2024. április 27. 01:42
KezdőlapMotoGPNem ért egyet Lorenzóék kritikájával az elveihez ragaszkodó MotoGP-vezér

Nem ért egyet Lorenzóék kritikájával az elveihez ragaszkodó MotoGP-vezér

Carmelo Ezpeleta szerint a MotoGP-nek nincs szüksége olyan botrányokra, mint amilyen Valentino Rossi és Marc Márquez között történt a 2015-ös Malajziai Nagydíjon. A sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója nem a versenyzők közötti háborúskodással akar nézettséget szerezni.

Mostanában többször is felmerül, hogy a MotoGP-ben nincs akkora rivalizálás a versenyzők között, mint korábban. Legutóbb Jorge Lorenzo említette ezt meg kritikaként, akihez régi ellenfele, Dani Pedrosa is csatlakozott. A két spanyol exmotoros úgy véli, a jelenlegi mezőny tagjai túlságosan nagy barátságban vannak egymással, és nincs köztük valódi feszültség.

Lorenzo elmondta, mit hiányol a MotoGP-ből, Ayrton Sennával és Alain Prosttal példálózott

Ráadásul a logika is azt diktálná, hogy a kereskedelmi jogokat birtokló Dornának is ez állna érdekében, hiszen például Valentino Rossi és Marc Márquez emlékezetes, a 2015-ös Malajziai Nagydíjon kicsúcsosodó botránya óriási nézettséget hozott akkoriban. A cég vezérigazgatója azonban leszögezte, hogy nem akar ebbe az irányba elmenni.

Múlt héten kaptam egy díjat a bajnokságunk által közvetített értékek miatt – nyilatkozta Carmelo Ezpeleta a Motorsport.com spanyol kiadásának adott interjújában. – A versenyzők úgy rivalizálnak, hogy azt senki nem vitathatja, ugyanakkor tisztelik egymást. 2015-ben óriási kiugrást tapasztaltunk az érdeklődés terén a Valentino, Marc Márquez és Jorge Lorenzo közötti incidens után, de már akkor is azt mondtam, hogy nem tetszett. Lehet, hogy túl naiv vagyok, de szerintem a rivalizálásnak a győzelem iránt érzett vágyra kellene koncentrálódnia. A világbajnokság döntő [futamát] nem tartottam különösebben keménynek, nincs szükség arra, hogy a versenyzők összeverjék egymást ahhoz, hogy bevonzzuk az embereket.”

A spanyol szakember hangsúlyozta, hogy a sportszerű küzdelemben hisz. Nyilvánvaló, hogy idén, illetve az elmúlt években is voltak ütközések a pilóták között, de ezeket normális keretek között sikerült rendezni. Ellentétben az elmúlt évtizedekkel, amikor a hét évvel ezelőtti eseten kívül is előfordult, hogy egy-egy páros viszonya már-már toxikussá vált.

Őszintén hiszem, hogy ha nem vagyunk képesek átadni, hogy a sportnak ezeket az értékeket kell közvetítenie, akkor mi csináljuk rosszul – magyarázta Ezpeleta. – Idén Aleix Espargaró és Fabio [Quartararo] összecsaptak Assenben, és a rivalizálásnak ilyen feltételek mentén kell lezajlania. Ezen túlmenve olyan területre lépünk, amilyet nem szeretek. Nem tetszett, hogy Lorenzo és Dani Pedrosa nem beszéltek egymással, és az sem, hogy Rossi és [Max] Biaggi egymásnak estek a dobogó felé vezető lépcsőn Montmelóban. Szeretem a rivalizálást, mert ez jót tesz a sportágnak és a népszerűségének, de nem hiszem, hogy rossz lenne betartani ezeket a dolgokat.”

Más sportágakban gyakran előfordul, hogy egy-egy nem vagy alig létező rivalizálást felülről vagy éppen a médiában gerjesztenek. Ezpeleta azonban ragaszkodik az értékeihez, és egyértelművé tette, hogy amíg ő a MotoGP irányításának első számú felelőse, addig itt nem lesz ilyesmi. Az emiatt kieső bevételeket pedig más úton kell megszerezni.

Ez biztosan jó [lehetőség], de más [módszereket] kell találni – jelentette ki. – A bokszban egyértelmű, hogy a szervező azt akarja, hogy a bokszolók szidalmazzák egymást, sőt, le is köpjék a másikat a mérlegelésnél. Tökéletes, de a hátterem miatt én nem értek egyet ezzel. Számomra például a győzelem rendben van, de a vesztes kigúnyolása nem. Úgy vélem, ezeket az értékeket el lehet adni. Ha másokat kell eladni, akkor nem én vagyok a megfelelő ember.”