2024. április 25. 17:27
KezdőlapMotoGPQuartararo magabiztos a futammal kapcsolatban

Quartararo magabiztos a futammal kapcsolatban

A francia szurkolók hiába reménykedtek Fabio Quartararo harmadik pole pozíciójában Le Mans-ban, a vb címvédő végül a 4. pozícióból várja a vasárnapi verseny rajtját.

Fabio Quartararo szombaton lemaradt az első sorról a hazai nagydíján. Megkérdezték tőle, hogy csalódott-e? „Csalódott voltam, de két perccel később már boldog voltam” – mondta. „Valami hiányzott a kvalifikáción – igazából nem csak az időmérőn, hanem mindig. De a Ducatinak sikerült valami igazán elképesztőt mutatnia – és a versenyzőknek, ez nem csak a Ducatiról szól. A versenytempó tekintetében azonban nagyon hasonlóak vagyunk. Nehéz különbséget tenni. Akkor lesz különbség, ha a végsőkig hajtod magad, ha egy kicsit kevesebb üzemanyag van a tankban, és bejutsz a jó tartományba – de ezt nem lehet 20 kör alatt megtenni.”

„Elégedett vagyok, 1:30.6 perc a motorunkkal – úgy érzem, hogy a határon vagyok. Nem tudok többet beleadni, és azt hiszem, a többi Yamahához képest elég nagy a különbség. Ez is azt jelzi számomra, hogy jó munkát végzünk” hangsúlyozta a francia.

Márkatársai, Morbidelli és Dovizioso ugyanis csak a 19. és 20. rajtkockából indulhatnak a futamon. A Q1-ben 1:31,6 mp felett motoroztak, ami majdnem egy másodperccel lassabb, mint Quartararo a Q2-ben.

Quartararo nem aggódik a miatt, hogy a jerezi futam megismétlődik, ahol 25 kört tett meg a Ducati mögött. „Jerezben már a kemény első gumival a határon voltam. Itt lágy első gumival megyünk, ami ennek ellenére nem melegszik túl, és így nem növeli a guminyomást. Nem aggódom túlságosan. Nem mondanám, hogy sok helyen lehet előzni, mert tudjuk, hogy a Ducati mindig jó a gyorsulásban. De a verseny hosszú, 27 körös, és mindig van lehetőséged támadni.”

„Magabiztos vagyok, akár száraz, akár vizes a pálya fogad minket. De remélem, hogy száraz marad.” – tekintett előre a versenynapra Quartararo. Az időjárás-előrejelzés szerint holnap zivatarok, eső és erős szél várható Le Mans-ban. „Úgy érzem, hogy a tempót tekintve harcolhatunk a győzelemért. Nem hibáztunk sokat, és folyamatosan az 1:31-es időn belül vagyunk. Más versenyzők küzdenek azzal, hogy mindig ott legyenek. Mi mindig ott vagyunk a közepes vagy lágy első gumikkal is. A versenytempó tekintetében van egy pluszom. Ez az önbizalom boldogabbá tesz, mint a csalódottság a negyedik hely miatt a rajtrácson.”

Az FP3-ban Marc Márquez Quartararo szélárnyékában tudott bejutni egyenes ágon a Q2-be, de úgy tűnik a franciát ez nem zavarta. „Számomra rendben volt – erősítette meg Quartararo. „Mert az volt a tervem, hogy a lehető legjobb kört motorozom. Ha Marc mögötted van, akkor tudod, hogy jelenleg nincs 100 százalékos állapotban. Egy másik versenyzővel lehet, hogy rövidítettem volna.”