2024. április 19. 15:54
KezdőlapMotoGPJorge Martin: Ugyanaz a 'Martinátor' vagyok

Jorge Martin: Ugyanaz a ‘Martinátor’ vagyok

Jorge Martin második helyen végzett Barcelonában, mielőtt kés alá fekszik hétfőn Modenában, hogy idegproblémáit megszüntessék karjában.

Fabio Quartararo fölényesen nyerte a futamot, mögötte Jorge Martin örülhetett a második helynek vasárnap.

„Nagyon gyorsan mentem előre a rajtnál”mondta Martin. „Megelőztem Fabio Di Giannantoniót, és Zarcót is el tudtam kapni – majd Nakagami nagy sebsséggel ment el mellettem. Már a katasztrófára gondoltam – ő is elvesztette az uralmat a motor eleje felett, és az első kanyar bejáratánál bukott. Szerencsém volt, hogy ki tudtam kerülni. Láttam Pecco bukását, és nehéz volt visszanyerni a koncentrációmat. De aztán nagyon következetes voltam és figyeltem a gumikezelésre. Próbáltam Aleix előtt lenni és egy kis távolságot tartani, hogy az első gumi jó hőmérsékletű maradjon. De ő visszavágott, szép küzdelem volt.”

Aztán az Aprilia versenyző elkövetett egy komoly hibát, egy körrel korábban ünnepelt. „Azt hittem, hogy technikai problémája van” – mondta Martin. „Nagyon keményen nyomta az előtte lévő két körben. Ezzel el tudtam húzni Zarco előtt. Sőt, újra közelebb kerültem, mert elkopott a hátsó gumija, és egy utolsó körös manőveren gondolkodtam. De aztán úgy tűnt, hogy a motor cserbenhagyta. Kár érte, mert ez a hazai versenye, ahol rengeteg szurkolója van, egész hétvégén remek munkát végzett. De mindenhol határozottan erős.”

Martin az áprilisi argentin futam után állhatott újra dobogóra. „Egy nehéz hónap után tudtam dobogóra állni. Nem volt könnyű teljesen koncentráltnak maradni. De ma megmutattam, hogy ugyanaz a ‘Martinátor’ vagyok, aki az év elején voltam. Magabiztosan várom a következő versenyeket, mert ez a motor végre működik. Azt hiszem, egész hétvégén csak egy kattintást változtattunk. Ez a legfontosabb. Nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, hogy a motorom és az önbizalmam kezd visszatérni.

Megkérdezték Martintól, hogy mi változott a motoron. „Jobban érzem a motor elejét. Újra be tudok kormányozni a kanyarokba, és a csúsztatni a hátsó kereket. Ha megnézzük a két héttel ezelőtti felvételeket, nem tudtam ezt megtenni, nulla érzésem volt az elejéhez. Csak próbáltam nem elesni. Ha így kell vezetned, akkor ez lehetetlen. Ma megpróbáltam mindent kihozni magamból. Volt néhány necces pillanat, de legalább éreztem ezeket. A többi futamon egyszerűen elestem. Elégedett vagyok, a csapat is nagyon boldog. Úgy érzem magam, mintha egy nagy család tagja lennék a Pramacnál. Remélhetőleg építhetünk erre az eredményre. Remélem, hogy Németországban is versenyképes tudok lenni.”

A németországi futamot megelőzően azonban Martin jobb karját megműtik az olaszországi Modenában. Tavaly óta ugyanis újra és újra zsibbadással küzd. A műtéttől azt várják, hogy megszünteti az idegproblémákat.