2022. december 07. 21:18
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPHivatalos: Jönnek a sprintversenyek a MotoGP-ben

Hivatalos: Jönnek a sprintversenyek a MotoGP-ben

- Hirdetés -

A sprintversenyek ötlete 2023-tól a hétvége kezdetén még tényleg csak ezen a szinten mozgott. Gyorsan továbbléptek ezen, mostanra hivatalossá is vált.

Tegnapi beszámolónk alapján még csak egy terv volt az, hogy sprintversenyek színesítsék a MotoGP-versenyhétvégék kínálatát. Szombat reggel viszont közös sajtótájékoztatón jelentette be a Dorna részéről Carmelo Ezpeleta, a FIM képviseletében az elnök Jorge Viega, valamint a csapatok szakszervezetének elnöke, Hervé Poncharal, hogy ez jövőre immár hivatalosan is megvalósul.

A Forma-1-es megvalósítással ellentétben a MotoGP-ben sprintversenyek minden hétvégén lesznek. Ezek versenytávja feleannyi lesz a főversenyhez képest, amin fele pontszámért versenyez majd a mezőny.

- Hirdetés -

Az illetékesek szerint ezzel nem lesz hosszabb egy versenyhétvége, hiszen egy szabadedzés, illetve a vasárnapi 20 perces warm-up lesznek azok, amelyet beáldoznak a sprintversenyek érdekében. Ennek megfelelően pedig a motorblokkok és a gumik mennyisége sem változik meg 2023-tól kezdve.

- Hirdetés -

A fentebb említett Tech3-csapatfőnök Hervé Poncharal szerint “hülyeség lett volna” át sem gondolni a sprintversenyek ötletét. Szerinte mindamellett, hogy a MotoGP alapvetően egy szórakoztató bajnokság, szükség volt erre a váltásra. A FIM-elnök Jorge Viega szerint a bajnokságnak több nézőt kell bevonzania, a show-t pedig még mindig lehet javítani.

A promóter Dorna részéről Carmelo Ezpeleta volt az, aki elmondta, nem lesz szükség a sprintversenyek miatt arra, hogy kevesebb helyszínre látogasson el adott idényben a mezőny.

A versenyzők megosztottak a témában. Johann Zarcónak alapvetően tetszik az ötlet, Fabio Quartararo szerint viszont ez így “hülyeség” ebben a formájában. Emellett pedig több motoros elmondta, hogy őket ebbe a párbeszédbe semmilyen formában nem vonták be.

Sprintversenyek (egyelőre legalábbis) kizárólag a MotoGP-ben lesznek.

- Hirdetés -
Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)