2024. április 26. 13:23
KezdőlapMotoGPSúlyos sérüléseket szenvedett a GASGAS versenyzője, hosszú kihagyás vár rá, miközben a...

Súlyos sérüléseket szenvedett a GASGAS versenyzője, hosszú kihagyás vár rá, miközben a botrány fokozódik a pályabiztonság miatt

Pol Espargaró debütálása a GASGAS színeiben nem sikerült jól. Pénteki bukását követően hosszú kihagyás vár rá.

Pol Espargaró bukása nem tűnt nagynak, de mégis nagyon komoly sérüléseket szenvedett. Életveszélyben nincs a pilóta, de péntek este rossz hírek érkeztek állapotát illetően.

Ijesztő balesete után kórházba szállították a MotoGP pilótáját (videó)

A spanyol versenyzőt a pályán végzett első vizsgálatok után helikopterrel szállították a farói kórházba, ahol az átfogó kivizsgálás után megerősítették, hogy nem szenvedett maradandó károsodást a pénteki második szabadedzésen történt baleset után Portimãóban, de sérülései súlyosak.

Pol bátyja, Aleix már péntek este az újságíróknak nyilatkozott testvére állapotával kapcsolatban. Tüdőproblémákról és törött állkapocsról beszélt. Nem sokkal helyi idő szerint este 9 óra előtt újabb rossz hír érkezett. Pol Espargaró csigolyatörést is szenvedett. A karjait és a lábait mozgatni tudja, és nincs neurológiai problémája. Egyelőre azonban nem világos, hogy lesz-e szükség műtétre, és hogy tüdőzúzódása mennyire súlyos.

Közben a GASGAS csapata átnézte az összes rendelkezésre álló felvételt, hogy kiderítse, mi okozta a súlyos sérülést versenyzőjüknél. A jelek szerint Pol Espargaró először a túl közel lévő gumifalnak ütközött, majd motorja is elütötte. A motor ettől az ütközéstől ismét a levegőbe repülhetett, majd másodszor is a versenyzőre zuhant. Arra a kérdésre, hogy miért nem voltak ott az ütközést csillapítandó levegővel felfújt akadályok, a pálya üzemeltetőinek, a promóternek és a FIM új biztonsági tisztjének, Tomé Alonsónak kell majd választ adnia. A portugál FIM elnöke, Jorge Viegas is felelős.

A versenyzők az eset után ismét felháborodtak, hiszen nem érzik biztonságosnak a pálya bizonyos részeit. Pol Espargaró súlyos sérülései kapcsán ismét előkerült a kavics-téma is, de egy másik fontos biztonsági hiányosság is.

Zajlanak a munkálatok – kozmetikázás vagy valódi fejlesztés?

Aleix Espargaró érthetően aggódott testvére sérülése után: „Nem, nem vagyok dühös. Csak most azonnal beszélni akarok Pollal, és remélem, jól van. Még lesz időnk megdorgálni valakit, és „airfence-t” követelni. Most egy kicsit aggódom.” – mondta az Aprilia versenyzője.

„A második piros zászló elkerülhető lett volna, ha hallgatnak ránk. Mert azok nélkül a kavicsok nélkül nem lett volna piros zászló. Kemény ütközés volt, de nem olyan kemény, mint ami lett belőle, mert Pol a kavicságyban gyorsult. A biztonsági kerítés sem volt ott.” – nyilatkozta Francesco Bagnaia felháborodva.

Luca Marini sem tartotta magában véleményét: „Új kavicsra van szükségünk a bukózónában. A Dornának vagy az IRTA-nak tennie kell valamit, mi nem tehetünk semmit. Oké, amit csináltak, az talán egy kezdet volt. De többre van szükségünk. A motorjaink egyre jobbak és jobbak, az aerodinamikával minden egyre könnyebb. Ugyanott kezdünk el fékezni, mint a Moto2-es motorok, de 50 km/h-val többel érkezünk meg. A bukóterek ezért nem elegendőek számunkra.”

Marc Márquez is felszólalt a hiányzó airfence” miatt. „Szombaton 10 légkerítésnek kell lennie ebben a kanyarban.” – követeli a nyolcszoros világbajnok