2024. április 27. 01:39
KezdőlapMotoGPOlasz Forma-1-es szakembert igazolt a "nyitottabb" Yamaha

Olasz Forma-1-es szakembert igazolt a „nyitottabb” Yamaha

Úgy tűnik, a Yamaha igyekszik fordítani a sorsán. Emiatt pedig még télen egy korábbi Forma-1-es szakembert is leigazolt. 

A Yamaha egyre inkább azzal a kritikával szembesül, mint a Honda, méghozzá, hogy egypólusúvá válik. Ahogy a Repsolnál évek óta tulajdonképpen kizárólag Marc Márquez volt képes értékelhető eredményeket hozni, úgy a Yamahánál ugyanez a versenyző Fabio Quartararo.

A Yamaha pedig ugyan jelenleg vb-címvédő, és maga Quartararo is vezet összetettben, nem volt olyan rég az, amikor még a francia is elgondolkozott azon, nem lenne-e jobb távozni. A meg nem lévő végsebességet pedig Quartararo azóta is felemlegeti, erre pedig igyekeztek megoldást találni. A Yamaha ennek megfelelően leigazolta motorfejlesztési mérnöknek a korábban a Toyota és a Ferrari Forma-1-es csapatainál dolgozó Luca Marmorinit.

Nem csak a konkrét szakember érkezése ígéretes, hanem az a szemléletváltás, ahogy a Yamaha is kezeli ezt az egészet” – mondja Massimo Meregalli csapatfőnök. „Korábban a gyárban igyekeztek ezt házon belül megoldani. Mostanra viszont már a japán központ is nyitottabb lett. Belátták, hogy ilyen lépésekre szükség lehet, ha javulást akarnak látni a motor teljesítményében.

Ennek persze valószínűleg hosszabb távú eredményei lesznek. „Először ebből javulást az év végén láthatunk majd. Gondolhatja mindenki, most már javában zajlik a jövő évi felkészülés. De boldog és bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban.

Marmorini annak idején még 1990-ben kezdett a Ferrarinál dolgozni. 1999-es távozása után a következő munkaadója, szintén az F1-ben, a Toyota volt. Később, 2009-ben visszatért a Ferrarihoz, ahol 2014-ig maradt. A Yamaha idén február óta alkalmazza.

Bár Fabio Quartararo vezet összetettben, a Yamaha többi motorosa borzalmasan teljesít. Quartararo csapattársa, Franco Morbidelli csak 19., az RNF-esek pedig a 21-22. helyen állnak a tabellán.