2024. április 19. 07:41
KezdőlapMotoGPLecuona: Nem álltam készen a MotoGP-re

Lecuona: Nem álltam készen a MotoGP-re

Iker Lecuona felkészületlenül vágott bele a, most már tudjuk, félresikerült MotoGP-s kalandba. De úgy érezte, be kell vállalnia.

A még mindig csak 22 éves Iker Lecuona sok mindent átélt már karrierje során. Annak idején, még 2016-ban rögtön a Moto2-ben mutatkozhatott be a vb-mezőnyben, majd itt futott teljes szezonokat. Bár volt néhány kiugró eredménye, dobogókkal és top 5-ös helyezésekkel, ezeket éves szinten nem igazán sikerült soha állandósítania. Végül három teljes szezon alatt összesen kétszer állhatott dobogóra, de ez is MotoGP-s szerződést ért neki. 2019-ben már a szezon legutolsó futamára kategóriát váltott, és felkerült a Tech3 KTM-hez. 2020-ban és 2021-ben itt töltötte a teljes szezont, de maximum a stabil pontszerzést tűzhette ki reális célként. Legjobb eredménye egy hetedik hely volt a tavalyi Brit Nagydíjról, mindkét szezont a huszadik helyen zárta.

Erre az időszakra emlékezett most vissza a már a Superbike-vb mezőnyét erősítő, a teljes szezon, így legutóbbi hétvége három futamán is egyaránt pontot szerző Iker Lecuona. Összetettben egyébként hatodik, állt már dobogón is.

Nem álltam készen” – ismeri el készségesen Lecuona. „Viszont adódott ez a lehetőség, én pedig igent mondtam. Soha nem tudhatod, egy-egy ilyen lehetőség után mit hoz a jövő. Szóval a KTM lehetőséget adott nekem, én pedig úgy döntöttem, bevállalom.

Lecuona sosem tagadta, hogy a KTM-mel sem volt a legegyszerűbb a viszonya. Most úgy érzi, a munkakörnyezet szempontjából is jobb helyen van a Honda gyári csapatánál honfitársa, Xavi Vierge mellett.

Nem álltam készen az ugrásra, de ha időt kapok a KTM-től, utolérhettem volna a mezőnyt. Az első szezon végén már a top 10-ben harcoltam, Ausztriában például Valentinóval. Misanóban pedig két körrel a vége előtt hatodik voltam. Ez egy más filozófia. A MotoGP-ben a versenyzőnek időre van szüksége, nekem meg abból nem volt túl sok. Újoncként nyilván szerettem volna én is rögtön az élen menni, de ehhez több időre lett volna szükségem.

Más mentalitás

Gyárinak mondott, de nem gyári csapat volt a Tech3 Lecuona szerint.

Persze, rengeteg dolgot kipróbáltam, de ezek utoljára hozzám értek el. Ezeket mindig mások kapták meg először. Ezzel együtt kipróbáltam rengeteg dolgot, de ezek legtöbbször túl későn érkeztek meg hozzám. Pedig megéreztem minden egyes apró változtatást, jól jöttek volna. Persze a mérnökök szintjén volt gyári támogatásunk, de nem éreztem magam gyári versenyzőnek. Ez pedig a Hondánál megvan. Teljesen máshogy állok ilyen feltételeknél a munkához.

Ezzel együtt Lecuona a Superbike-vb-ből ki-, illetve visszatekintve sem lamentál azon, hogy mi lett volna, ha. „Erről szól az életem, hogy rápróbálok azokra a lehetőségekre, amiket kapok. Annak idején 2015-ben Supermotard bajnok voltam, majd egyből a Moto2-ben kötöttem ki. Minden nagyon gyorsan történik az életemben, mert igyekszem kihasználni minden egyes adódó lehetőséget. Ki tudja, hány ilyen adódik. A MotoGP egy más szint volt, de azt is be kellett vállalnom. Az is akkor ment a legjobban, amikor meg tudtam tanulni élvezni a kis pillanatokat.

Lecuona nagyon hamar megérezte, mi lesz más a Hondánál. „Tulajdonképpen már tavaly decemberben gyári versenyzőnek éreztem magam itt, amikor először találkoztunk. Ha van egy új elem, amit kipróbáltam és még működik is, gyakorlatilag azonnal használni tudom. Ez egy jó dolog. Ilyenkor érzi magát az ember gyári versenyzőnek.

Forráscrash.net