2024. április 24. 04:42
KezdőlapMotoGPQuartararo: Úgy nyomtam, mint egy őrült

Quartararo: Úgy nyomtam, mint egy őrült

A Yamaha gyári versenyzője, Fabio Quartararo a 12. helyről küzdötte fel magát a MotoGP dobogójára a sepangi versenyen. Francesco Bagnaia győzelme ellenére még nyílt a világbajnoki cím sorsa.

Fabio Quartararo a spielbergi MotoGP-futam óta nem tudott dobogón végezni. Sepangban újra sikerült neki, úgy tűnik túljutott a kudarcokkal teli időszakon. Bagnaia előnye így is 23 pontra nőtt a szezonzáró, valenciai futam előtt.

„Természetesen reméltem, hogy Pecco nem nyer, de legalább megtettünk minden tőlünk telhetőt. A rajt és az első kör voltak a kulcsmomentumok. Ausztráliához képest változtattunk a stratégián, hogy a gumik jók maradjanak a végéig” – magyarázta Quartararo vasárnap délután. „Az elején nagyon keményen nyomtam, de a motorunk nem túl jó, ha gumitakarékosságról van szó. Szóval mindent beleadtam, hogy Marc elé kerüljek, aztán minden rendben volt. Nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel.”

Quartararo a 12. rajtkockából indult a versenyen. A 23 éves versenyző jól kezdett, az első körben 4 rajthelyet javított. „Amikor láttam, hogy Pecco sok helyet ment előre az 1-es kanyarban, reagálnom kellett, különben elszálltak volna a bajnoki esélyeim” – mondta a francia. „Jó volt az első köröm. Nem adom fel, és a lehető legjobban szeretném befejezni a szezont Valenciában.”

„Marco eleinte 1,5 másodperccel volt mögöttem, aztán ez kevesebb lett, időnként csak három tizeddel” – utalt a Ducati versenyzőjével, Marco Bezzecchivel folytatott párharcot. „De én úgy nyomtam, mint egy őrült. Tudtam, hogy ha megelőz, Pecco világbajnok lesz, ha nyer. Nagyon akartam ezt a dobogót. Ha megelőzött volna, nem hiszem, hogy képes lettem volna visszaelőzni.”

Quartararo törött középső ujjal versenyzett. „Nem volt nagy bukás, de szerencsétlen volt, eltörött az ujjam közben. Nagyon fájdalmas volt, de az orvosok elláttak. Köszönet érte. Az adrenalin jó fájdalomcsillapító, még egy ilyen kemény küzdelemben is” mosolygott a yamahás. „Alig éreztem az ujjamat, de a verseny után már nagyon fájt.”

Fabio Quartararo
Folyamatos hűtést igényelt a francia ujja Fotó: MotoGP Media

Most pedig irány Valencia, a vb-cím még mindig lehetséges, de ehhez győznie kellene, Peccónak pedig maximum egy pontot kellene szereznie. „Úgy készülök majd erre a hétvégére, mint egy őrült. Tudom, hogy az egyetlen esélyem a győzelem lesz. Ettől függetlenül élvezni akarom a valenciai versenyt, mert ez az utolsó a szezonban.”