2024. április 19. 08:19
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Rögtön a rajt után éreztem, hogy problémák vannak

Marc Márquez: Rögtön a rajt után éreztem, hogy problémák vannak

Marc Márquez csalódást keltő szezonzárót élt át Valenciában. A keddi teszt előtt világosan kifejtette, milyen fejlesztéseket szeretne látni a Honda mérnökeitől.

A mugellói futam után Marc Márquez hat futamot volt kénytelen kihagyni, és átesett a negyedik felkarműtéten. A szeptember 6/7-i misanói teszten tért vissza, majd részt vett az Aragóniai Nagydíjon, ahol nullázott, mivel az első körben Fabio Quartararóval és Taka Nakagamival ütközött.

„A valenciai versenyen azért buktam, mert túl későn fékeztem. Rögtön a rajt után éreztem, hogy problémák vannak. Ha megnézzük az idei rajtjaimat, mindig jól sikerültek.” – jegyezte meg a Repsol Honda sztárja.

„Itt sorra veszítettem a pozíciókat, és azonnal éreztem, hogy valami nincs rendben. Negyedik voltam Rins, Martín és Miller mögött, amikor buktam. Dobogóra akartam állni, ezért túl agresszív voltam, és túl későn fékeztem. Ha mindig az utolsó pillanatban kell fékezned, hogy lépést tarts az első hárommal, az egy, két vagy hat körön keresztül jól működik, de nem 27 körön keresztül. Ha állandóan ennyire erősen nyomod, jó eséllyel elmegy a motor eleje.”

Milyen változtatásokat szeretne Márquez a következő szezonra?

„A motor fontos. Ha csak fél tizedet nyersz minden egyenesben, akkor egy kicsit korábban fékezhetsz, nem kell olyan sokat kockáztatnod. Ehhez sokat kell javítanunk a fékezésen az egyenesekben. A kanyarsebességen is javítanunk kell. Most túl lassan jövünk ki a kanyarokból, de a probléma a kanyar bejáratánál kezdődik. Ha túl későn vagy túl lassan fordulsz be, automatikusan elrontod a kanyar kijáratát. A hétvégén itt az első szektorban vesztettem a legtöbb időt, mert ott vannak ezek a fékezési zónák az 1-es és 2-es kanyar előtt; az összes többi szektorban versenyképesek voltunk. Tehát ismerjük a gyenge pontunkat.”

„Múlt hétfőn influenzás lettem, egész hétvégén gyengélkedtem. Erősen számítok arra, hogy kedden jobban fogom érezni magam. A legfontosabb azonban az, hogy a szeptember óta tartó visszatérésem jól sikerült, mert fizikailag hétről hétre jobban és erősebbnek érzem magam. Most az lesz a prioritás, hogy télen újra a legmagasabb szintre kerüljünk.”