2023. február 04. 12:34
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPA Suzuki nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance VB-ről is kivonul!

A Suzuki nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance VB-ről is kivonul!

Egy sajtóközleményt adott ki a Suzuki Racing, amelyben bejelentették, hogy a MotoGP mellett az Endurance Világbajnokságból is kiszállnak az idei év végén. A Grand Prix porondjáról való távozásuk nem újdonság, a hosszútávú VB elhagyása viszont az.

A májusi jerezi MotoGP teszten robbant a bomba: a 2026-ig aláírt szerződésük ellenére a hamamatsui márka bejelentette, hogy a 2022-es szezon végén kivonul a MotoGP-ből. A Dorna sokáig próbálta maradásra bírni őket, a szerződéses kötelezettségeikre is emlékeztetve, azonban nem jártak sikerrel.

A ma kiadott sajtóközleményük szerint azonban nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance Világbajnokságon is megszűntetik a gyári csapatukat! Szubjektív szerkesztői vélemény: a MotoGP-n Joan Mir bajnoki címe, illetve Davide Brivio távozása óta valóban nem jöttek az eredmények (Joan Mir 2020-as aragóniai elsősége az utolsó futamgyőzelmük), így az onnan való távozás még valahol érthető.
De a hosszútávú vb-n ők a címvédő bajnokok, és a 2022-es korona elnyerésére is jó esélyük van. Nem beszélve arról, hogy a SERT csapat olyan múlttal és eredménylistával rendelkezik az Endurance műfajban, hogy a távozásuk ahhoz hasonló, mintha a Ferrari kiszállna a Forma 1-ből!

Yoshimura SERT Suzuki: vége(?). Fotó: Suzuki Racing

Íme a Suzuki sajtóközleménye:

MEGSZŰNIK A GYÁRI JELENLÉT A MOTOGP-BEN ÉS AZ EWC-BEN A 2022-ES SZEZON VÉGEZTÉVEL

A Suzuki Motor Corporation és a Dorna megegyeztek abban, hogy a 2022-es évad végeztével megszűnik a Suzuki jelenléte a MotoGP-ben. A Suzuki az Endurance Világbajnokságon (EWC) is megszűnteti a gyári jelenlétet a 2022-es szezon végén.
Az idei évben mindent bele fogunk adni mindkét bajnokság hátralévő futamain. A globális elosztó hálozatunk révén pedig ezután is támogatni akarjuk a privát csapatok versenytevékenységeit.
A legmélyebb hálánkat szeretnék kifejezni a Suzuki rajongói felé, akik hosszú éveken át szurkoltak nekünk.

Az elnök Toshihiro Suzuki szavai:

“A Suzuki úgy döntött, hogy megszűnteti a gyári jelenlétet a MotoGP-ben és az EWC-n, és az erőforrásait inkább a fenntarthatósággal kapcsolatos projektekre csoportosítja át. A motorversenyzés mindig is meghatározó szerepet játszott a technológiai innovációban, beleértve a fenntarthatóságot és az emberi erőforrás fejlesztését. Ez a döntés azt jelenti, hogy új alapokra helyezzük a motorkerékpáros üzletágat, és a motorversenyzés révén szerzett technológiai és emberi szaktudásunkat más csatornákon állítjuk majd egy fenntartható társadalom szolgálatába.
Hálás vagyok valamennyi érintettnek és rajongónak, akik a kezdeti fejlesztésektől kezdve a MotoGP királykategóriájába való visszatérésünkig velünk voltak.
Továbbra is minden támogatást meg fogok adni Álex Rinsnek, Joan Mirnek, a Team Suzuki Ecstar-nak és a Yoshimura SERT Motul csapatnak, hogy az idei év végéig valamennyi versenyen helytálljanak.

Köszönet a támogatásáért!”