2024. április 27. 00:59
KezdőlapMotoGPDrámai kijelentést tett Marc Márquez a műtött karjáról

Drámai kijelentést tett Marc Márquez a műtött karjáról

Marc Márquez elárulta, el kellett fogadnia, hogy a négyszer műtött karja már nem lesz a régi, de ma már nem rágódik ezen. A spanyol motoros azt is elmondta, hogy utólag jó döntésnek tartja-e a szezon közben vállalt műtétet.

Marc Márquez élete és pályafutása a 2020-as szezonnyitón, Jerezben örökre megváltozott. A spanyol versenyző óriásit bukott a Spanyol Nagydíjon, aminek következtében eltört a jobb felkarcsontja. Akkor legfeljebb csak sejteni lehetett, hogy hosszú távon lesz-e hatása a sérülésnek, vagy teljesen helyrehozható, ám most már maga az érintett is bevallotta magának, hogy melyik válasz a helytálló.

A törött csontot háromszor is megműtötték, mielőtt Márquez a 2021-es idény harmadik futamán visszatért. Bár három versenyt is sikerült megnyernie, ő maga úgy érezte, hogy karja még nem az igazi. Ennek oka, hogy a beavatkozások után a kérdéses testrész 30 fokkal elfordult az eredeti, vagy ha úgy tetszik, normál helyzetéhez képest, ami nem túl meglepő módon meglehetősen zavarta a spanyol pilótát.

Végül a tavalyi év közepén, az Olasz Nagydíj után szánta el magát az újabb operációra. Hat fordulót hagyott ki, hogy aztán visszatérését követően Japánban pole pozícióba kerüljön, Ausztráliában pedig megszerezze századik dobogós helyezését a MotoGP-ben. Ezzel együtt neki is be kellett ismernie, hogy a sérült testrésze már soha nem lesz a régi.

Márquez
Fotó: MotoGP Média

Persze sokszor sok mindent gondol az ember a karjáról, és rengetegszer nehéz felismerni vagy beismerni, hogy van egy ilyen sérülése – nyilatkozta Márquez az Autosportnak adott interjújában. – Végül azonban azt kell mondani, hogy »rendben, ez az, ami van nekem«. Igaz, hogy a negyedik műtétem volt, és igaz, hogy egy négyszer felnyitott kar soha nem lesz normális, mert vannak bizonyos korlátai. Az embernek el kell fogadnia a limitációkat, és meg kell próbálnia kompenzálni a testével, illetve különböző dolgokkal. Nem töprengek sokat ezen, inkább csak arra gondolok, hogyan tudok fejlődni, hogyan kezeljem, hogyan alkalmazkodjak.”

A negyedik műtét kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy a 29 éves pilóta miért nem várta meg a szezon végét, hiszen akkor nem kellett volna futamot kihagynia, az idénynyitóra felépült volna. Persze ez esetben az első tesztekről alighanem hiányzott volna, ám nem ez az egyetlen szempont, ami miatt úgy gondolja, hogy jól választott.

Az elmúlt szezont nézve azt mondom, hogy helyesen döntöttem, mert az egyik lehetőség az volt, hogy befejezem az idényt, és meglátjuk – magyarázta. – Most viszont, amikor arra gondolok, hogy Valencia után jöhetett volna a műtét, majd egy teljes tél a felépüléssel… Nem álltam volna készen erre, mentális szempontból sem. Szóval a helyes opciót választottam a műtét vállalásával, hogy újra eltörjék a karomat, és kiegyenesítsék. Ami a jövőt illeti, majd meglátjuk, hogy van-e elég erőm, elég tehetségem ahhoz, hogy a bajnoki címért harcoljak.”