2024. április 19. 15:31
KezdőlapMotoGPÍme az első fecske, a Yamaha bemutatta idei motorjának festését – kép,...

Íme az első fecske, a Yamaha bemutatta idei motorjának festését – kép, videó

A MotoGP mezőnyéből elsőként a Yamaha mutatta be idei motorját, illetve annak színösszeállítását, amely részben álcafestést tartalmaz Az eseményen arra is fény derült, hogy Fabio Quartararót és Franco Morbidellit milyen ruházatban láthatjuk majd a hétvégéken.

Véget ért a MotoGP téli álma, hiszen a mai nappal elkezdődtek a várva várt motorbemutatók. A csapatok közül a Yamaha volt az első a sorban, ám a japán gyártó az európaiak számára nem túl kedvező időpontot választott, hiszen magyar idő szerint éjjel 4-kor kezdődött az esemény. Ennek elsődleges oka, hogy a leleplezésnek Indonézia fővárosa, Jakarta adott otthont.

MotoGP, Yamaha 2023
Fotó: Yamaha

A YZR-M1-es bemutatóján természetesen a két pilóta, Fabio Quartararo és Franco Morbidelli is jelen volt. A motor festése mellett arra is fény derült, hogy a pilóták milyen ruházatban vágnak neki az idei szezonnak. Ami a motort illeti, először a február 5-e és 7-e között esedékes shakedownon, Sepangban gurul pályára, majd 10-e és 12-e között az állandó versenyzők is kipróbálhatják az ugyanott megrendezendő teszten.

Itt visszanézhető a Yamaha bemutatója

A Yamaha tavaly visszaesett a 2021-es teljesítményéhez képest, főleg ami a szezon második felét illeti, ráadásul az év végi, valenciai tesztelésen sem szerepeltek jól. Ennek következtében Lin Jarvis, a gyártó vezérigazgatója nemrég arról számolt be, hogy jelentős szervezeti átalakítás mellett döntöttek mérnöki fronton, és bíznak benne, hogy ennek révén jobban megértik, min kell javítani.

Gyökeres változás mellett döntött a Yamaha a csalódást keltő MotoGP-idény után

A Suzuki kiszállásával a Yamaha maradt az egyetlen gyártó, amely nem V4-es, hanem soros négyhengeres erőforrást használ. Előbbinek nagyobb a teljesítménye, utóbbi viszont a kanyarokban nagyobb sebességet biztosít, így a MotoGP-ben állandó vitatéma, hogy melyik a hatékonyabb megoldás. A Yamaha mindenesetre kitart a saját koncepciója mellett.

Ami a versenyzőket illeti, Quartararo egyértelműen azzal a céllal vág neki a szezonnak, hogy 2021 után ismét felüljön a trónra, miután tavaly elvesztette a világbajnoki címet a Ducati, illetve Francesco Bagnaia ellen. Azonban nemcsak az eredmény szempontjából múlhat sok minden az idei fejlesztések sikerességén, hanem a francia pilóta jövője tekintetében is, hiszen egy újabb sikertelen szezon könnyen távozásra késztetheti őt.

Quartararo nem fél a csapatváltástól, a legjobb projektben akar lenni

A többi Yamahát hajtó pilóta jelentősen elmaradt Quartararótól, így Morbidelli is, aki az előző idényből kiindulva aligha a bajnoki címért fog küzdeni. Tavaly mindössze kétszer végzett az első tízben, így a legfőbb feladata az lesz, hogy megtalálja azt a formáját, melynek révén 2020-ban három győzelmet ünnepelhetett, és a második pozícióban végzett az összetettben. Jarvis mindenesetre leszögezte, hogy bíznak az olasz pilótában, és igyekeznek neki segíteni ebben a folyamatban.

Nagyon kikapott csapattársától, de főnöke megvédte a régi önmagát csak kereső MotoGP-versenyzőt

Idén januárban megújítottuk a Monsterrel kötött többéves megállapodást – nyilatkozta Jarvis a bemutatón. – Mindig is úgy éreztem, hogy az előző motorunk volt a legszebb és legletisztultabb a versenyzés világában, a [mostanin] viszont észrevehető, hogy egy kicsit agresszívabb, picit fiatalosabb. Némi álcafestés is látható, és ez nem véletlen. A [festést] a világ egy legjobb tervezője, Aldo Drudi alakította ki, és az elképzelés az agresszivitásról szól. Csatába megyünk, háborúba megyünk, ki fogjuk hívni [az ellenfeleinket].”

Az ember mindig izgatott, amikor jön az új év és az új színek – ezek már Quartararo szavai. – Mindig nagyon jó ezzel a motorral indítani az évet. Az új álcafestés kellemes változás. Tetszik az új megjelenés, és jó, hogy egy kicsit változtattunk rajta.” Hozzá hasonlóan Morbidelli is kedveli az új megjelenést. „Az M1-es gyönyörű, rendkívül szép színei vannak, és biztos vagyok benne, hogy több energiát ad nekünk.”