2024. március 29. 03:25
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró nyomás nélkül tud versenyezni

Aleix Espargaró nyomás nélkül tud versenyezni

Miután saját elmondása szerint sem számoltak vb-címmel, Aleix Espargaró szerint semmilyen tét nem nyomja a vállát az Apriliánál.

Kétszer állatott már dobogón Aleix Espargaró a 2022-es MotoGP-szezon során. Argentínában mindezt futamgyőztesként tette, legutóbb Portugáliában pedig harmadik lett. Ezzel az apriliás összetettben is ebben a pozícióban található, lemaradása ráadásul csak három pont Quartararóhoz képest.

Espargaró tehát most vb-esélyessé lépett elő, rövid távon mindenképp. Hogy hosszabb távon így lesz-e, azzal kapcsolatban a legkevésbé sem idegeskedik.

Nem, egyáltalán nem” – fogalmazott Espargaró azzal kapcsolatban, számolt-e ilyen erős szezonkezdettel. „Viszont öt verseny alapján tényleg esélyesek vagyunk a vb-címre. Elvégre a lemaradásunk is csak három pont. Számítottam egy jó szintre, de talán nem ennyire jóra. Jó formában vagyok, de jó formában versenyeztem tavaly is.

Egymaga persze kevés lenne ehhez. „Ehhez a teljesítményhez kellett persze az Aprilia versenyképes motorja. Ezt megadták idén, amihez ráadásul passzol a vezetési stílusom. Bebizonyítottam, hogy erős tudok lenni ezzel a motorral. Így pedig nincs semmilyen nyomás rajtam. Nem gondolok a vb-címre, egyszerűen csak élvezem a pillanatokat, amelyek megadatnak. Sokáig tartott, mire eljutottam ide.

Amennyiben az Aprilia akár csak még egyszer dobogóra áll, elveszti a privilégiumát arra, hogy gyengébb csapatként egyrészt több erőforrást használhasson, másrészt pedig korlátlanul tesztelhessen. Az olaszok már eleve így készülnek 2023-ra azzal, hogy idén sem használják ki a rendelkezésükre álló erőforrás-mennyiséget. Espargaró egyébként sem szerette ezt a rendszert, és ezzel sincs semmilyen problémája.

Talán néhány mérnök aggodalmasabb nálam ott Noaléban, de én egyébként sem szerettem ezt. Nem vagyok hülye, tudom, hogy ezek a koncessziók segítenek nekünk. De nem szeretem ezt. Ráadásul az Aprilia jó szintre jutott el. Enélkül nem érhetnénk el eredményeket. Remélhetőleg már Jerezben elveszítjük a koncessziós jogunkat.