2024. április 26. 22:42
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint Márqueznek döntenie kell a bajnoki cím és a pénz között

Lorenzo szerint Márqueznek döntenie kell a bajnoki cím és a pénz között

Lorenzo egy interjúban elmondta, hogy véleménye szerint Marc Márqueznek választania kell a között, hogy bajnokságot akar nyerni, vagy pénzt akar keresni.

A DAZN szerdán mutatta be a „Cuatro Tiempos” című sorozatának negyedik és egyben utolsó fejezetét. A mostani beszélgetésnél a vita középpontjában a Ducati által egyértelműen uralt bajnokság jövője állt, amelyben Marc Márquez is különleges szerepet kap. A spanyol számára nagy kérdés, hogy a hosszú rémálom után, amely immár a harmadik szezonon keresztül tart, újra versenyképes lesz-e.

Lorenzo szerint egyértelmű, hogy a bajnokság jövője „elég piros lesz az elkövetkező években”, és rámutatott Gigi Dall’Igna jelenlétére, mint az olasz gyár dominanciájának egyik kulcsfigurájára: „Ha ő folytatja a Ducatinál, akkor szerintem a következő négy-öt évben sokáig nekik lesz a legjobb motorjuk” – mondta a spanyol.

„Gigi agya két lépéssel a többiek előtt jár az innováció és technológia tekintetében. A boxon belül úgy dolgozik, mintha egy F1-es csapat lenne. Gigi rakta össze a kirakós darabjait, minden évben fejlődtek és egyre versenyképesebbek lettek. Mostanra sikerült elérniük, hogy nyolc nagyon jó versenyzőjük legyen. Közülük három elég érett ahhoz, hogy nagyon gyors és következetes legyen.”

Lorenzo azt is elárulta, hogy a döntése, hogy elhagyja a Yamahát a Ducatiért, „több volt, mint egy jobb pénzügyi ajánlat, mert tudtam, hogy ez lesz a legjobb motor. Nem tudtam, hogy meddig fog tartani, de ez egy kockázat volt, mint amikor Hamilton elhagyta a McLarent a Mercedesért. Az emberek azt hitték, hogy őrült, azt gondolták, hogy hibát követett el. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy sikerülni fog neki.” A kockázat végül nem volt Lorenzo számára nem volt kifizetődő.

A spanyol természetesen honfitársáról, Marc Márquezről is ejtett néhány szót. „Amikor dominált, nem volt karproblémája, és ő volt a legfiatalabb a riválisai közül, most pedig a karja nem 100%-os, már nem ő a legfiatalabb, talán ő a legidősebb a top versenyzők között… megváltozott” – elemezte a helyzetet. Lorenzo azonban továbbra is úgy gondolja, hogy a Honda versenyzőjének van esélye visszahódítani a világbajnoki trófeát. „Világbajnokságot nyerhet [ha a karja újra 100%-os lesz.]”

Az ex-Honda versenyző szerint Marc Márquez döntéshelyzetbe kerül hamarosan. A kérdés, hogy hű maradjon-e a Hondához, annak ellenére, hogy nem a legjobb motorja van a rajtrácson. Az is egy opció, hogy másik gyártót választ, cserébe csökkenhet a fizetése, viszont talán talál egy versenyképes motort, amellyel visszatérhet a csúcsra.

„2019-ben Marc szinte minden versenyt megnyert. Aztán jön a Honda, és négyéves szerződést ajánl neki… mennyi pénzről? 20 millió? mennyi pénzről? 20 millió évente? És ő azt mondja: ‘ha majdnem minden versenyt megnyerek ezzel a motorral, és dominálok, ráadásul négyéves szerződést ajánlanak nekem, és ez a duplája vagy triplája a többiekének, akkor aláírom.’”

Az idilli jövőkép azonban 2020-ban Jerezben megszakadt, hiszen a világbajnok megsérült. Most a 2022-es idény zárása után egyértelműen látszik, hogy a riválisok felnőttek a világbajnoki címért való küzdelemre.

„A riválisok sokat fejlődtek, és ő továbbra is világbajnokságot akar nyerni, a Hondával pedig most már nem tud.” – így Lorenzo szerint a cerverai versenyzőnek hamarosan döntenie kell, ha a legtöbbet akarja kihozni utolsó éveiből profi versenyzőként.

 „Eljön majd egy pont, amikor választania kell a világbajnoki győzelem és a pénzkeresés között, bár nem hiszem, hogy a Honda továbbra is ugyanazt a szerződést kínálja majd neki” – fejezte be Jorge, aki meg van győződve arról, hogy soha többé nem fogunk olyan gazdasági megállapodást látni a MotoGP-ben, mint amilyet Márquez az utolsó hosszabbításakor kötött.