2024. április 25. 12:10
KezdőlapMotoGPA világbajnok a teszt utolsó órájában robbantott, a Hondák továbbra sem találják...

A világbajnok a teszt utolsó órájában robbantott, a Hondák továbbra sem találják a kiutat a gödörből

Hat Ducati-pilóta az első tízben – ez volt a felállás MotoGP első tesztnapján délben Portimãóban. A nap folyamán az erőviszonyok mit sem változtak, csak az Aprilia volt képes felvenni a versenyt a verhetetlennek tűnő Desmosedicivel.

A portimãói MotoGP-teszt helyi idő szerint 17:30-ig tartott, 12 órakor Luca Marini állt az élen a Ducatival. A Mooney VR46 Ducati csapat versenyzője egyre inkább titkos favoritnak számít, miután már a novemberi valenciai és a februári sepangi tesztet is uralta. Egyértelműen otthon érzi magát a Ducati GP22-es versenygépén.

Összességében elmondható, hogy a Ducati továbbra verhetetlen. Míg Malajziában már három nap után nem kevesebb, mint hét Ducati-pilóta végzett az első tízben, a Portugál Nagydíj előtti utolsó főpróbán is Desmosedici-dominanciára lehetett számítani.

Emlékeztető: Zarco tavaly Portugáliában 1:42.003 perces idővel szerezte meg a pole pozíciót. A 4,592 km hosszú pályán az abszolút legjobb köridőt azonban Pecco Bagnaia érte el a 2021-es kvalifikáción 1:38.725-ös idővel. Fabio Quartararo a 2022-es Portugál Nagydíjat 5,4 másodperccel nyerte Johann Zarco és 6 másodperccel Aleix Espargaró előtt.

Fabio Quartararo helyi idő szerint nem sokkal 12 óra előtt feljött a harmadik helyre, és már csak 0,114 másodperccel volt lemaradva Luca Marinitől. A Yamaha versenyzője tényleg kipasszírozott mindent a versenygépből, hiszen délig 33 kört tett meg.

A Honda sztárja, Marc Márquez viszont 0,966 másodperccel lemaradva a 12. helyen állt ekkor. A HRC tesztpilótája, Stefan Bradl, aki a múlt hétvégén már három napot töltött Jerezben, hogy próbálja orvosolni a csapat problémáit, a nem túl előkelő 18. helyen körözött.

A második helyezett Fabio Quartararo volt a legszorgalmasabb 33 körrel. Helyi idő szerint nem sokkal 12 óra előtt feljött a harmadik helyre, és már csak 0,114 másodperccel volt lemaradva Luca Marinitől.

A Red Bull KTM számára egyelőre csak a diszkrét 17. és 19. helyeket (Brad Binder és Jack Miller) kaparintotta meg, míg a GASGAS duója, Augusto Fernández és Pol Espargaró még hátrébb szerepelt. A frissen a gyári Hondától érkezett pilótát még egy bukás is hátráltatta.

Luca Marini 15:30-kor még mindig a legjobb idővel büszkélkedhetett. Az első négy helyen álló Ducatit mindössze 0,095 másodperc választotta el egymástól, az ötödik helyen pedig Maverick Viñales érkezett az Apriliával. Johann Zarco egy korábbi bukása után újra felvette a ritmust, azonban nem ő volt az egyetlen, aki megjárta a kavicságyat. Marc Márquez délután a 14-es kanyarban dobta el a Hondát.

Az Aprilia gyári versenyzői délután új aerodinamikai trükkel hívták fel magukra a figyelmet: az RS-GP23-ason új szárnyak láthatók, amelyek a villa külső csövén lévő elemhez vannak rögzítve. A végsebességet tekintve Aleix Espargaró tartotta magát a második helyen Marini mögött, aki 340,6 km/h-val büszkélkedhet.

Fél 5-re jelentősen felborult az élmezőny: Miguel Oliveira, Francesco Bagnaia és Álex Márquez is megelőzte az eddigi éllovas Luca Marinit. Az olasz azonban nem volt rest, azonnal visszatért a tabella élére az 58. körében. Álex Rins lenyűgöző teljesítményt nyújtott a Hondával a kilencedik helyen állt, a Yamaha versenyzője, Fabio Quartararo pedig a tizenkettedik helyre esett vissza.

20 perccel a leintés vége előtt Pecco Bagnaia több mint két tizeddel vette át a vezetést honfitársától. Marc Márquez és Fabio Quartararo továbbra sem szerepelt az első tízben. A francia végül negyed órával a vége előtt feljött a nyolcadik helyre, de hátránya így is közel egy másodperc volt a tavalyi világbajnokkal szemben.

Pecco Bagnaiát végül egyik versenytársa sem tudta maga mögé utasítani a portugál teszt első napján. A Ducati ismét fölényesen szerepelt, a Yamaha becsületét Quartararo igyekezett megmenteni, de így is be kellett érniük a francia nyolcadik helyével. A Hondák továbbra is szenvednek, még Marc Márquez sem tudott semmit előrántani a kalapból, hogy mentse a csapat kilátástalannak tűnő helyzetét.

A teszt végeredménye: