2024. április 26. 13:39
KezdőlapMotoGPAlberto Puig: Tévedtünk

Alberto Puig: Tévedtünk

Az Assenben rendezett futam után Alberto Puig nyíltan beszélt a szezon első felét illető problémákról a Repsol Honda csapatnál.

A téli tesztek után nagy volt az önbizalom a Honda táborában, és az új RC213V is nagy reményeket táplált az alakulat tagjaiban. Először úgy tűnt, hogy a reményeket Pol Espargaró harmadik helye igazolja a dohai szezonnyitón. A Repsol Honda csapat számára azonban ez maradt az egyetlen sikerélmény a szezon első felében.

Pol Espargaró gyengélkedve fordult rá a nyári szünetre, aki még az asseni versenyen sem vett részt a bordáiban jelentkező erős fájdalmak miatt. A világbajnoki tabellán jelenleg a 17. helyen áll 40 ponttal. Marc Márquez negyedik felkarműtétje miatt kényszerült félbeszakítani a szezont. Hat futamon vett részt, dobogón nem állt, de így is 60 pontot gyűjtött. Ezzel a 13. helyen áll a világbajnokságban, továbbra is megelőzve csapattársát. Helyettese, Stefan Bradl még mindig vár az első világbajnoki pontjaira idén.

Alberto Puig tudja, hogy ezek az eredmények egyáltalán nem olyanok, mint amit a Honda gyári csapatától várnának:

„Igen. A szezon elején azt hittük, hogy a 2022-es fejlesztésű motor nagyon versenyképes, de végül tévedtünk” – kezdi Puig.

„Az első teszt és az első futam olyan információkat adott nekünk, amelyek nem igazán feleltek meg a valóságnak, ezért rosszul ítéltük meg a helyzetet. Az indonéz futam óta a dolgok egyre rosszabbra fordultak.”

„Eljutottunk arra a pontra, hogy mindannyian tudjuk, mi történt. Marc Márquezt meg kellett műteni, rengeteg bukást szenvedtek el a versenyzőink, nem harcolunk jó helyezésekért, és mindez valószínűleg annak a következménye, hogy a tesztek után nem találtuk meg a 2022-es motorral azt az áttörést, amit terveztünk és vártunk.”

„Megvan, hogy hol a probléma, de nem könnyű megoldani. Ha az lenne, már biztosan megoldottuk volna. Úgy gondoljuk, a vázzal van baj. Kipróbáltunk néhány különböző megoldást, de ez még nem jelentett gyógyírt a problémára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem értjük, mi a baj. Megoldást kell találnunk, ez egyértelmű.”

„Valamit muszáj kitalálnunk, mert így nem érjük el a céljainkat. A Honda egy olyan vállalat, amely mindig is vezető szerepet töltött be a versenyzésben, különösen két keréken. Ez kódolva van a DNS-ünkben. Változtatnunk kell  bizonyos megközelítéseken, hogy újra versenyképesek legyünk. Ezt megtettük a múltban, és most, a jelenben is meg kell tennünk.”

„A versenyzők szemszögéből nézve is van egy külön történet, illetve a gyár szemszögéből is. Ők húzzák a gázt, és a legjobbat próbálják kihozni abból, amit a Honda ad nekik. A gyártó szemszögéből nézve egyértelmű, hogy senki sem elégedett ezzel a helyzettel, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megoldást találjunk. Csak annyit mondhatok: Japánban mindenki ezen dolgozik, ahogyan az európai különítmény és az egész Repsol Honda istálló is azt próbálja elemezni, hogy mit tehetünk még, hogy kijussunk a jelenlegi helyzetből.”

„A legfontosabb, hogy javítsunk a motoron, és visszatérjünk a Hondától megszokott normális szintre. Ez a prioritás. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy továbblépünk, még ha a helyzet vissza is húz minket.”