2024. március 29. 00:15
KezdőlapMotoGPPecco Bagnaia nem mindennapi elismerésben részesül

Pecco Bagnaia nem mindennapi elismerésben részesül

Pecco Bagnaia MotoGP-címét nagy figyelem övezi Olaszországban. Most fogadott szülővárosa, Pesaro is bejelentette, hogy különleges kegyben részesíti a 25 éves Ducati-sztárt.

Francesco „Pecco” Bagnaia az első olasz világbajnok a MotoGP-ben Valentino Rossi 2009-es győzelme óta. Még ennél is történelmi jelentőségűbb, hogy a Ducati gyári pilótája az első olasz, aki Giacomo Agostini 1972-es (akkor még MV Agustával) győzelme óta olasz gyártmányú motorral nyerte meg a bajnoki címet a királykategóriában.

Ezt Olaszországban elismerik és ünneplik: Bagnaia már megkapta az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottságtól az arany nyakláncot („Collare d’Oro”). Emellett már Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök is fogadta őt a római Quirinal-palotában.

És ez még nem minden: Matteo Ricci polgármester javaslatára Peccót hamarosan Pesaro díszpolgárává avatják.

„Mindannyian nagyon örültünk a rendkívüli sikernek, amely hosszú évek után újra a csúcsra juttatta az olasz motorkerékpár-versenyzést.” – nyilatkozta Ricci.

„Bagnaia egy olyan tehetség, aki minden idők legnagyobbja, Valentino Rossi irányítása alatt nőtt fel a mi földünkön.”

A 25 éves MotoGP-világbajnok a Torino melletti Chivassóból származik, de már 2014-ben mentora, Valentino Rossi közelébe költözött.

„A díszpolgárság méltó elismerés egy olyan bajnok számára, aki úgy döntött, hogy Pesaróban él, és egyúttal a város kommunikációs és turisztikai stratégiájának hangsúlyozása is.” – tette hozzá Ricci.

A polgármester szerint azonban nagy ünnepség várható, amelybe Tavullia önkormányzata is bekapcsolódik.

Pesaro egyébként, a 2024-es olasz kulturális főváros, idén már megtisztelte Valentino Rossit egy hatalmas sisakkal.