2024. április 20. 01:34
KezdőlapMotoGPMorbidelli elárulta, hogyan élte meg katasztrofálisan sikerült szezonját

Morbidelli elárulta, hogyan élte meg katasztrofálisan sikerült szezonját

Franco Morbidelli kiábrándító és nehéz 2022-es MotoGP-szezont élt át. A Yamaha gyári versenyzője beszél az okokról és arról, hogyan kezeli az őt ért kritikákat.

A 27 éves Rossi-tanítvány csak a 19. helyen végzett a világbajnokságon. Legjobb eredménye egy hetedik hely volt a mandalikai esőfutamon, illetve a szezonzárón sikerült beverekednie magát a Top10-be.

Morbidelli – aki 2020-ban a MotoGP-világbajnokság második helyezettje volt három győzelemmel a Petronas Yamaha nyergében – rendkívül nehéz szezonon van túl. Ez nem csak a csekély pontszámból és a büntetések egész sorából (főleg az ideális íven való tétlenkedés miatt) derült ki. A brazil gyökerekkel rendelkező olasz, aki egyébként laza és vidám viselkedéséről ismert, a pályán kívül is gyakran tűnt tanácstalannak. A csípős mondatok helyett komolyan fejezte ki magát.

„Nagyon nehéz szezon volt, de a csapat és a Yamaha mindig mellettem állt.” – foglalta össze „Franky”.

„A szezon utolsó részében és különösen az utolsó két versenyen sikerült annyira megváltoztatnunk a motorozáshoz való hozzáállásomat, hogy sokkal jobban tudtam kezelni ezt a motort. Ennek örülök.”

„Ahhoz, hogy kiaknázd a motorban rejlő lehetőségeket, olyan versenyzőnek kellett lenned, akinek teljesen más a DNS-e, mint az enyém.” – erősítette meg Morbidelli visszatekintve.

„Szép lassan idén sikerült megváltoztatni a gondolkodásomat – köszönöm a csapatnak és a Yamahának.”

„Tudjuk, hogy a csomagunknak vannak gyenge pontjai. Meggyőződésem, hogy Japánban keményen dolgoznak a problémák megoldásán. Számunkra fontos volt, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyekkel én mint versenyző küzdöttem – a motorozás szempontjából. Azt hiszem, ez sikerült is.”

A 2017-es Moto2-es világbajnok egyike azoknak a versenyzőknek, akik nem túl aktívak a közösségi médiában. Ennek ellenére persze nem hagyta hidegen, amikor többször is feltették neki a kérdést, hogy a Yamaha a 2023 végéig szóló kétéves szerződése ellenére nem lenne-e jobb, ha hamarabb lecserélné őt.

Hogyan kezeli Franky a személyét ért nyilvános kritikát?

„A szurkolók kommentjei sokkal kedvesebbek, és sokkal jobban érzed magad, ha pozitív gondolatokat írnak. Ha negatívak, akkor csak fájdalmat okoznak. Egy fájdalom, amitől a lehető leghamarabb meg kell szabadulni. Az ilyen megjegyzések nem fontosak, még akkor sem, ha jogosak. Csak a pozitív megjegyzésekkel szabad foglalkozni. Azok hatolnak a szívedig.”