2023. január 31. 08:15
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPA legemlékezetesebb húsvéti MotoGP futam: HÉTFŐN!

A legemlékezetesebb húsvéti MotoGP futam: HÉTFŐN!

Nem minden évben jut verseny a húsvéti ünnepekre, de nem is hagyják ki tudatosan. Idén ugyebár a Le Mans-i 24 órás verseny esik erre az időpontra, de volt már példa MotoGP-re is. Éppen tavaly, amikor Pedro Acosta a boxból rajtolva nyerte meg a Moto3-as versenyt. Ugyanakkor a történelem első Moto3-as versenyét is húsvét vasárnap futották 2012-ben.

Lehetne azon vitatkozni, hogy vajon mennyire tartják még az emberek a hagyományokat, és mennyire népszerű a locsolkodás, de az biztos, hogy azon a bizonyos napon 2009-ben senki nem arra a “locsolásra” vágyott, amit kapott. Már a szombati időmérőn azért meglepő volt, hogy a sivatag közepén elterülő katari pályán csepereg az eső, de végülis évente egyszer bárhol belefér.

Vihar előtti csend

Aztán eljött a másnap este. A 125 köbcentis kategória versenyzői felálltak a rajtrácsra, és elrajtolt az idei évad. Még a versenytáv harmadát se tették meg, amikor is eső miatt félbe kellett szakítani a futamot. Mivel a sivatagi pályát nem esős körülményekre tervezték, így Losailban lényegében vízelvezető csatornák sincsenek. Ez azt jelentette, hogy ne csússzon annyit a program, így a futamot 4 kör alapján értékelték, és fél pontokat kaptak a versenyzők.

Miután nagy nehezen felszárították a pályát, elindult a 250-es futam is csökkentett távval. A 13 körös verseny, ami Talmácsi Gábor első negyedliteres futama volt, gond nélkül lezajlott. Akkoriban még a kisebb kategóriák is teljesen sötétben mentek, tehát már egyre jobban benne voltunk az éjszakában, amikor a királykategória mezőnye felállt a rajtrácsra. A szürreális történet pedig folytatódott.

Forrás: MotoGP Media

Van, hogy nem a pályán történnek a legbeszédesebb dolgok egy MotoGP hétvégén. Miután aznap egyszer már jött egy rövid zivatar Dohába, az ember joggal feltételezte, hogy egy időre ezzel le is van tudva a sivatagi eső. De nem azon a bizonyos húsvéti hétvégén. Miután újra leszakadt az ég, a MotoGP rajtját is halasztani kellett, mivel a kivilágított pályán esőben nem lennének elég jók a látási viszonyok. Hosszas tanácskozás után végül 24 órával eltolták a futamot, amelyet így hétfőn rendeztek meg. Igen, az akkor még hagyományos szombati Holland TT mellett jutott még egy nem vasárnapi futam a 2009-es szezonra. Ennek fényében tehát Katar elmondhatja magáról, hogy rendezett már MotoGP versenyt szombaton, vasárnap, és hétfőn is. Ráadásul nappalit és éjszakait is.

Forrás: MotoGP Media

MotoGP futam hétfőn

A futam nem kifejezetten az izgalmakról szólt, sima Stoner rajt-cél győzelem, és egy teljesen szétszakadt mezőny jellemezte. Érdemben pedig talán azóta sem készült tökéletes forgatókönyv ilyen extrém helyzetekre. Néhány évvel később 2017-ben újra lecsapott a sivatagi eső szombaton és vasárnap is a hétvégén, de akkor sikerült lefutni a versenyt minimális csúszással. Egy évvel később viszont Silverstone-ban az órákon át eltolt futamot a végén egyszerűen eltörölték. Akkor azt mondták, ilyen soha többé nem fordulhat elő, hogy nem lesz verseny. Azóta (nem számítva a koronavírus miatt törölt és halasztott versenyeket) nem is töröltek futamot, bár Indonéziában nem voltak messze tőle. Mire elvonult a vihar, és lement a futam, már majdnem besötétedett, a hétfői futam pedig szóba se kerülhetett.