2024. április 19. 11:43
KezdőlapMotoGPA bizalom elvesztése csúnya véget vetett a Ducati és vb-második versenyzője közötti...

A bizalom elvesztése csúnya véget vetett a Ducati és vb-második versenyzője közötti kapcsolatnak

Volt egy versenyzője a Ducati gyári csapatának, aki hosszú éveken keresztül kitartott az olasz márka mellett. A bajnoki címig nem jutott el, a Ducati talán nem értékelte, úgy ahogy vágyott rá – most mégis MotoGP-legenda lett. Íme Dovizioso története a Ducati feltámadása című dokumentumfilmből – nyilvánvalóan nagyon diplomatikusan.

Andrea Dovizioso 125 köbcentis világbajnok volt 2004-ben. A 250-es kategóriában nem ért fel a csúcsra – két alkalommal volt második –, de három szezon után a Honda felfigyelt tehetségére, és elkezdődött 15 szezonon át tartó királykategóriás pályafutása, amelyből 8 szezont a Ducati nyergében teljesített. Ezen idő alatt három alkalommal végzett a második helyen, azonban a bajnoki címig nem tudott eljutni. Egy fontos tényező gátolta meg ebben, a Márquez-jelenség. A spanyol versenyzővel kiélezett csatákat vívtak, melyekben több alkalommal Dovizioso tudott diadalmaskodni, de a Márquez-Honda páros verhetetlennek bizonyult.

Márquez - Dovizioso
Évekig az egyetlen kihívója volt Dovizioso Márqueznek Fotó: MotoGP Media

A dokumentumfilmben Dovizioso és a Ducati vezetői visszaemlékeztek az együtt eltöltött évekre és a kevésbé szép szakításra.

Domenicali szerint Jorge Lorenzo érkezése egy plusz lökést adott Doviziosónak is, pályafutása legjobb szezonjait teljesítette a spanyol pilóta csapattársaként. „Amikor Lorenzo megérkezett, az egy egyedülálló lökést adott Dovinak. Úgy teljesített, ahogy előtte soha.”

Hiába volt meg a jó konstrukció, és jöttek az eredmények, volt egy versenyző, aki még a Dovizioso-Ducati párosnál is erősebbnek bizonyult. „Azt gondolom, hogy megvolt a motorunk és a pilótánk azokban az években ahhoz, hogy világbajnokok legyünk. Sajnos a valaha volt legjobb versenyző ellen harcoltunk” – emlékezett vissza Tardozzi, a gyári Ducati csapatmenedzsere.

Andrea Dovizioso
Fej-fej melletti csatákat vívtak egymással – Andrea Dovizioso és Marc Márquez Fotó: MotoGP Media

Ezt a nézetet az olasz versenyző is osztotta. „Marc és a Honda egy kicsivel jobban voltak nálunk, a mix egy picit jobb, volt mint a mienk.” Ciabatti, a Ducati sportigazgatója sem gondolta ezt másképp. „Ha Márquez nem lett volna az egyenletben, Dovizioso már háromszoros világbajnok lenne.”

Természetesen a „mi lett volna, ha” kezdetű mondatok megnyugtathatják a lelket, de a lényegen nem változtatnak a spanyol világbajnok és a Honda konstrukciója versenyképesebbnek bizonyult az ominózus három szezonban 2017 és 2019 között. Az olasz pilóta 2017-ben került legközelebb a koronához, amikor hat alkalommal ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán, ami nem volt elég a bajnoki címhez. Hét ponttal maradt alul Márquezzel szemben, ami tetemes, de a bajnokság annál inkább izgalmasan alakult, tele fordulatokkal és drámákkal.

Nem tudtam volna ennél jobb eredményt elérni, egyszerűen nem voltunk elég erősek ahhoz, hogy legyőzzük Marcot és a Hondát” – emlékezett vissza a szezonra a világbajnoki második.

Andrea Dovizioso
Amikor jöttek az eredmények, minden rendben volt. Fotó: MotoGP Media

A 2017-es idény után Andrea Dovizioso további két alkalommal végzett a második helyen a végelszámolásban, de lemaradása tetemes volt Márquezhez képest. A győzelmek száma szezonról-szezonra csökkent és 2019-ben valami végképp megváltozott, elkezdődött egy egymásra mutogatás.

„2019-ben valami történt”– mondta Dovizioso. Ekkor a kapcsolat elkezdett kevésbé jobb lenni, mint korábban. Túl sok alkalommal éreztem falat, nem tudtam úgy dolgozni, ahogy szerettem volna. Ez az időszak arról szólt, hogy ’ez a te hibád, ez az én hibám’, és ez nem a legjobb mód arra, hogy eredményeket érjünk el. A kapcsolat nem volt elég jó ahhoz, hogy folytassuk.

Ezt mindkét fél érezte. Andrea Dovizioso és Gigi Dall’Igna kapcsolata visszafordíthatatlanul megromlott, ami Lorenzo érkezésekor kezdődött.

„Már nem beszéltünk a motor fejlesztéséről, már nem tartottunk megbeszéléseket ennek érdekében. De a Ducatiban van erre potenciál, mert a hozzáértés és a készség nagyon magas. Ebből a nyolc évből ez az egyetlen dolog, ami dühít, mert többet is tehettünk volna. Gigi és én 2017 óta nem beszéltünk nyugodtan.” Dovizioso az akkoriban adott interjújában cáfolta, hogy a Ducati vezetősége egyöntetűen döntött volna úgy, hogy nem folytatják vele, azt állította: Ezek a döntések csak Gigitől származnak. A Ducatiról beszélnek, de ez tévedés, mert minden döntés az övé. Mint például a 2017-es Lorenzo választás”  mondta annak idején az olasz pilóta, amit később is kihangsúlyozott, hogy nem a Ducatival volt gondja, hanem néhány emberrel a csapaton belül.

A korábbi vb-második versenyzőnek kibékíthetetlen ellentétei vannak a Ducati egyes tagjaival

„Az utolsó évek Dovival nem voltak a legjobbak számunkra. A bizalom nem volt ugyanaz, mint az elején és egy fontos tényező” – mondta el Dall’Igna a dokumentumfilmben.

Érdekesség, hogy a kapcsolat akkor romlott meg a Ducati és Dovizioso között, amikor az a bizonyos tényező, a Márquez-faktor kikerült a képletből 2020-ban és az olasz versenyző akár a bajnoki címért is mehetett volna, ennek ellenére csupán a negyedik helyen végzett a tabellán.

2020-ban az osztrák nagydíj előtt robbant a bomba, miszerint a 8 éve tartó házasság a szezon végén véget ér a bolognaiak és Dovizioso között. A megállapodásról Tardozzi beszélt a nagydíj-hétvégén. „Volt ma reggel egy megbeszélésünk Simone Batestellával, Andrea menedzserével és megállapítottuk, hogy nincsenek meg a feltételek a közös folytatáshoz.” Davide Tardozzi nehéz döntésként emlékezett vissza erre. „Nehéz döntés volt, főleg emberi oldalról, de néha a versenyzés kemény döntéseket követel”.

A Ducati tovább építette magát, míg Dovizioso kis kihagyás, majd egy katasztrofális Yamahára-váltás után 2022-ben végleg visszavonult a MotoGP-től.