzsere, Paco Sanchez a következőképpen emlékszik vissza azokra az időkre, szavait a Speedweek.com idézi:
„Nehéz volt népszerűsíteni őt. Először talán 2013 nyarán vagy őszén próbálkoztam. Akkoriban felhívott engem egy ismerősöm, aki mallorcai volt, és mesélt nekem egy tehetséges srácról, akit a Red Bull Rookies Cup-ba szeretne juttatni. Fogtam a telefont, felhívtam Alberto Puig-ot, aki a tehetségek beosztásáért volt felelős. Az ismerősöm megkérte, hogy vessen Joan Mirre egy pillantást. Utána, amikor Puig felhívott engem, elmondta, hogy abszolút pozitív benyomást tett rá Mir és úgy gondolta, tehetséges.”

Mir ettől függetlenül Moto3-as szerződést nem kapott.

„A 2014-es szezon végén minden Moto3-as és Moto2-es csapathoz elmentem, próbáltam Mirt 2015-re leszerződtetni valahova. Senki nem akarta őt. Még a Supersport világbajnokságon sem. A szüleinek nem volt pénze, csak a tehetségére hagyatkozhattunk. Végül sikerül előteremtenem akkora összeget, hogy az egyik legszegényebb alakulathoz bejuttassam a Moto3-ban: a CEV-Moto3 csapathoz. Olyan csapatok ellen kellett versenyeznie egy 2012-es versenygéppel, mint az Alsamora-Monlau vagy az Ajo Motorsport. Ennek ellenére Mir az első két versenyt megnyerte, így már senki számára nem volt kérdés, hogy milyen gyors pilóta is ő. 2016-ban a Leopard Racing-hez szerződtünk és ott is maradtunk a következő idényben is.”

2017-ben a mallorcai pilóta megnyerte a Moto3-as világbajnokságot úgy, hogy a 18 megrendezett futamból 10-et az első helyen zárt.
Mint azt minden MotoGP-rajongó tudja, ezután következett a Moto2, és végül Mir is csatlakozhatott a legjobbak közé.

„Mir 18 évesen érkezett a világbajnokság körforgásába, 21 évesen már MotoGP pilóta volt. Ezt példaértékűnek tartom. Hagyjuk a fiatalokat megélni a gyerekkorukat, kitombolni magukat és hadd járjanak iskolába. Ne a szülőkkel kelljen egyeztetnünk, hanem legyenek olyan versenyzőink, akik már nagykorúak és döntésképesek. Onnantól kezdve ők nem gyerekek többé, és tisztában vannak vele, hogy ez a sport rengeteg veszélyt tartogat.”

Fotó: MotoGP Media