2024. március 29. 01:25
KezdőlapMotoGPPályán a MotoGP motorjai, bemutatkozott az újonc

Pályán a MotoGP motorjai, bemutatkozott az újonc

Elkezdődött az idei MotoGP-szezon első hivatalos eseménye, a shakedown. A tesztpilóták mellett az idény egyetlen újonca is szerepet kapott, és egyelőre nem áll rosszul. Jelenleg a Ducati áll az élen.

Öt csapat már bemutatta idei motorfestését, de a 2023-as év során először jött el a pillanat, hogy az összes gyártó egyszerre van a pályán a MotoGP-ben. Magyar idő szerint éjjel 3 órakor ugyanis elkezdődött a shakedown, ahol a gyári tesztpilóták mellett hagyományosan az újoncok kapnak lehetőséget Sepangban. Ezúttal azonban utóbbi kategória csak egy versenyzőt jelent.

A szabályok szerint minden gyártó, illetve Augusto Fernández esetében a Tech3 több motort is indíthat a nap során. Az eseményről nincsen közvetítés, így csak a helyszínen tartózkodó újságírók információira hagyatkozhatunk, ami az aktuális állást illeti. Cikkünk írásának pillanatában a legfrissebb információ alapján nincs meglepetés.

Augusto Fernández, 2022
Augusto Fernández az idény egyetlen újonca (Fotó: MotoGP Media)

Az előzetes várakozások alapján továbbra is a Ducatié lesz a legjobb motor, ahogyan az tavaly is volt. Az egyéni, valamint a csapatok és a gyártók közötti bajnokság címvédőjének motorját Michele Pirro vezetheti, és az olasz versenyző egyelőre igazolja a várakozásokat. A Desmosedici GP23-assal 2:02.115 másodperces időt futott. Hozzá kell tenni, hogy ez 4,325 másodperccel lassabb, mint Jorge Martín tavalyi pole pozíciós köre ugyanezen a helyszínen.

Pirro, aki egyelőre csak egyetlen versenygépet vezetett, 248 ezredmásodperccel előzi meg a Yamaha 3-as számú motorját. A japán gyártó esetében többen is motorra ültek: nemcsak Cal Crutchlow, hanem két japán pilóta, Nakaszuga Kacujuki, valamint Nozane Kóta is lehetőséget kapott. A Yamaha összességében egyelőre nem szerepel rosszul, hiszen a 2-es számú egység a negyedik pozícióban található, további 124 ezredes lemaradásban. Arról nincs információ, hogy melyik időt ki motorozta.

Ami Fernándezt illeti, a spanyol versenyző a harmadik helyen áll, 362 ezredes lemaradással Pirro mögött. A Moto2 tavalyi bajnoka nyilvánvalóan fontos három nap előtt áll, hiszen minél jobban bele kell rázódnia a MotoGP-be. A február 10-én kezdődő teszten ugyanis már fel kell vennie a versenyt a mezőny állandó pilótáival is. A másik motorral egyébként a nyolcadik pozíciót foglalja el.

Stefan Bradl az ötödik helyet foglalja el a gyorsabbik Hondával, hátránya 719 ezredmásodperc, ami nem túlságosan jó jel a japánoknak. Lorenzo Savadori a hetedik az Apriliával, míg Jonas Folger a tizedik a KTM-mel. A német pilótát nemrég szerződtette az osztrák gyártó, melynek előzetes tájékoztatása szerint Dani Pedrosa, valamint Mika Kallio kapott volna lehetőséget. A shakedown magyar idő szerint 11:15-ig tart, utána természetesen jelentkezünk az összefoglalóval.

Új versenyzőt szerződtetett a KTM gyári csapata