2024. április 26. 19:49
KezdőlapMotoGPAlig teljesített jobban a kihullott újoncoknál, de új főnöke bízik a vb-második...

Alig teljesített jobban a kihullott újoncoknál, de új főnöke bízik a vb-második versenyzőben

Massimo Rivola szemmel tartotta Raúl Fernéndezt és az első adandó alkalommal lecsapott a „szupertehetségre”.

Míg Remy Gardner és Darryn Binder nehéz újonc szezon után intettek búcsút a MotoGP-nek, Fernández annak ellenére kapott egy valószínűtlen lehetőséget, hogy szintén küszködött egész évben.

Fernández RS-GP22-es gépen fog versenyezni, egy olyan motoron, amivel pontszerző helyezésekért kell harcolnia, és sokkal jobb teljesítményt várnak tőle, mint az újonc szezonjában.

Az Aprilia vezérigazgatója így nyilatkozott Fernándezről, akit Rivola már a MotoGP-be való fellépése előtt is szeretett volna szerződtetni: „Raúl első Moto2-es futama után meglátogattam a családját. Így elmondhatom, hogy már régóta szerettem volna szerződtetni őt, mert úgy gondolom, hogy nagy tehetség.  Úgy gondolom, hogy a KTM-nél több okból sem tudta megmutatni a tehetségét. Azt hiszem, hogy a mi motorunk jobban megfelelhet neki a stílusa miatt.”

Rivola azonban arra is gyorsan figyelmeztetett, hogy Fernándeznek alkalmazkodnia kell: „Még ha szuper tehetséges is vagy, alkalmazkodnod kell ahhoz, amid van. Ezt nem mutatta meg az elmúlt szezonban, de még mindig hiszek benne, hogy képes rá. Úgy gondolom, hogy szüksége lesz egy kis időre.  Ha olyan szezont mutatsz, mint ő a Moto2-ben, majd egy ilyen MotoGP-szezont teljesítesz, akkor egy kicsit összezavarodhatsz: ki vagyok én, a jó fiú vagy a rossz fiú?

„A potenciál megvan benne. Az, hogy aztán hogyan állítod majd megfelelően össze az építőelemeket, az már egy másik történet.”

Bár Rivola nagyon szeretné, ha Fernández tehetsége nagyszerű eredményekhez vezetne az Apriliánál, erre nincs garancia, mivel a MotoGP-ben a színvonal minden idők legmagasabb szintjén van, így az újoncok számára egyre nagyobb kihívást jelent kitűnni. Az egyik versenyző, akinek ez 2022-ben sikerült, az a Ducati versenyzője, Marco Bezzecchi, aki Fernándezzel ellentétben nem nyerte el a Moto2 világbajnoki címét.

Fernández fejlődését potenciálisan segíthetik az Aprilia már meglévő versenyzői, hiszen Aleix Espargarótól, Maverick Viñalestől és Oliveirától is jelentős eredményeket várnak.

Ez azt jelenti, hogy Fernándezre nem nehezedik majd az a nyomás, hogy azonnal teljesítenie kell, miközben tanulhat a nagyobb tapasztalattal rendelkező versenyzőktől.

„Adnunk kell magunknak egy kis időt anélkül, hogy erőltetnénk” – tette hozzá Rivola. „Úgy gondolom, hogy a másik három versenyzőnk – Aleix Espargaró, Maverick Viñales és Miguel Oliveira – nagyon gyors lesz.  Szóval jó példa lesz mellette. Nagyon fiatal, van még ideje. Mi hiszünk benne, és az RNF is nagyon hisz benne.”

Forráscrash.net