2024. április 24. 06:39
KezdőlapMotoGPLowes: "Viñales az egyik legjobb"

Lowes: „Viñales az egyik legjobb”

Korábbi Apriliás versenyző méltatta Maverick Viñales teljesítményét. Sam Lowes 2017-ben töltött egy szezont Aleix Espargaró csapattársaként, amely finoman fogalmazva sem volt túlzottan erős. Az akkor szinte sereghajtónak számító motor viszont órási fejlődésen ment keresztül, és idén már Espargaróval bajnokesélyesek. Ráadásul nemcsak Espargaró, de a legutóbbi futamon már Viñales is megszerezte az első apriliás dobogóját.

Örülök a sikereiknek. Senkitől sem irigylem azt, hogy jól végzi a munkáját, fejlődik és jó eredményeket ér el. Tudom, milyen kemény ez az életstílus mindannyiunk számára beleértve Aleixet és a csapatot is. 2017 egy nehéz időszak volt, sem én, sem a csomag, sem a csapat nem volt olyan helyzetben, hogy jó eredményeket érjünk el. Ez egy eredménycentrikus sport, és amikor nem hozod az eredményeket, akkor ez történik. Örömmel látom, hogy Espargaró jól csinálja.

Forrás: MotoGP Media

Aleix Espargaró hosszú éveket töltött el az Apriliával, mire a sikerek jöttek. Ilyen hosszú ideig kevés pilóta marad egy csapatnál – kivéve, ha élcsapatról beszélünk.

„Szerintem amit lehet tanulni Aleixtől a tavalyi és az idei év kapcsán, hogy nem mindig a személyi vagy a nagy mértékű változás vezet célra. Mostanában rengeteg csapat, ha a versenyző nem teljesít jól az első néhány versenyen, már meg is válik tőle. Mindig jön valaki más újra és újra. Most, amikor mindenki egy másodpercen belül van a MotoGP-ben, különös összhangban kell lenni a motorral, és megtalálni a módját, hogy gyors legyél. Szerintem a folyamatosság ugyanazokkal az emberekkel és versenyzőkkel megmutatkozik eredményekben. Aleix mindig is keményen dolgozott, és fantasztikus munkát végez idén, és a motor is kiváló.”

Érdekes elgondolás lenne, hogy vajon ha akár Espargaró, akár a csapat nem tart ki ennyi ideig egymás mellett, akkor is ilyen eredményeket érhetnének-e el.

„Ettől függetlenül továbbra is azt gondolom – akár jól, akár rosszul -, hogy a csapatok túl korán ítélkeznek. A Tech 3 két pilótája fantasztikus volt tavaly, és mindenkinek ők jelentették a mércét. Most pedig úgy tűnik, hogy az egyikük már el is fogja veszíteni az ülését, és úgy beszél, mintha ez folyamatban lenne. Szerintem ez nem korrekt, mert vannak más srácok is, akik felugrottak a szatellit Ducatikra és a futamgyőzelemért, vagy legalább a dobogóért és a pole pozíciókért harcolnak, pedig tavaly ugyanezen a motoron sehol nem voltak.”

Forrás: MotoGP Media

Lowes mindössze egy év sikertelen MotoGP szereplés után visszatért a Moto2-be, és azóta is ott versenyez. A középső kategória számos pilótának komoly vízválasztó a karrierében.

„A Moto2-ben mindenki ugyanolyan motort kap. Szerintem a csapatoknak úgy kéne versenyzőt választani, hogy legalább két szezonra, és lehetőséget adni nekik a fejlődésre. Akik ezt az attitűdöt követik, később jobbak lehetnek. Viñalesről mindenki tudja, hogy amikor jó napja van, az egyik legjobb versenyző a mezőnyben. Nem lehet mást mondani, ezt már számtalanszor bizonyította. Persze, voltak neki is gondjai, rosszabb napjai, és összekapott pár emberrel, de a versenyzés kemény. A rosszabb napok pedig még keményebbé tesznek. Viñales óriási potenciállal rendelkezik, és ezt a csapatnál is látják. Látszik az adatokon a motorozási stílusa, plusz a visszajelzései… Meglepődtem, de szerintem ennek a csapatnak a következő években jól fog jönni.”

Forráscrash.net