2024. március 28. 17:32
KezdőlapMoto2Fogynak Darryn Binder 2023-as opciói

Fogynak Darryn Binder 2023-as opciói

Rohamosan fogynak a szabad 2023-as ülések a MotoGP-ben. Így pedig rohamosan fogynak Darryn Binder opciói is a jövő évre.

Voltak csapatok, amelyek eleve jól álltak 2023-at illetően. A Suzuki kiszállásával ráadásul kettővel még kevesebb elérhető hely is van az új munkáltatót keresőknek 2023-ra. Megint más a WithU RNF helyzete, amely jövőre motort vált, ott amiatt lehet teljes váltás a felállásban 2023-ra.

Így pedig egyre inkább szorult helyzetbe kerül az a Darryn Binder, aki bevállalta azt a kockázatos lépést, hogy a Moto3-ból két kategóriát ugorva induljon a királykategória versenyein. Miután a Yamaha egyre inkább Quartararo-központtal egypólusúvá válik, márkatársaihoz hasonlóan Binder sincs egyszerű helyzetben. A 24 éves motoros ennek megfelelően mindössze kétszer tudott pontot szerezni, az esőáztatta indonéz, valamint legutóbb a katalán futamon.

Miután Binder a Moto3-ban sem volt stabil élmenő, így a váltással kapcsolatban semmi jóval nem kecsegtették őt. Ezek után pedig, ha esetleg úgy döntene, még a visszalépés sem lenne feltétlenül rossz húzás tőle.

Egy Binderéhez hasonló váltásra a 2015-ös Moto3-as világbajnok, Danny Kent is jó eséllyel pályázott. Az angolt akkor a Pramac hívta, végül viszont úgy döntött, ő nem ugrik kettőt, és csak a Moto2-ig lépett fel. Igaz, végül aztán ott sem jött be neki igazán az élet, és egy sikertelen középső kategóriás időszak után a brit Superbike-ban kötött ki.

Visszatérve Binderre, igaz, bár a MotoGP-ben a mezőny végén szerénykedik, azért mutat olyan eredményeket, hogy az túlmutasson az idei szezonnál és egy hosszabb karriert jelezzen előre. Sőt, ha a Suzuki nem borított volna, akár könnyedén intézhetett volna magának mostanra 2023-as szerződést, például jelenlegi csapatánál, az Apriliára váltó RNF-nél.

Binder ráadásul csak háromszor esett ki, a többi futamot kivétel nélkül be tudta fejezni. 10 pontja emellett pontosan ugyanannyi, amennyivel a rutinos Andrea Dovizioso rendelkezik. Ne felejtsük el, Dovi volt az, akivel kapcsolatban a csapatfőnök Razlan Razali vb-címet is vizionált!

Na de akkor merre tovább?

Az RNF-től könnyen lehet, hogy nem csak Binder, de még Dovizioso is távozik 2023-ra. Helyükre nagy esélyes Miguel Oliveira, akivel kapcsolatban nemrég sokan beugrottak, hogy a Gresinihez igazol, valamint Raúl Fernández, aki meg a másik KTM-es istállót, a Tech3-t hagyhatja ott.

Ezek után Binder számára akár még a Moto2 is reális alternatíva lehet. „Arra számítottam, hogy mostanra már tudni fogom (a jövőmet)” – mondta még Assenben. „Egészen idáig arra gondoltam, hogy lehet esélyem megtartani az ülést, de persze tudom azt is, hogy több versenyző van, mint ahány hely. Én pedig ennek a listának a végén vagyok nyilván. Ha a lehetőség ott van, azt is jó lenne tudni. Ha nincs, akkor pedig adódhat egy jó Moto2-es opció is.

Binder a maga részéről elégedett a teljesítményével. „Azt hiszem, a csapat nagyon nem várt többet tőlem. Sőt, talán még meg is leptem őket, és arra gondoltak, többet fogok küszködni. Én annyit tudok tenni, hogy a legjobbamat nyújtom, aztán ha nem adja ki, akkor még mindig ott a Moto2. Azzal sem leszek boldogtalan, ha így alakul, hiszen továbbra is motorversenyző maradok. Ha pedig eselteg még ki is derül, hogy mondjuk nem folytathatom itt, akkor is élvezni akarom a szezon második felét. Azt gondolom, sok van még bennem.

ForrásThe Race