2024. április 18. 17:49
KezdőlapMotoGPLin Jarvis hivatalos nyilatkozata Quartararo büntetése után

Lin Jarvis hivatalos nyilatkozata Quartararo büntetése után

A Yamaha Motor Racing ügyvezető igazgatója és a Monster Energy Yamaha MotoGP csapatfőnöke, Lin Jarvis csalódottságának adott hangot a közelgő Monster Energy Brit Nagydíjra kiszabott hosszúkörös büntetés miatt, amelyet Fabio Quartararo kapott a FIM MotoGP stewardok testületétől az asseni futam 5. körében Aleix Espargaróval történt versenybalesetet követően.

Jarvis így nyilatkozott: „Fabio Quartararo, a Monster Energy Yamaha MotoGP csapat és a Yamaha mindig is a tisztességre és a sportszerűségre törekedett a MotoGP-ben. Csalódottan látjuk, hogy a FIM MotoGP Steward-testülete milyen egyenlőtlenül alkalmazza a büntetéseket.”

A Monster Energy Yamaha MotoGP Team a következő okok miatt nem ért egyet a FIM MotoGP Stewards testületének vasárnapi döntésével:

– Bár Quartararo elismerte, hogy az 5. körben hibázott a TT Circuit Assen 5. kanyarjában, a Monster Energy Yamaha MotoGP ezt versenybalesetnek tekinti. Quartararo tiszta versenyző, korábbi incidensek nélkül. Ez egy hiba volt, rosszindulatú szándék nélkül.

– A Monster Energy Yamaha MotoGP elismeri, hogy Aleix Espargaró versenyét is befolyásolta, de hogy mennyire súlyos volt a hatás, azt csak találgatni lehet. A Monster Energy Yamaha MotoGP úgy érzi, hogy a FIM MotoGP Stewardok testülete következetlen, szubjektív mércével méri a versenyen történt incidensek súlyosságát.

Az a következetlenség, amellyel a FIM MotoGP Steward-testülete a 2022-es szezon során a büntetéseket alkalmazza, rontja a MotoGP tisztességességét és a Steward-testület illetékességébe vetett hitet. A MotoGP-osztályban legalább három olyan súlyosabb versenyesemény történt (amelyek pilóták versenyből való kiszállását és/vagy sérüléseket okoztak), amelyek büntetlenül maradtak.

Jarvis következtetése: „Szerettünk volna fellebbezni a Stewardok vasárnapi, asseni pályán hozott döntése ellen, de az ilyen típusú büntetésekről nem lehet vitát nyitni vagy fellebbezni. Ezután elvi alapon a CAS (Sportdöntőbíróság) elé akartuk vinni a kérdést, de az ilyen ügy itt sem fellebbezhető. Pontosan ezek miatt a Stewardoknak elsősorban helyes, kiegyensúlyozott és következetes döntéseket kell hozniuk, és azokat a megfelelő, ésszerű időkereten belül végre kell hajtaniuk.”