2023. február 04. 13:56
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPAlberto Puig: Tévedtünk

Alberto Puig: Tévedtünk

Az Assenben rendezett futam után Alberto Puig nyíltan beszélt a szezon első felét illető problémákról a Repsol Honda csapatnál.

A téli tesztek után nagy volt az önbizalom a Honda táborában, és az új RC213V is nagy reményeket táplált az alakulat tagjaiban. Először úgy tűnt, hogy a reményeket Pol Espargaró harmadik helye igazolja a dohai szezonnyitón. A Repsol Honda csapat számára azonban ez maradt az egyetlen sikerélmény a szezon első felében.

Pol Espargaró gyengélkedve fordult rá a nyári szünetre, aki még az asseni versenyen sem vett részt a bordáiban jelentkező erős fájdalmak miatt. A világbajnoki tabellán jelenleg a 17. helyen áll 40 ponttal. Marc Márquez negyedik felkarműtétje miatt kényszerült félbeszakítani a szezont. Hat futamon vett részt, dobogón nem állt, de így is 60 pontot gyűjtött. Ezzel a 13. helyen áll a világbajnokságban, továbbra is megelőzve csapattársát. Helyettese, Stefan Bradl még mindig vár az első világbajnoki pontjaira idén.

Alberto Puig tudja, hogy ezek az eredmények egyáltalán nem olyanok, mint amit a Honda gyári csapatától várnának:

“Igen. A szezon elején azt hittük, hogy a 2022-es fejlesztésű motor nagyon versenyképes, de végül tévedtünk” – kezdi Puig.

“Az első teszt és az első futam olyan információkat adott nekünk, amelyek nem igazán feleltek meg a valóságnak, ezért rosszul ítéltük meg a helyzetet. Az indonéz futam óta a dolgok egyre rosszabbra fordultak.”

“Eljutottunk arra a pontra, hogy mindannyian tudjuk, mi történt. Marc Márquezt meg kellett műteni, rengeteg bukást szenvedtek el a versenyzőink, nem harcolunk jó helyezésekért, és mindez valószínűleg annak a következménye, hogy a tesztek után nem találtuk meg a 2022-es motorral azt az áttörést, amit terveztünk és vártunk.”

“Megvan, hogy hol a probléma, de nem könnyű megoldani. Ha az lenne, már biztosan megoldottuk volna. Úgy gondoljuk, a vázzal van baj. Kipróbáltunk néhány különböző megoldást, de ez még nem jelentett gyógyírt a problémára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem értjük, mi a baj. Megoldást kell találnunk, ez egyértelmű.”

“Valamit muszáj kitalálnunk, mert így nem érjük el a céljainkat. A Honda egy olyan vállalat, amely mindig is vezető szerepet töltött be a versenyzésben, különösen két keréken. Ez kódolva van a DNS-ünkben. Változtatnunk kell  bizonyos megközelítéseken, hogy újra versenyképesek legyünk. Ezt megtettük a múltban, és most, a jelenben is meg kell tennünk.”

“A versenyzők szemszögéből nézve is van egy külön történet, illetve a gyár szemszögéből is. Ők húzzák a gázt, és a legjobbat próbálják kihozni abból, amit a Honda ad nekik. A gyártó szemszögéből nézve egyértelmű, hogy senki sem elégedett ezzel a helyzettel, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megoldást találjunk. Csak annyit mondhatok: Japánban mindenki ezen dolgozik, ahogyan az európai különítmény és az egész Repsol Honda istálló is azt próbálja elemezni, hogy mit tehetünk még, hogy kijussunk a jelenlegi helyzetből.”

“A legfontosabb, hogy javítsunk a motoron, és visszatérjünk a Hondától megszokott normális szintre. Ez a prioritás. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy továbblépünk, még ha a helyzet vissza is húz minket.”