2024. március 29. 16:06
KezdőlapMotoGPValencia: Győzelemmel búcsúzik a Suzuki, Bagnaia A Világbajnok!

Valencia: Győzelemmel búcsúzik a Suzuki, Bagnaia A Világbajnok!

A mindent eldöntő MotoGP-futam rendkívüli izgalmakat tartogatott, hiszen a világbajnoki cím sorsa Valenciában dőlt el. A királykategória 2022-es világbajnoka: Pecco Bagnaia.

Álex Rins jött el a legjobban a rajtnál, és azonnal hatalmas adok-kapok kezdődött a mögötte érkező versenyzők között. Bagnaia jelentősen javított a rajtpozíciójához képest, Miller igyekezett hátráltatni Quartararót, majd a francia legnagyobb riválisa is megérkezett. A 2 versenyző össze is ért, de végül Bagnaia került előnyösebb pozícióba kettejük közül.

Az eset következtében, az első 4 versenyző meglépett a világbajnoki aspiránsoktól. Továbbra is Rins állt az élen, mögötte Martín és Marc Márquez következett.

24 körrel a vége előtt Quartararo megelőzte Bagnaiát és Miller után eredt, aki másfél másodperces előnyben haladt a franciával szemben. Az olasz versenyző rendre csatára kényszerítette a világbajnoki címvédőt.

Miller eközben utolérte Márquezt és átvette tőle a 3. helyet. Aleix Espargaró és Enea Bastianini külön csatájában az olasz állt jobban, mivel spanyol vetélytársa idejekorán visszatért a bokszba, feladta a versenyt.

Quartararo sikeresen leszakította magáról Bagnaiát és Márquez nyomába eredt, de nem tudta jelentősen csökkenteni a különbséget a spanyollal szemben. Rins az élen azonban kissé elnyúlt az üldözőktől.

Brad Binder ezalatt megelőzte Bagnaiát, akinek tempója jelentősen visszaesett, mióta elhagyta az alsó kosárfület motorjáról a Quartararóval való érintkezés során. Marc Márquez azonban adott egy pozíciót ajándékba a franciának, mivel a spanyol klasszis a 8-as kanyarban bukott. Ez a kanyar a mai napon sorra szedte az áldozatait.

Quartararo szépen lassan elkezdett felzárkózni az első 3 helyezettre. A hátsóbb szekcióban Joan Mir megelőzte Pecco Bagnaiát. A spanyol csapattársa továbbra is vezette a futamot. Nagyszerű teljesítményt láthattunk a leköszönő Suzukitól.

Miller egyáltalán nem lehetett nyugodt a harmadik helyen, hiszen Quartararo már csak 8 tizedre haladt mögötte és egyre jobban érkezett meg az ausztrálra. A Ducati-bokszban feszült figyelemmel kísérték az eseményeket. Quartararo azonban nem érkezett egyedül, hozta magával Brad Bindert is. Bagnaia eközben újabb pozíciót veszített, hiszen Miguel Oliveira is megelőzte. Az olasz így a  8. helyen motorozott.

Álex Rins előnye az élen tovább nőtt. Binder nem könnyítette meg a világbajnoki aspiráns francia dolgát, de még így is mindössze fél másodperces hátrányban érkeztek Miller mögött. Binder azonban hamarabb utolérte az ausztrált, és amint lehetősége nyílt rá, meg is előzte a Ducati versenyzőjét.

Amint megtörtént az előzés, Miller szinte azonnal eldobta a motort. A 11-es kanyarban esett el, így ajándékba adott egy pozíciót Quartararónak.

2 körrel a futam vége előtt Binder tovább folytatta a felzárkózást, megelőzte Martínt és fokozatosan csökkenteni kezdte a különbséget közte és Rins között.

Az utolsó sört Quartararo a 4., míg Bagnaia a 9. helyen kezdte meg. Rins 6 tizedes előnye megnyugtatónak tűnt az élen. Az utolsó kanyarokban nem történt változás, így 15 év után újra egyéni világbajnokot ünnepelhetett a Ducati Pecco Bagnaia személyében.

A MotoGP-futam végeredménye:

1 Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR SUZUKI 41’22.250
2 Brad BINDER Red Bull KTM Factory  KTM 0.396
3 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing DUCATI 1.059
4 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha  YAMAHA 1.911
5 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory  KTM 7.122
6 Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR SUZUKI 7.735
7 Luca MARINI Mooney VR46 Racing  DUCATI 8.524
8 Enea BASTIANINI Gresini Racing MotoGP DUCATI 12.038
9 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team DUCATI 14.441
10 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha  YAMAHA 14.676
11 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing  DUCATI 17.655
12 Raul FERNANDEZ Tech3 KTM Factory  KTM 24.870
13 Remy GARDNER Tech3 KTM Factory  KTM 26.546
14 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU HONDA 26.610
15 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP DUCATI 31.819
16 Cal CRUTCHLOW WithU Yamaha RNF  YAMAHA 1’28.870
17 Alex MARQUEZ LCR Honda CASTROL HONDA 1 kör
Nem ért célba:
Jack MILLER Ducati Lenovo Team DUCATI 5 kör
Johann ZARCO Prima Pramac Racing DUCATI 12 kör
Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 12 kör
Marc MARQUEZ Repsol Honda Team HONDA 18 kör
Pol ESPARGARO Repsol Honda Team HONDA 23 kör
Darryn BINDER WithU Yamaha RNF  YAMAHA 23 kör
Aleix ESPARGARO Aprilia Racing APRILIA 24 kör