2024. április 20. 08:54
KezdőlapMotoGPEspargaro optimistán tekint a MotoGP 2022-es szezonjára

Espargaro optimistán tekint a MotoGP 2022-es szezonjára

Az Aprilia csapata Aleix Espargaro-val a 2014-es MotoGP indulása óta az idei esztendőben bízik leginkább a sikerben.

A 2021-es év áttörést jelentett az olasz istállónak, hiszen történetük első dobogóját sikerült elérniük a szezonban. A KTM 2020-as sikerei után az Aprilia maradt az egyetlen olyan „koncessziós” gyártó a mezőnyben, akik a 2021-es szezon előtt a többi alakulattal ellentétben fejleszthették RS-GP versenygépüket. Ennek eredményeképp nagy lépést tettek az élmezőny felé. Ezt az irányt szeretnék követni a 2022-es évadban is, joggal lehetnek bizakodóak a jó eredmények tekintetében. A téli teszteken is sikerült már bizonyítaniuk. A malajziai tesztet az összetettbeli második, míg az indonéziai gyakorlást a negyedik helyen zárták.

A katari szezonnyitó versenyhétvégén is nagyszerűen teljesített a csapat. Aleix Espargaro jóvoltából az időmérőt az ötödik, míg a futamot az előkelő negyedik helyen zárták.

Az első verseny után optimistán nyilatkozott a spanyol versenyző:

„Tudom, hogy minden hétvége vizsga lesz az Aprilia számára.

De sikerült megmutatnunk a maláj és indonéz teszten is, illetve itt Katarban is nagyon erős hétvégét teljesítettünk.

Egyedül motoroztam az időmérő edzésen és csak 0.3 másodperccel maradtam le a rajtelső időtől, ezután a versenyen is az egyik legerősebb tudtam lenni.

Sajnos a rajt nem sikerült jól, időt vesztettem és nem tudtam – nem azt mondom, hogy az első, de második vagy harmadik helyért harcolni.

De a versenyek már csak ilyenek. Nagyon élveztem.

Nagy megtiszteltetés, hogy a legjobb srácokkal fel tudom venni a versenyt, hogy vannak eszközeim a küzdelemre. Pályafutásom során először érzem azt, hogy ezekkel rendelkezem, szóval ez egy jó szezon lesz.

Nem vagyok nagyon csalódott.

Igen, a dobogóért hajtottam. A helyzet azonban az, hogy amiket tapasztaltam a verseny alatt, először fordult elő velem.

Úgy éreztem a legerősebb vagyok tempó tekintetében. Ugyanakkor talán túl megfontolt voltam a Marc (Marquez – a szerk.) és Joan (Mir – a szerk.) mögött megtett körök alatt.

Nem számítottam arra, hogy ennyire visszaesik a tempójuk (a versenyt vezető hármasnak), majdnem egy-egy teljes másodpercet veszítettem Joan és Marc mögött az élmezőnyhöz képest.

Mindenesetre meg tudtam csinálni a gyors körömet és sikerült utolérnem a vezető bolyt, de túl későn érkeztem meg és hiányzott egy kör, hogy elkapjam a testvéremet.

A versenyek ilyenek, ez elég jó egy szezonnyitó futamnak, de a legfontosabb az elért tempónk. Sok kört tettem meg 1:54.5-s időn belül, ami csodálatos volt.

Láttuk, hogy a szint elképesztő, a verseny nagyon gyors volt. Nagyon örülök annak, hogy azt mondhatom, hogy mi voltunk az egyik legerősebbek.”