2024. április 20. 14:18
KezdőlapMotoGPValentino Rossi rajtszámát visszavonultatták!

Valentino Rossi rajtszámát visszavonultatták!

2022.05.28-án 12:20 perckor Mugellóban a 46-os rajtszámot kivonultatták a királykategória számválasztási lehetőségei közül, ezzel is adózva Valentino Rossi kivételes pályafutásának.

2 héttel ezelőtt a Dorna bejelentette, hogy a legenda, Valentino Rossi rajtszámát visszavonultatják.

A ceremóniát az Olasz Nagydíj helyszínének célegyenesén tartották, ahol Rossi 2002-2008 között zsinórban hét győzelemmel örvendeztette meg hazai szurkolóit. Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója és Jorge Viegas, a FIM elnöke vonultatta vissza Rossi 46 rajtszámát. A rövid, de annál inkább érzelmes ceremónián a teljes VR46-os csapat és az Akadémia tagjai is természetesen részt vettek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MotoGP™ (@motogp) által megosztott bejegyzés

Számokban a legenda karrierje a királykategóriában:
  • 7 világbajnoki cím (9 az összes kategóriát tekintve)
  • 89 győzelem (115 az összes kategóriát tekintve)
  • 199 dobogó (összességében 235 a különböző kategóriákban)
  • 55 pole pozíció (65 az összes kategóriát tekintve)
  • 372 rajt
  • 76 leggyorsabb kör

A számokat tekintve is méltán lett legenda Valentino Rossi, de az a faktor is nagyon sokat nyom a latban, hogy mit jelentett és jelent a mai napig jelenléte a MotoGP paddockban. Számos versenyző példaképe, a szurkolók örök nagy kedvence kivételes tehetsége és az olaszt körülvevő légkör miatt is.

Miután a tavalyi szezon végén távozott a MotoGP-ből, Rossit azonnal hivatalos MotoGP-legendává tették, míg a 46-os rajtszámát most a 27-es (Casey Stoner), a 69-es (Nicky Hayden) és a 34-es (Kevin Schwantz) számokhoz hasonlóan a jövőben nem használhatják a királykategóriában.

Amennyiben lemaradtatok a ceremóniáról, íme: