2024. április 25. 02:43
KezdőlapMotoGPNem lesz csapatutasítás a Ducati versenyzői között

Nem lesz csapatutasítás a Ducati versenyzői között

Nyolc Ducati-motoros között akár le is lehetne osztani, kinek hol a helye kérdéses helyzetben. Paolo Ciabatti szerint viszont nem lesz csapatutasítás.

A 2022-es MotoGP-rajtrács jelentős hányadát egyetlen gyártó adja. Nyolc versenyző erősíti a Ducati különböző csapatait, ketten ülnek gyári motoron, a másik 6 pedig a többi istállónál versenyez. Közülük jelenleg Johann Zarco áll a legjobban, a Pramac francia motorosa harmadik a tabellán 114 ponttal, 58-cal lemaradva a vb-éllovas Fabio Quartararo mögött. Rögtön Zarcót követi a vb-összetettben Pecco Bagnaia, a gyári Ducati motorosának 106 pontja van asseni győzelme után. A szezont kiválóan kezdő, mostanra viszont némileg azért visszaeső Gresini Ducati-versenyző Enea Bastianini 105-tel áll az ötödik helyen.

Ekkora Ducati-kontingens esetében felmerülhetne az, hogy az olaszok „okosban” játsszák le a helyek sorsát. A sportigazgató Paolo Ciabatti szerint viszont nem lesz csapatutasítás.

Először is szögezzük le, van még néhány verseny hátra a szezonból” – fogalmaz határozottan Ciabatti. „Alapvetően pedig nem szeretjük, ha a csapatutasítás eszközéhez kell nyúlnunk. Persze ha feltesszük, hogy az utolsó versenyen az egyik versenyzőnek még van esélye a vb-címre, a másiknak pedig nulla, akkor ez megfontolandó. Ez viszont egy extrém helyzet, ami jelenleg nem áll fenn. Nem lesz csapatutasítás jelen állás szerint, hacsak nem annyi, hogy ne legyenek egymással szükségtelenül kemények a versenyzőink.

Ciabatti a túlzott keménységre is hozott példát, hogy mi az, amit nem szeretne látni. „Emlékezhetünk arra, ami néhány évvel ezelőtt Dovizioso és Iannone között történt. Ezt mindenképp szeretnénk elkerülni. Az egyetlen kérés feléjük csak annyi, hogy tiszteljék a márkatársakat egy kicsit jobban a többi riválisnál. Ezen kívül viszont szabadon tehetnek azt, amit akarnak. Ha lehetőségük van arra, hogy megnyerjék a versenyt, nyerjék is meg.