2024. március 28. 10:40
KezdőlapMotoGPÚjabb klasszis a MotoGP-legendák között

Újabb klasszis a MotoGP-legendák között

A „Kalóz” sorsa bizonyára másképp alakult volna, ha 17. születésnapjára nem motort kap ajándékba. Az azóta eltelt idő ma már történelem.

Június 26-án tölti be 51. életévét Massimiliano – vagy, ahogy mindenki ismeri – Max Biaggi. Gyermekkorában focista szeretett volna lenni, ám a sors a kétkerekű versenygépek irányába terelte az olaszt. 1991-ben debütált a 250 köbcentis géposztályban, ahol megszerezte első pontjait. Teljes szezont azonban csak egy évvel később futott. 1992-ben szerezte első futamgyőzelmét, majd 1994-ben egy Aprilia nyergében zsebelhette be a világbajnoki címet, melyet rá egy évre meg is védett, ahogy azt 1996-ban és 1997-ben is sikerült véghezvinnie.

Ahogy feligazolt a királykategóriába, rögtön az első versenyét megnyerte Japánban, ami valljuk be, nem kis teljesítmény egy újonc pilótától. Emlékezetes csatákat láthattunk tőle, melyeket legtöbbször honfitársával, Valentino Rossival vívott. A „Kalóz” 42 alkalommal győzött, ebből 13 sikerét a királykategóriában szerezte. Összesen 111 dobogós helyezéssel és 56 pole pozícióval büszkélkedhet.

A MotoGP-s pályafutását követően a Superbike-világbajnoksághoz csatlakozott, ahol 2010-ben és 2012-ben újabb két világbajnoki cím bizonyítja, hogy mekkora tehetség is Max Biaggi.

Immáron pedig MotoGP-legendaként tekinthetünk rá. Kiérdemelte ezt az elismerést.

„Szeretném megköszönni minden gyártónak, hiszen sikereimet nekik köszönhetem. Hálás vagyok Az Apriliának, A Hondának és a Yamahának. Végre azt mondhatom a fiamnak és a lányomnak, hogy az édesapjuk egy legenda, ami nagyszerű érzés. 20 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ez a cím ekkora jelentőséggel bír. Most a karrierem harmadik szakaszában vagyok, mint csapatfőnök. Ez az álmom nem teljesült volna a Husqvarna és a Sterilgarda nélkül. Rendkívül hálás vagyok nekik ezért. Remélem el tudom látni a fiatal versenyzőket az általam megszerzett tapasztalattal.” – nyilatkozta Biaggi.