2024. március 28. 11:23
KezdőlapMotoGPDovizioso elárulta, hol akar versenyezni a jövőben

Dovizioso elárulta, hol akar versenyezni a jövőben

Andrea Dovizioso egyértelműen nem szeretne visszatérni a versenymotorozáshoz. Annak ellenére, hogy 36 évesen még más bajnokságokban, például a Superbike-világbajnokságban kipróbálhatná magát.

Andrea Dovizioso bezárta az ajtót minden lehetőség előtt, hogy újra versenygépre üljön, legalábbis az aszfalton. Az olasz tavaly szeptemberben vonult vissza a MotoGP-től. A motorsportmagazine.com-nak adott interjújában elárulta, hogy a WorldSBK-ban való versenyzés és az olyan pilóták nyomdokaiba lépés, mint Álvaro Bautista, Max Biaggi és Danilo Petrucci „soha nem volt opció” számára.

Andrea Dovizioso Misano után visszavonul!

„Semmi bajom a Superbike világbajnoksággal” – magyarázta a Ducati korábbi versenyzője, aki a WorldSBK paddock színvonalát „nagyon magasnak” nevezi. Az olasz elmagyarázta, hogy miért nem szeretne a Superbike-ban versenyezni, miután az elmúlt 20 évet a királykategóriában töltötte: „Egyszerűen arról van szó, hogy soha nem ültem még superbike motoron, mindig csak grand prix motorokkal versenyeztem, így a váltás túl nagy lenne számomra.”

Dovizioso meg van győződve arról, hogy „egy ilyen típusú motorral egészen másképp kell motorozni”, és az olyan pilótákkal ellentétben, mint Álvaro Bautista – a Ducati regnáló Superbike-bajnoka – úgy véli, nagyon nehezen tudná igazítani vezetési stílusát egy szériamotorhoz: „Egész életemben prototípusokkal versenyeztem, megjártam a 125-ös, a 250-es kategóriát és a MotoGP-t. Teljesen más motorral kellene megbirkóznom, és a különbség óriási. Távol vagyok a superbike gépektől.”

Dovizioso közeljövője egyelőre az, hogy szavai szerint „továbbra is motokrossz motoron edz”, és a telet annak szenteli, hogy alaposan felkészüljön, hogy „egy nagyon jó motokrosszos év várjon rá 2023-ban”, amelyben szeretne „néhány regionális versenyt teljesíteni, és ha lehetséges, az olasz bajnokság teljes szezonját. Alig várom, hogy lássam, mennyire leszek versenyképes.”

A MotoGP-paddock azonban még mindig különleges helyen lesz Andrea Dovizioso szívében, és bár nem tervezi, hogy visszatér a versenyzéshez, azt mondja, az ajtaja „mindig nyitva áll”, hogy a versenyzői szerepkörtől eltérő munkakörben dolgozzon: „Tudom, hogy az ember tervei rövid időn belül teljesen megváltozhatnak. Számos ajánlatot kaptam már mindenféle szerepre. Sokan tisztelnek engem ebben a paddockban, és rengeteg tapasztalatot tudok megosztani. Mindenképpen fogok valamit csinálni a MotoGP-ben, a hogyan és a mit még kérdés.”

Dovizioso szívesen lenne egy olyan versenyzői szövetség elnöke, amely a rajtrács összes pilótájának érdekeit képviselné, amikor a bajnokság menetét befolyásoló döntések meghozataláról van szó.

Néhány hónappal ezelőtt, amikor a Dorna bejelentette a sprintfutamok 2023-as bevezetését, több versenyző is panaszkodott, hogy senki nem konzultált velük az új formátumról. Bár a Biztonsági Bizottságon elhangzott néhány észrevétel, sokan egyetértettek abban, hogy a Forma-1-ben már létező a GPDA-hez (Grand Prix Drivers’ Association, azaz a versenyzők érdekvédelmi szervezete) hasonló szövetséget kellene létrehozni, amely a versenyzők érdekeit védi az ilyen helyzetekben.

Dovizioso elismerte, hogy az ő jelölése ennek a feltételezett szakszervezetnek az elnöki posztjára „olyasmi, amiről beszéltünk”, és bevallotta, hogy „boldog” volt, amikor meghallotta, hogy több versenyző is bízik abban, hogy megvédené az érdekeiket. Mindenesetre továbbra sincs semmi semmi konkrétum: „Egy dolog beszélni egy ötletről és egy másik megvalósítani azt. De igen, ez egy olyan dolog, amire hajlandó lennék” – zárta szavait az olasz ex-pilóta.