2024. március 29. 14:34
KezdőlapMotoGPAmire mindenki kíváncsi - Mennyit keres Fabio Quartararo?

Amire mindenki kíváncsi – Mennyit keres Fabio Quartararo?

Mivel Maverick Viñales 2021-ben 6,5 millió eurós éves díjazásban állapodott meg a Yamahával, Fabio Quartararo 2023-as Yamaha fizetését 10 millió euróra becsülik.

„Én is hallottam már ezt a 10 milliós összeget” – mondta Hubert Trunkenpolz, a KTM igazgatótanácsának tagja a SPEEDWEEK.com-mal folytatott beszélgetésben.

„És megbízható forrásból. De eleinte el sem tudtam képzelni, hogy ma, a gazdasági helyzetet tekintve egy gyár még mindig képes ilyen díjakat fizetni. Azt hittem, hogy ebben a paddockban senki sem kap 5-6 millió eurónál többet. Másrészt a KTM-mel szerződésben áll az ötszörös motokrossz-világbajnok Jeffrey Herlings. Többet keres a motokrosszban, mint a MotoGP versenyzőink… A Yamaha számára ez a jó stratégia, mert vele nyernek a MotoGP-ben. Szerintem jelenleg Fabio Quartararo a legjobb versenyző, ezen nincs mit magyarázni. Ő egy kivételes pilóta.”

A Yamaha Motor Racing számára Fabio Quartararo befektetése máris kifizetődött, hiszen Maverick Viñales négy és fél év alatt nyolc MotoGP-győzelmet szerzett a Yamahával, soha nem szállt versenybe a bajnoki címért. Quartararo viszont 2020-ban már három futamot nyert a Petronas csapatnál, 2021-ben pedig ő biztosította a japán gyártó első MotoGP világbajnoki címét Jorge Lorenzo 2015-ös győzelme óta. Ahogyan azóta sem tétlenkedett, hiszen egészen az utolsó futamig szorongatta Pecco Bagnaiát.

Összehasonlításképp: Ha az említett 10 millió eurós összeget nézzük, a MotoGP-pilóták mondhatni alul vannak fizetve a Formula 1-es versenyzőkhöz képest. Lewis Hamilton éves fizetése pl. 40.000.000 dollárra tehető 2022-ben. Quartararo éves keresete nagyjából Carlos Sainz fizetésével egyenértékű.