2024. április 26. 08:11
KezdőlapMotoGPA rossz döntés, amely kis híján Marc Márquez karrierjébe került

A rossz döntés, amely kis híján Marc Márquez karrierjébe került

Marc Márquez elárulta, hogyan kezdődött motorversenyzői pályafutása, majd a sérülésére is kitért. A spanyol pilóta szerint túlságosan korán tért vissza, és idén komolyan elgondolkodott a visszavonuláson.

Marc Márquez üstökösként robbant be a MotoGP világába, és azok után, hogy a 125 köbcentiméteres, majd a Moto2-es kategóriában is nyert egy-egy világbajnoki címet, első hét MotoGP-idényében hatszor nem talált legyőzőre. Aztán jött a 2020-as sérülés, amely mindent megváltoztatott, és amelynek következményeként a visszavonuláson is elgondolkodott.

Marc Márquez – a „kis szemétláda”, aki sírni is tud

Többek között erről is beszélt az Antena 3-nek adott interjújában, ám előbb a karrierje kezdetére tért ki. A spanyol versenyző elárulta, milyen úton jutott először motorhoz, majd arról is beszámolt, hogy gyerekkorában mekkora szerencséje volt, hogy aztán egyszer csak rárúgja az ajtót a MotoGP mezőnyére, és szinte azonnal megverje az akkori élmenőket.

A szüleim amatőr versenyzők voltak, én pedig kértem tőlük egy motort – emlékezett vissza. – Nem erőltették rám, nem arról volt szó, hogy pilótának kell lennem. Az ember soha nem gondol arra, hogy profi lesz, de kilencévesen szerencsém volt: leszerződtettek, és adtak egy esélyt. Aztán bekerültem a MotoGP-be, hogy [Jorge] Lorenzóval, [Valentino] Rossival és [Dani] Pedrosával versenyezzek, akiket bálványoztam. Hihetetlen volt megérkezni, és az austini második futamon legyőzni őket.”

2013 és 2019 között mindössze egyszer, 2015-ben fordult elő, hogy nem ő nyerte a bajnokságot, igaz, sokak szerint abban az évben is fontos szerepe volt abban, hogy kit koronáznak meg. Aztán jött a 2020-as idénynyitón aztán megtörtént a baj, és akkorát bukott, hogy eltört a felkarcsontja. A következő idény harmadik fordulóján térhetett vissza, és bár három futamot nyert, utólag ezt rossz döntésnek tartja.

Onnan, hogy szuperhősnek hittem magam, odáig jutottam, hogy megsérültem, és egyik napról a másikra minden megváltozott – magyarázta. – Utána hibákat követtünk el, túl korán tértem vissza. A fertőzés nem gyógyult be rendesen, a vállam pedig megint rosszabb lett. Idén márciusban komolyan elgondolkodtam azon, hogy abbahagyom. A látásommal is gondok voltak, duplán láttam.”

Ez utóbbit az indonéziai bemelegítésen történt újabb óriási balesete okozta, és vélhetően a visszavonuláson is ekkor gondolkodott el igazán. Ez utóbbiról egyébként nemrég öccse, a szintén a MotoGP-ben szereplő Álex Márquez is beszélt, de ő konkrét időpontot nem említett ezzel kapcsolatban. Az idény közepén jött a negyedik műtét, jelenleg pedig Marc Márquez és a szurkolói csak reménykedhetnek, hogy jövőre végleg visszatér az élmezőnybe, amihez persze a Honda is kell.

Drámai részletek derültek ki Marc Márquez kálváriájáról, komolyan elgondolkozott a visszavonuláson

Ami a jövőt illeti, Márquez nem tudja, hány év van még benne, mert ezt „nem mi választjuk ki”. Egy dologban viszont biztos: nem akarja sokáig elnyújtani a karrierjét csak azért, hogy a mezőny tagja maradjon, ha nincs lehetősége az első öt hely valamelyikén harcolni, akkor búcsút int a sorozatnak. A még távolabbi jövővel kapcsolatban pedig a balesetei ellenére is kijelentette, nem bánná, ha a még meg nem született gyereke is a motorversenyzést választaná.