2024. április 25. 09:55
KezdőlapMotoGPDrámai részletek derültek ki Marc Márquez kálváriájáról, komolyan elgondolkozott a visszavonuláson

Drámai részletek derültek ki Marc Márquez kálváriájáról, komolyan elgondolkozott a visszavonuláson

A sérülése óta eltelt időszakot feldolgozó dokumentumfilm jelent meg Marc Márquezről. A hozzá közel álló személyek drámai részleteket árultak el a spanyol versenyző elmúlt három évéről.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, hamarosan dokumentumsorozat érkezik Marc Márquezről az Amazon Prime-on. Erre még várni kell, ugyanis a megjelenés időpontja februárban lesz, ám a DAZN streamingszolgáltatón megjelent egy dokumentumfilm, amelynek Marc Márquez: a legnagyobb győzelem a címe.

Dokumentumsorozat készül Marc Márquezről

Az alkotás a spanyol versenyző 2020-as balesete óta tartó időszakot dolgozza fel, és természetesen az őt jól ismerő személyek is megszólaltak benne. Nem maradhatott ki öccse, Álex Marquez sem, aki közelről figyelhette, ahogyan testvére a csúcsról a mélybe zuhan, hiszen balesetéig éveken át uralta a sportágat.

Láttuk, hogy olyan helyzetekből is visszajön, amelyekről azt gondoltuk, hogy ez már a határ, aztán jött ez, ami már túl volt a határon, és négyszer is keresztül kellett rajta mennie – utalt a műtétekre Álex Marquez. – Ebből a szituációból fejlődött és tanult a legtöbbet, és a jövőben ez fogja őt még erősebbé tenni. Amikor minden jól megy, semmit nem gondolunk át. A különös dolog normálissá válik, és amikor olyasmi történik, mint a négy műtét, a mindennapi élet és a legegyszerűbb dolgok értékesebbek lesznek. Az élet a pályán és azon kívül is élvezetesebb lesz.”

Az idősebbik Márquez nagyot küzdött az elmúlt három évben, és jövőre talán ismét harcolhat győzelmekért és a világbajnoki címért, már ha a Honda is úgy akarja. Igaz, testvére szerint nem az az elsődleges célja, hogy hetedszer is felérjen a csúcsra a királykategóriában.

Ő egy született győztes – jelentette ki. – Semmi mást nem csinált, mint hogy versenyzett és nyert. Nem hiszem, hogy világbajnoki címet akar nyerni, csak meg szeretné találni önmagát, és azt csinálni a motoron, amit [a balesete] előtt.”

Az elmúlt három év során egyszer már úgy tűnt, hogy a hatszoros MotoGP-világbajnok visszatért a legjobbak közé, hiszen tavaly három futamot is megnyert. Idén azonban jött a negatív fordulat, ugyanis az indonéziai bukása miatt később újabb műtétre és hosszú kihagyásra vállalkozott. Öccse elárulta, hogy ő is igyekezett meggyőzni testvérét az újabb beavatkozásról.

Tudja, hogy amikor komolyan beszélek, akkor tényleg az vagyok – fogalmazott. – Ezernyi kétség merült fel, én pedig azt mondtam neki, hogy »mi lesz, ha nem teszed meg? Tudsz versenyezni? Nem. Nos, itt a válasz. Próbáld meg, és akkor tudni fogod, hogy versenyezhetsz-e újra, de így nem csinálhatod.«”

Ekkor már eljutott oda a helyzet, hogy Márqueznek ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy folytathassa pályafutását. Ez utóbbiról Santi Hernández, a 29 éves motoros technikusa beszélt. „A negyedik műtét volt az utolsó esélye, mindent vagy semmit helyzet volt – árulta el. – Nem tudta, hogy ez lesz-e az utolsó, hogy meg tudják-e gyógyítani, vagy közlik vele, hogy »nincs mit tenni, vissza kell vonulnod«. Meghatározó pillanata volt ez az a karrierjének. Amikor az árnyak megjelennek, az ember sok mindenen elgondolkozik.”

Természetesen a csapattagok számára sem volt könnyű ez az időszak, hiszen őket is megviselték az események. Javier Ortiz, Márquez szerelője elmondta, hogy a nehézségek után optimistán várja a következő idényt, és hozzátette, a spanyol versenyző személyisége semmit nem változott.

Három éven át az ment, hogy »nem, igen, nem« – utalt a hullámvasútként is felfogható évekre. – Most úgy tűnik, hogy valamelyest javultak a dolgok, mintha kicsit olyan lenne, mint azelőtt. Számunkra is nehéz volt, mert szenvedni láttuk őt. Ott akart lenni, de a karja miatt nem tudott. Elszigetelhette volna magát a felépülése alatt, de ő mindig is az volt, aki addig is.”

Felmerül a kérdés, hogy Márquezben felvetődött-e a visszavonulás gondolata, ami ebben a szituációban teljesen logikusnak tűnik. Erre öccse adott választ, aki felidézte a kettejük közötti beszélgetést, amikor testvére először előhozakodott a témával.

Soha nem beszélt nekem nyíltan a visszavonulásról, aznap igen – emlékezett vissza. – Soha nem gondolkodott azon, hogy mit fog csinálni a motorozás után, de továbbra is ehhez a világhoz akart tartozni, hogy segítse a fiatalokat, miután ő már befejezte. Én viszont azt mondtam neki, hogy »ne legyél ostoba, négy nap múlva visszaülhetsz a motorra«. Szuper Marc nem létezik, ő is csak ember. A nagy mentései, illetve az a tény, hogy két perccel az esése után a garázsban van… egyszerűen nem normális. Eljön az idő, amikor az ember túlságosan nyomja, és a szerencse nem az ő oldalára áll. Ez küszködést okoz. Ő azonban egy kivételes versenyző, aki csodálatos dolgokat művel.”

Hogy Marc Márqueznek végleg véget ért-e a kálváriája, és ha igen, akkor vissza tud-e térni a MotoGP trónjára, az jövőre kiderül. Álex biztos benne, hogy bátyja végül ezt az akadályt is át fogja ugrani. „Mindig fejlődünk – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – A múltbeli Marc nem vesztette el a DNS-ét, de minden, ami történt vele, nagyon erőssé teszi. Járja az útját, és közel van ahhoz, hogy elérje a célját. Jobb akar lenni, mint korábban. Hogy sikerül-e neki? Igen, mert ő mindig eléri azt, amit akar.”