2024. április 20. 11:14
KezdőlapMotoGPRinst és Mirt sokként érte a Suzuki döntése

Rinst és Mirt sokként érte a Suzuki döntése

A Suzuki két versenyzője, Mir és Rins, érthető módon sokkot kapott, amikor értesültek arról, hogy a japán márka elhagyja a királykategóriát 2023-ban. Hogy fogadták a híreket? Mutatjuk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Suzuki másfél hét hallgatás után megerősítette a híreket, miszerint tárgyalnak a Dornával a MotoGP-ből való kilépésről. Egyik pilóta sem viselte jól a bejelentés utáni pillanatokat, de lévén ők igazi sportemberek, az idei évre koncentrálnak, a többit pedig a mögöttük dolgozó menedzsereikre bízzák. Egy ilyen helyzet a legjobbat és a legrosszabbat is ki tudja váltani az emberekből, de úgy tűnik a két versenyző optimistán tekint a jövőjükre nézve, miután kikerültek a pilótapiacra.

Álex Rins azt nyilatkozta, hogy szabályosan elsírta magát, amikor a Suzuki vezetése tájékoztatta őt a japán gyártó döntéséről.

„A hétfői jerezi teszt után Livio [Suppo] és [Shinichi] Sahara-san fogadott és az irodában közölték velem a hírt” – mondta Rins arról, amikor először értesült a Suzuki kilépéséről.

„Nagyon nehéz volt. Elsírtam magam. 2017 óta mindent beleadtam ezért a csapatért, rengeteg infót próbáltam adni, hogy versenyképes és győztes motorom legyen. Ugyanígy a csapattagok is. Ők mindent megtettek 2015 óta, amikor a Suzuki újra a MotoGP-ben került. Az biztos, hogy ez nagy sokk volt számomra, nagy sokk a csapat számára. Nem könnyű. Végül is, azt hiszem, találok valamit a következő évre. De nekik sokkal nehezebb. Nagyon sajnálom, olyanok számomra, mintha a családom lennének.

„Megpróbáljuk minél erősebben befejezni a szezont. Ez a hétvége lesz az utolsó számomra a Suzukival Le Mans-ban, ki kell élveznünk az időt a Suzukival ezen a pályán. Jövőre már egy másik motorral fogunk versenyezni.”

A japán márka jól teljesít az idei bajnokságban, Rins a negyedik pozíciót foglalja el pontazonossággal Bastianini mögött, míg Mir a hatodik helyen áll Bagnaiával azonos pontszámmal. A Suzuki döntésének furcsa időzítése ellenére – amelyet elmondása szerint a jelenlegi világgazdasági helyzet és az autóiparban bekövetkezett változások kényszerítettek ki – Rins azt mondja, hogy ez „extra motivációt” adott neki az év hátralévő részére, miközben megjegyezte, hogy a gyár frissítései nem fognak leállni.

„Nehéz, de egyben extra lökést is ad nekünk” tette hozzá Rins.

„A jerezi teszt utáni első verseny nehéz, de két út van, amit választhatsz: a lefelé vagy a felfelé vezető út. Mi a pozitívat választjuk.

„Azt mondják, hogy az idei évre lezárták a költségvetést, szóval mindent hozni fognak. Minden erőfeszítést bele fognak tenni. És higgyék el nekem, a japán emberek, a szerelők összetörtek [a hírektől].

„Úton van egy új aerodinamikai csomag – megvárjuk ezt, és megpróbálunk jó eredményekért menni. Már van két dobogónk, és szeretnénk még többet hozni.”

Rins elmondása szerint a Suzukival a MotoGP-ből való kilépéséről szóló döntése előtt tárgyalt a szerződése megújításáról, és úgy véli, hogy 2023-ra még találhat magának helyet, bár jelenleg még nem tudja, hogy hol.

„A terv az volt, hogy a Suzukival folytatom” – mondta. „Tárgyaltunk is velük, de ez a dolog nagyon hirtelen jött. Ha Livio vagy Sahara-san ezt már az első futam alatt tudta volna, nem kezdtünk volna tárgyalásokat.”

A 2020-as világbajnokot, Joan Mirt is nagyon meglepte a Suzuki döntése, de úgy tűnik nem aggódik a jövője miatt, viszont a csapatot nagyon sajnálja.

„Ez egy olyan helyzet, amit senki nem akart hallani. Keményen dolgoztunk évekig ezen a projekten, sokan nálam jóval többet. Mindent beleadtunk ezért a márkáért, és végül szezon végén szétválunk. Ez nagyon nehéz. Nem csak nekem, a csapatnak is. Nehéz ennyi embert elhelyezni különböző csapatokban. Nem tudom mi lesz a megoldás, ez nem könnyű. Versenyzőként amit tehetek, hogy a lehető legjobban fejezem be a szezont a csapatért, mert nem érdemeljük ezt a helyzetet. Így a legjobb eredményeket kell elérnünk, hogy szépen búcsúzhassunk.”

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a következő évével kapcsolatban, optimistán nyilatkozott, nem aggódik, hogy ülés nélkül marad.

„Nyugodt vagyok, a menedzserem jó munkát fog végezni. Rövidesen lesznek hírek ezzel kapcsolatban. Nem tudom mikor, de az biztos, hogy mostantól, vagyis Jereztől hivatalosan is a piacra kerültem. Ez nem az a szituáció, amire számítottunk, de ez van. Meglátjuk mit tudunk tenni.”mondta Mir.

Megkérdezték a spanyol versenyzőt arról is, hogy milyen tervei voltak: a Suzukival szeretett volna maradni, vagy bármi is igaz abból, amikor összeboronálták őt a Hondával.

„Amikor ez megtörtént, tárgyalásban voltunk a Suzukival. A Hondát illetően, semmi nincs aláírva, ahogy mondtam hivatalosan is a pilótapiacon vagyok. Természetesen a menedzserem beszélni fog mindenkivel és a lehető legjobb döntést fogjuk meghozni a jövőmet illetően. „