2024. április 20. 16:07
KezdőlapMotoGPHivatalos: Jönnek a sprintversenyek a MotoGP-ben

Hivatalos: Jönnek a sprintversenyek a MotoGP-ben

A sprintversenyek ötlete 2023-tól a hétvége kezdetén még tényleg csak ezen a szinten mozgott. Gyorsan továbbléptek ezen, mostanra hivatalossá is vált.

Tegnapi beszámolónk alapján még csak egy terv volt az, hogy sprintversenyek színesítsék a MotoGP-versenyhétvégék kínálatát. Szombat reggel viszont közös sajtótájékoztatón jelentette be a Dorna részéről Carmelo Ezpeleta, a FIM képviseletében az elnök Jorge Viega, valamint a csapatok szakszervezetének elnöke, Hervé Poncharal, hogy ez jövőre immár hivatalosan is megvalósul.

A Forma-1-es megvalósítással ellentétben a MotoGP-ben sprintversenyek minden hétvégén lesznek. Ezek versenytávja feleannyi lesz a főversenyhez képest, amin fele pontszámért versenyez majd a mezőny.

Az illetékesek szerint ezzel nem lesz hosszabb egy versenyhétvége, hiszen egy szabadedzés, illetve a vasárnapi 20 perces warm-up lesznek azok, amelyet beáldoznak a sprintversenyek érdekében. Ennek megfelelően pedig a motorblokkok és a gumik mennyisége sem változik meg 2023-tól kezdve.

A fentebb említett Tech3-csapatfőnök Hervé Poncharal szerint „hülyeség lett volna” át sem gondolni a sprintversenyek ötletét. Szerinte mindamellett, hogy a MotoGP alapvetően egy szórakoztató bajnokság, szükség volt erre a váltásra. A FIM-elnök Jorge Viega szerint a bajnokságnak több nézőt kell bevonzania, a show-t pedig még mindig lehet javítani.

A promóter Dorna részéről Carmelo Ezpeleta volt az, aki elmondta, nem lesz szükség a sprintversenyek miatt arra, hogy kevesebb helyszínre látogasson el adott idényben a mezőny.

A versenyzők megosztottak a témában. Johann Zarcónak alapvetően tetszik az ötlet, Fabio Quartararo szerint viszont ez így „hülyeség” ebben a formájában. Emellett pedig több motoros elmondta, hogy őket ebbe a párbeszédbe semmilyen formában nem vonták be.

Sprintversenyek (egyelőre legalábbis) kizárólag a MotoGP-ben lesznek.