2024. április 20. 12:08
KezdőlapMotoGPVajon ezzel is jönnek a győzelmek? – így néz ki Álex Márquez...

Vajon ezzel is jönnek a győzelmek? – így néz ki Álex Márquez új motorja (kép, videó)

A Yamaha után a Gresini is bemutatta a MotoGP-ben, Moto2-ben, illetve a MotoE-ben látható motorfestését. Ami a királykategóriát illeti, ahogyan tavaly, úgy 2023-ban is az előző évi Ducatit fogják használni, kérdés, hogy valamelyik versenyző képes lesz-e megközelíteni Enea Bastianini 2022-es teljesítményét.

A Yamaha keddi bemutatójával megkezdődött a 2023-as motorbemutatók sora. Igaz, az esetek többségében valójában csak a festés leleplezéséről van szó, ahogyan ez a japán gyártó esetében is történt. A következő a sorban a Gresini volt, és szatellitcsapat lévén náluk nem is lehetett másról szó, pláne úgy, hogy az előző évi motor fog a rendelkezésükre állni.

Az olasz alakulat a tavalyi idényhez hasonlóan ezúttal is a Ducati versenygépét fogja használni. A 2022-es idényre szerződtek le a bolognai gyártóval, miután előtte az Aprilia egyetlen istállójaként funkcionáltak, de tavaly óta ők is rendelkeznek gyári alakulattal. 1997-ben és 1998-ban, illetve 2002-től 2014-ig a Honda motorjával versenyeztek a királykategóriában.

A Ducatira való váltás nem is sülhetett volna el ennél jobban: a tavalyi idény előtt 2006-ban, Toni Elías révén, Fortuna Honda néven aratták utolsó győzelmüket a MotoGP-ben, azóta csak alsóbb kategóriákban jött össze a diadal. 2022-ben viszont Enea Bastianini révén négy futamot is nyertek, és az olasz versenyző még két fordulóval a vége előtt is rendelkezett matematikai eséllyel a bajnoki címre, végül a tabella harmadik helyén zárt. Ez Marco Melandri 2005-ös összetettbeli második helye óta a legjobb eredmény.

Ugyanakkor több kérdés is felmerülhet az idei szezonnal kapcsolatban. Bár Bastianini szerint a 2021-es motornak bizonyos szempontból voltak előnyei a tavalyival szemben, egyáltalán nem biztos, hogy mindez elmondható lesz a 2022-es, illetve az idei viszonylatában. Ami pedig szinte biztosan problémát jelent a Gresininek, hogy Bastianini a gyári istállónál folytatja a pályafutását.

Tavalyi csapattársa, Fabio Di Giannantonio maradt az istállónál. A 24 éves motoros jelentősen elmaradt honfitársától, ennek is köszönhető, hogy a Gresini mindössze a hetedik helyen végzett a csapatok közötti pontversenyben. Kérdés, hogy Bastianinihez hasonlóan képes lesz-e javulni újoncszezonja után, és ha igen, akkor mennyit.

Itt lehet megtekinteni a Gresini bemutatóját

Ami biztos, hogy Di Giannantonióénál sokkal jobb teljesítményre számítanak a másik motort vezető Álex Márqueztől. A hatszoros MotoGP-világbajnok Marc Márquez öccsének a királykategóriában töltött első három éve nem úgy sült el, ahogyan szerette volna: bár 2020-ban egyedül ő szerzett dobogót a gyári Hondának, a következő évre lefokozták az LCR-hez, ahol két évet töltött, ám tavaly az átigazolás mellett döntött. Erre egyfajta megváltásként tekint, hiszen az utóbbi időszakban többször is kritizálta a japán gyártót, és úgy véli, bizonyos folyamatok sokkal jobban működnek a Ducatinál.