2024. április 18. 17:11
KezdőlapMotoGPTermas - Aleix Espargaro megszerezte a történelmi győzelmet

Termas – Aleix Espargaro megszerezte a történelmi győzelmet

Aleix Espargaro és az Aprilia révbe ért, ugyanis Espargaro 200. királykategóriás futamán megszerezték a hőn áhított első győzelmet. És ha mindez nem lenne elég, akkor a világbajnoki pontversenyt is három futam után az Aprilia versenyzője vezeti.

A tegnapi időmérő győzelem nemcsak azt jelentette, hogy Aleix Espargaro harmadik rajtelsőségét szerezte, hanem egyúttal az egyedüli, akinek ez három különböző márkájú motorral sikerült. A rajtnál viszont a Ducatis Martin volt az, aki az élre tört, de a második helyet azért megőrizte. Mögöttük a világbajnoki címvédő, Quartararo kezdett hátrafelé lépkedni, ahogy Luca Marini sem tudta tartani az élmezőny tempóját versenytávon.

A Yamaha vesszőfutása folytatódott, amikor Dovizioso és Morbidelli is kiállni kényszerült, de Quartararo sem tudott felzárkózni – és Miller sem, akivel az időmérőn újra összeakadtak kicsit. Pol Espargaro sokáig dobogós helyen állt a Honda egyedüli reménységeként, de a spanyol bukással fejezte be a futamot idejekorán – ahogy hozzá hasonlóan Zarco is, mindketten a második kanyarban. Rins – aki addigra már megelőzte a Hondást – ezt követően próbált közeledni az első kettőre, de addigra már több, mint két másodperces hátrányt kellett volna ledolgoznia.

A verseny közepén Aleix Espargaro szélesre futott az első kanyarban, ezzel értékes tizedet veszített. Ezután láttuk viszont csak az igazi tempóját, ugyanis a következő körben megfutotta a leggyorsabb kört, és pillanatok alatt visszaért Martinra. 8 körrel a vége előtt meg is próbálta az előzést, de kicsit túllőtt a féktávon. Két körrel később ugyanezt eljátszották, harmadszor viszont már Espargaro is óvatosabb volt. Azonban hiába sikerült az előzés, lerázni nem tudta a Ducatist, aki az utolsó körig kitartóan üldözte. Visszatámadni viszont már nem tudott, így Aleix Espargaro újra történelmet írt az Apriliával. Pályafutása első győzelme nemcsak az Aprilia első királykategóriás sikere, de egyúttal a pontversenyben is átvette a vezetést. Utóbbi persze ettől még szoros maradt, bár a hét pontos előny az eddigi legnagyobbnak számít az idei szezonban.

Espargaro mögött Martin jött be a második helyen – idén először ért célba -, Rins pedig a Suzuki idei első dobogóját szerezte a harmadik hellyel. Mir lett a negyedik, az eddigi évben eddig szenvedő Bagnaia pedig az ötödik helyig kapaszkodott. Brad Binder az utolsó körben megelőzte Vinalest, így hatodik lett, és ő van pontokban legközelebb Espargarohoz. Ha nem lenne elég elképesztő a három különböző motormárkával futamot nyerő pilóta, vagy hogy három (ráadásul különböző) európai márka versenyzője az első három helyen, akkor tegyük hozzá, hogy a három futam alatt kilenc különböző pilóta állhatott dobogóra. És úgy érkezik a mezőny jövő hétvégén az Egyesült Államokba, hogy Aleix Espargaro vezeti a tabellát.

Argentín Nagydíj – MotoGP futam végeredménye:

1 Aleix Espargaro Aprilia Racing APRILIA 41’36.1980
2 Jorge Martin Pramac Racing DUCATI +0.807
3 Alex Rins Team SUZUKI SUZUKI +1.330
4 Joan Mir Team SUZUKI SUZUKI +1.831
5 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo DUCATI +5.84
6 Brad Binder Red Bull KTM KTM +6.192
7 Maverick Viñales Aprilia Racing APRILIA +6.540
8 Fabio Quartararo Monster Yamaha YAMAHA +10.215
9 Marco Bezzecchi Mooney VR46 DUCATI +12.622
10 Enea Bastianini Gresini Racing DUCATI +12.987
11 Luca Marini Mooney VR46 DUCATI +13.962
12 Takaaki Nakagami LCR Honda HONDA +14.002
13 Miguel Oliveira Red Bull KTM KTM +14.456
14 Jack Miller Ducati Lenovo DUCATI +14.898
15 Alex Marquez LCR Honda HONDA +23.472
16 Raul Fernandez Tech3 KTM KTM +25.862
17 Remy Gardner Tech3 KTM KTM +28.711
18 Darryn Binder RNF Yamaha YAMAHA +28.784
19 Stefan Bradl Repsol Honda HONDA +31.943
20 Andrea Dovizioso RNF Yamaha YAMAHA
Nem ért célba
Franco Morbidelli Monster Yamaha YAMAHA
Pol Espargaro Repsol Honda HONDA
Johann Zarco Pramac Racing DUCATI
Fabio Di Giannantonio Gresini Racing DUCATI